Less is more - minder kleding
Je kan je de vraag stellen of je baby het nieuwe kledingstuk echt nodig heeft? Wat heb je echt nodig? Wat zal je zeker gebruiken? De mode-industrie en in dit geval ook de babyindustrie speelt hier heel goed op in, terwijl je baby- en zwangerschapskleren eigenlijk maar voor een heel beperkte periode kan dragen. Achteraf blijkt dan ook een groot deel van de baby- en zwangerschapskleding overbodig.
Kleding herstellen of upcyclen
Wees creatief en gebruik wat je al hebt. Als een kledingstuk kapot is, kan je het misschien nog herstellen. Soms is het nog in goede staat, maar ben je er op uitgekeken. Misschien kan je het pimpen of restylen. Bajah Freeman schreef het toffe boek Cool Baby, dat allerlei tips en voorbeelden geeft over hoe je gemakkelijk zelf keertjes kan maken van oude kleren die je al in huis hebt. Een mannentrui wordt in een handomdraai een babymutsje, een oud T-shirt een kruippakje. Ook Minimi – Naai hippe kinderkledij uit je eigen garderobe toont stap voor stap hoe je kleding van volwassenen een nieuw leven geeft. Daarnaast bestaan er nog heel wat andere boeken en blogs waar je inspiratie kan vinden.
Leasen, delen, ruilen, lenen, tweedehands...
Babykleding ruilen of huren
De meeste babykleren vinden meestal een tweede, derde of vierde leven bij vrienden en familie. Toch kan je ook babyspullen ruilen met mensen die je niet kent. Swishing of Swapping is de moderne variant van ruilhandel en een ideale manier om voor je oude babykleren nieuwe in de plaats te krijgen. Organiseer er zelf eens één met je vriend(inn)en of collega's. Ook op Geefpleinen en in weggeefwinkels duiken steeds vaker kinderkleren op. Bij Tale Me kan je dan weer kinderkleding huren. Door een abonnement te nemen, krijg je iedere maand een pakket toegestuurd met kledingstukken op maat van je kind. Daarna gaan de stukken naar een ander kind. Hier vind je een overzicht van alle bestaande deel-, geef,- en ruilplatformen, zowel online (websites, via Facebook....) als in het echte leven. Heb je zelf kleren die te klein geworden zijn of die je baby niet meer draagt? Geef ze dan zelf door aan wie het wel nog past of verkoop ze tweedehands.
Tweedehands is eersteklas
Fijn voor de portemonnee, goed voor het milieu en vaak gewoon ook heel origineel... waarom zou je nieuwe spullen kopen als je ze veel goedkoper tweedehands vindt? Het grote voordeel van oude kledij hergebruiken is dat er geen nieuwe productiematerialen voor nodig zijn: geen katoen, verfstoffen, bleekmiddelen en transportkilometers. De Gezinsbond organiseert overal in het land tweedehandsbeurzen, waar jonge ouders gebruikte kinderkleren kunnen kopen en verkopen. Hier vind je een overzicht van alle tweedehandskanalen, van zoekertjessites tot kringwinkels en rommelmarkten. Word zeker lid van de Facebook-groep My Fair Baby spullen, waar je tweedehands ecologische babyspullen kan verkopen.
Zelf kleertjes maken
Wil je graag een schattig stofje voor de baby? Op de blog 'Ma Vie en Vert' lijst men de verkooppunten van ecologische stoffen op. En goed nieuws: er bestaat zelfs naaigaren uit biokatoen. Ook voor het zelf maken van babykleren bestaan er heel wat boeken en blogs. Denk maar aan 'Allemaal rokjes' van Mme Zsa Zsa. Ook op haar blog vind je heel wat patronen terug. Verder heb je nog 'Het grote naaiboek', 'Zo geknipt' en zo veel meer.
Nieuwe kleding uit duurzame materialen
Koop je graag iets nieuws? Geef dan de voorkeur aan kwaliteitskleding die je vaker kan dragen en nog kan doorgeven, dan heel veel goedkope kleren die je snel moet weggooien. Verder is er al heel wat kleding te koop met een bio of fairtrade label.
Geef ze van fairtradekatoen
De katoenteelt heeft een grote ecologische impact op het milieu omdat ze heel veel water en insecticiden vergt. Geef daarom de voorkeur aan kleertjes uit biologisch fairtrade katoen. Hangt één van deze labels (Fairtrade * Oeko Tex 1000 * GOTS Label * Naturtextil IVN Best Label) in het kruippakje of slabbetje? Dan kan je ervan uitgaan dat de personen die het voor jou maakten een eerlijk loon kregen, betere werkvoorwaarden en dat de milieu-impact van de productie waar mogelijk beperkt werd. Fairtrade Belgium en Labelinfo leggen uitgebreid uit waar al deze labels voor staan.
Een boontje voor ecologische stoffen
Er zijn vandaag heel veel (web)winkels die superleuke kleren met vrolijke motieven uit ecologische en fairtrade stoffen verkopen. Je vindt ze terug op baby.ecoplan.be. Naast biologisch katoen vind je er vaak ook spulletjes uit hennep, duurzaam geteelde wol en milieuvriendelijk verwerkte bamboe. Opgelet: de ene bamboestof is de andere niet. Meer informatie over hennep vind je op de campagnewebsite van Wervel.
Zo kan je kledingketens screenen
Met de kleding-checker van Goede Waar kan je, wanneer je in de winkel een kledingstuk vasthebt, de milieu- en sociale impact van het merk screenen. Ook Rankabrand en de Schone Kleren Campagne geven via apps duurzaamheidsscores aan kledingketens.
Kleren wassen
Was nieuwe kleertjes voor de baby ze een eerste keer aantrekt. Vaak bevatten ze nog resten van chemische stoffen en luchtjes van de verpakking. Ecologische wasmiddelen bevatten geen overbodige chemische bestanddelen en zijn biologisch afbreekbaar. Dat is beter voor ons water en voor het huidje van de baby. Volgende merken (al dan niet met Europees Ecolabel) brengen het milieu en de gezondheid minder schade toe dan traditionele wasmiddelen: Ecover, Klok Eco wasmiddel, Tricel Eco, Delhaize Eco waspoeder en Froggy.Ook het niet of beperkt gebruiken van wasverzachter zorgt voor een milieuwinst. Doseer je wasmiddel zoals aangegeven op de verpakking en probeer je wasbeurten te beperken door slechts volle trommels te wassen. De temperatuur van je wasmachine hoeft eigenlijk helemaal niet zo hoog. Met de huidige wasmiddelen krijg je reeds een goed wasresultaat bij 30-40°. En voor witte was volstaat 50-60°. Door de kleren achteraf op een wasrekje te drogen, bespaar je energie en geld. Dialoog geeft een uitgebreide uitleg over hoe je milieuvriendelijker kan wassen.