Duurzaam stucen doe je zo

Ook met het aanbrengen van nieuwe bezettingswerken is het mogelijk duurzaam bezig te zijn. Alle mogelijkheden van duurzaam stucen weten? Lees hier dan verder.

We hoeven je niet uit te leggen hoe belangrijk het is om een milieubewuste mindset te hebben. In een wereld die steeds duurzamer moet worden en dat ook zeker wordt, is het tegenwoordig mogelijk om duurzaam bezettingswerken aan te brengen. Sterker nog, er zijn veel mogelijkheden waarmee je rekening kunt houden als het gaat om milieubewust stuken. Sinds 2008 dienen alle huizen een energielabel te hebben en dit wordt dan ook strak gecontroleerd. Wil je weten hoe jouw woning zo energiezuinig kunt maken met uw bezettingswerken? Ontdek hieronder ons overzicht met mogelijkheden.

#1: Gebruik isolatiemateriaal alvorens het aanbrengen van uw bezettingswerken.

Indien je een muur opnieuw aanbouwt, gebruik dan isolatiemateriaal in deze muur. Bewezen is dat je woning tot wel 60% meer warmte vasthoudt zodra er goed geïsoleerd wordt. Doen dus! Bij isolatie is het het belangrijkste dat de dampregulering goed is. Het proces van dampregulering is te vergelijken met een ademend jack. Het kenmerk van een ademend jack is dat het vocht tegenhoudt zodat dit niet naar binnen kan, maar omgekeerd laat het wel opgehoopte damp door naar buiten. Hoe werkt dit precies? Damp die binnen ontstaat dringt gereguleerd door de dampremmende folie. De vezels van het natuurlijke isolatiemateriaal kunnen damp opnemen en vervoeren van de warme, vochtige binnenruimte naar buiten. Gevolg: binnenshuis een veel constantere luchtvochtigheid en de warmte wordt veel beter opgeslagen.

#2: Gebruik natuurlijk isolatiemateriaal

Belgen staan bekend als een duurzaam volk. Toch kan het altijd nog duurzamer. Zo kunt u bij het isoleren nog een stapje verder gaan door natuurlijk materiaal te gebruiken voor uw isolatie. Er zijn veel natuurlijke isolatiematerialen die zelfs voordeliger zijn én beter isoleren. Zo is vlas een veelvoorkomend natuurlijk isolatiemateriaal. Vlas is vanuit het oogpunt van milieu en gezondheid de beste keuze. Maar per behoefte is er een invulling als het gaat om niet-kunstmatig isolatiemateriaal. Hecht u meer waarde aan akoestiek en vochtafweer? Dan kiest u voor gerecycled katoen. Isolatie voor in uw keuken? Kies dan voor het brandwerende van schapenwol. Sla twee vliegen in een klap en breng leem aan op uw muur. Op deze manier is het aanbrengen van bezettingswerken over uw isolatie niet meer nodig.

#3: Huur een duurzame stukadoor in

De derde mogelijkheid is geschikt voor diegenen die twee linkerhanden hebben; huur een duurzame stukadoor in! In België zijn er veel stukadoors die het milieu in het vizier houden bij hun werkzaamheden. Het aanleggen van bezettingswerken kan dus heel duurzaam en ook stukadoors weten dit. Waarmee houden stukadoors dan rekening? Een duurzame stukadoor streeft naar afvalpreventie, voldoet aan alle milieuwetten en gebruikt alleen milieuvriendelijke stukadoorsproducten. Deze stukadoors weten dus hoe ze voor mens en milieu uw bezettingswerken aan moeten brengen.

Isoleer altijd uw woning goed. Overisoleren is een fabeltje en naast het feit dat u honderden euro’s kunt besparen op energiekosten werkt u een beter milieu in de hand. Twee vliegen in een klap dus!