Dit filmpje legt uit wat duurzaam bosbeheer nu juist betekent

Dit filmpje legt uit wat duurzaam bosbeheer nu juist betekent

PEFC Belgium
geschreven door PEFC Belgiumlaatst aangepast op 10/06/2016
De basis van duurzaam bosbeheer? Met dit speelse sensibiliseringsfilmpje toont PEFC Belgium waarom we eigenlijk beter kiezen voor duurzaam hout.
PEFC duurzaam bosbeheer

Bij een PEFC-gecertificeerd bos worden de bomen terug aangeplant na het kappen. Dit bevordert de biodiversiteit en creëert lokale werkgelegenheid.

Kwaliteitslabels zijn een makkelijke manier om te weten of producten een duurzame oorsprong hebben. PEFC Belgium staat in voor de promotie van het PEFC-label voor duurzaam hout en papier. Met het filmpje 'Waarom kiezen voor PEFC' legt de vzw de basisprincipes van duurzaam bosbeheer uit.

Théo geniet van het bos

In het speelse filmpje gaat de achtjarige Théo op pad in het bos, waar hij geniet van alle troeven die deze groene longen ons te bieden hebben. Het PEFC-gecertificeerde bos garandeert een toekomst voor het bos waar hij van houdt, omdat de bomen terug aangeplant worden na het kappen. Dit bevordert de biodiversiteit en creëert lokale werkgelegenheid. Maar Théo kan er ook ravotten of gewoon eventjes luieren en luisteren naar het ruisen van de bladeren en het zingen van de vogels. Een duurzaam bosbeheer volgens de criteria van PEFC voorziet in een evenwicht tussen de ecologische, economische en sociale aspecten van het bos. PEFC garandeert een opvolging van de houtstromen van in het bos tot in de winkelrekken, met een onafhankelijke controle. Théo kan dus met een gerust hart genieten van zijn houten speelgoed en zijn stripverhalen.

Kort maar krachtig

Het filmpje duurt slechts 2 minuten. “Een zeer bewuste keuze”, vertelt Mieke Vercruijsse, communicatieverantwoordelijke van PEFC Belgium. “We willen de essentie van duurzaam bosbeheer meegeven en het belang van verantwoorde aankopen, vooral op een visueel sterke manier.” Er werd ook bewust gekozen voor een kind als acteur. “Het is nu dat we verantwoord moeten omspringen met onze houtbronnen, zodat onze kinderen en kleinkinderen er nog verder kunnen van genieten”, legt ze uit. Regisseuse Christine Massy is helemaal mee met het verhaal. “Met pijn in het hart kijk ik toe hoe mensen de natuur onrecht aandoen. Daarom engageer ik me om de mensen rond mij te sensibiliseren waar mogelijk. Een filmpje is een ideale manier om te communiceren, delen en opvoeden.” 

Het filmpje is te bekijken op Youtube en op de website van PEFC Belgium. Verder wordt het verspreid op beurzen en aangeboden aan de PEFC-gecertificeerde bedrijven om te integreren in hun eigen communicatie.