Doet jouw initiatief of zaak mee met Circular Monday?

Doet jouw initiatief of zaak mee met Circular Monday?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 24/09/2021
Het positief alternatief voor Black Friday op maandag 22 november 2021

Net als vorig jaar staat De Transformisten klaar om het hyperconsumentisme en de vette kortingen van Black Friday te counteren met Circular Monday.

We sluiten ons aan bij het groeiend internationaal online platform circularmonday.com. Daar verzamelen we adressen van Belgische initiatieven en ondernemingen waar je terecht kunt als je bewust minder of circulair wil consumeren. Op Circular Monday, maandag 22 november 2021, zetten we die adressen extra in de kijker. Maar het platform blijft het hele jaar beschikbaar voor consumenten die op zoek zijn naar duurzame alternatieven. 

Waarom? 

De gemiddelde westerse consument heeft een te hoge "materialenvoetafdruk". In Vlaanderen bedraagt die bv. 29,1 ton per inwoner per jaar (cijfer van 2018). Dat cijfer houdt rekening met alle grondstoffen die wereldwijd worden ontgonnen (mineralen, fossiele grondstoffen, biomassa, metalen) voor consumptiegoederen. Willen we onze consumptie verduurzamen en een gelijke toegang tot grondstoffen garanderen voor iedereen ter wereld, dan moet onze materialenvoetafdruk eigenlijk zakken tot 7 ton per inwoner per jaar. Onze materialenvoetafdruk is sterk verbonden met de koolstofvoetafdruk. (Daarmee bedoelen we de broeikasgasemissies die wereldwijd ontstaan als gevolg van de consumptie en die klimaatontwrichting veroorzaken.) Consumptiegoederen en diensten die veel grondstoffen vragen, geven immers aanleiding tot de uitstoot van veel broeikasgassen. Meer daarover bij OVAM.

Circulaire economie (materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk blijven inzetten in de economie) is daardoor een van dé sleutelelementen in het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Meer daarover bij Vlaanderen Circulair.

Circular Monday wil van minder of circulair consumeren het nieuwe normaal maken. De wegwerpcultuur die de afvalberg doet groeien en het klimaat laat ontsporen, heeft afgedaan!  

Interesse om deel te nemen met jouw initiatief of zaak?

Ben jij een initiatiefnemer of ondernemer die aanstuurt op circulaire consumptie?

  • Run jij een spullenbibliotheek? 
  • Verhuur jij kledij? 
  • Maak of verkoop jij producten gemaakt uit bestaande producten of biogebaseerde / gerecycleerde materialen? 
  • Organiseer jij het delen van auto's, fietsen, cargofietsen...? 
  • Zorgt jouw herstelatelier of repair shop voor een langer leven van spullen? 
  • Zet jij als ontwerper in op hergebruik en opwaarderen?

Wil jij je initiatief of zaak promoten via de kanalen van Circular Monday en zelf mee communiceren over die actie? Doe dan mee! 

  • Stuur dan een e-mail naar Eva van Velzen, eva@detransformisten.be
  • Het is handig als je in één beweging wat informatie meestuurt, het logo van jouw initiatief of zaak (liefst in een licht webformaat zoals .png) en een contactpersoon voor de verdere communicatie 

Onze plannen

De Transformisten trekt met dit verhaal naar de pers, geruggensteund door het internationaal netwerk van Circular Monday. Daarbij zetten we graag portretten, nieuwtjes ... van deelnemende initiatieven en zaken centraal. We voorzien deelbare visuals voor social media (in de herkenbare stijl van het internationale platform Circular Monday) en verzorgen zelf wervende comm op onze kanalen. 

>>> www.circularmonday.com

Ook gepost in: Onze projecten