Waarom gaan mijn spullen kapot?

Waarom gaan mijn spullen kapot?

placeholder
geschreven door Annemiek de Blooislaatst aangepast op 11/08/2016
Herken je het? Je hebt net iets gekocht en een jaar later net iets na de garantie raakt het product defect of het is niet meer bruikbaar. Wij, mensen zijn al snel bereid om een nieuw product aan te schaffen of te vervangen. Toevallig zul je denken, maar niets is minder waar. Industriele producten zijn geconstrueerd met een bepaalde levensduur.

Een nieuwe kopen? Of toch maar niet?

De meeste producten zijn ook geconstrueerd met de gedachte om af te zien van een nieuw product omdat de nieuwere versie beter compatible is met de huidige software of accessoires. En dat terwijl de motor onder de motorkop nog geheel in orde is. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je een apparaat voor lange tijd niet gebruikt deze sneller slijt dan wanneer je het regelmatig gebruikt. Dit komt doordat er in de meeste apparaten die kapot kunnen gaan een accu in zit. De accu wordt lui als het niet benut wordt.

We maken producten om stuk te gaan

Een mooie term voor dit fenomeen wordt ook wel planned obsolescence genoemd. Fabrikanten maken producten om stuk te gaan. En waarom? Zodat jij als consument geld blijft spenderen. Daar verdienen zij hun brood mee. In die meestal korte levensduur worden we ervan overtuigd dat het product van goede kwaliteit is en dat een upgrade wel nodig is mocht je dezelfde luxe willen ervaren. Op deze manier worden we onbewust opgedragen om een product te kopen van het zelfde merk of type met de upgrade variant.

Wat kunnen we eraan doen?

Er valt hier weinig aan te doen bij de oorsprong zelf, maar het is goed om te weten waarom het gebeurt. Wat we wel kunnen doen is het bezitten van spullen achterwege laten. De deeleconomie biedt hierbij een leuke en goede uitkomst bijvoorbeeld. Met rentsy.nl (Binnenkort in belgie beschikbaar) bijvoorbeeld kun je je eigen spullen uitlenen aan iemand anders uit de buurt, en daarmee de kosten delen. Met blablacar.be kun je een rit delen en daarmee de kosten van je onderhoud dekken. En zo zijn er nog tal van andere initiatieven. Zo bepaar je ook nog eens hoge kosten.