Delen is de toekomst

Delen is de toekomst

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 10/01/2023
Kom mee dromen en denken over een circulaire toekomst die (spullen) delen centraal zet: 13 januari in Brussel. Daarna heffen we het glas op 2023.
Foto: Peerby België
Foto: Peerby België

 

De Transformisten zegt overproductie en overconsumptie de wacht aan. We gaan voor een samenleving die welzijn centraal zet in plaats van groei, een "economie van genoeg". Daarom stimuleren we het langer koesteren, hergebruiken, herstellen en delen van spullen. En daarom ondersteunen we graag lokale (vrijwilligers)initiatieven van mensen die niet alleen spullen delen maar ook zorg, tijd, aandacht en netwerk.

De voorbije jaren vergaarde het team van De Transformisten heel wat kennis omtrent het praktisch runnen en uitbouwen van deelpunten voor babyspullen (Babytheken), kinderfietsen (Op Wielekes), werkgereedschap... Maar onze droom voor een circulaire toekomst waarin delen een belangrijke plaats inneemt, reikt verder! Bij het begin van een nieuw jaar willen we die droom nieuwe zuurstof geven. Dat doen we graag samen met collega's experten. En met jou! Van harte welkom op onze community sessie over de toekomst van delen.

 

Wanneer?

Op vrijdag 13 januari 2023

Waar?

In Gemeenschapscentrum Elzenhof, Kroonlaan 12, 1050 Brussel (Elsene)

Programma

15u-17u Community sessie 'Delen is de toekomst'

Enkele doeners-dromers trekken het gesprek op gang:

  • Angelo Meuleman leidt Mpact, een platform om ritten, voertuigen en vakanties te delen dat een mooi motto huldigt: "meer doen met minder". Angelo wil verder bakens verzetten op het vlak van duurzame mobiliteit. Hij heeft ook een ruimere kijk op de economie van de toekomst, gestoeld op delen, samenwerken en openheid; in het verleden deed hij dat als 'connector' binnen het internationale OuiShare netwerk en nu in diverse andere internationale projecten.
  • Eva van Velzen is projectmanager bij De Transformisten. Ze bezielde o.m. de Burgerschool en het Grote Repareeronderzoek. Dankzij haar passie voor community building, ecologie, partnerships smeden en doen is de Babytheek er gekomen. Vijf jaar later tellen we meer dan 30 Babytheken in Vlaanderen en Brussel. Binnenkort ruilt Eva haar projecten bij De Transformisten voor nieuwe werkervaringen in het onderwijs. Maar eerst deelt ze nog haar visie op samenleven en delen in de toekomst.
  • Lieven D'hont is coördinator van vzw WijDelen, dat met de Vlaamse Green Deal Huren en Delen de lokale huur- en deelmarkt wil vergroten, verduurzamen en verenigen. Hij trekt ook Peerby België, het online platform om spullen te delen met je buren. Bij De Transformisten bouwt hij het netwerk van Op Wielekes deeldepots mee uit.
  • Zineb Delsa is de gedreven trekker van de Babytheek in GC De Platoo in Koekelberg. Ze nam ook deel aan het Europese project omtrent digitale inclusie bij spullenbibliotheken van de Babytheken, de Vlaamse Spelotheken en collega's uit Zweden.

Daarna gaan we met alle deelnemers in gesprek over de uitdagingen en kansen voor een toekomst waarin we meer delen.

Aansluitend, om 17u, klinken we samen op het nieuwe jaar!

Deelnemen

Wil je deelnemen? Schrijf je dan vooraf in via dit formulier

Organisatie 

In samenwerking met Repair&Share

 

v.l.n.r. Angelo Meuleman, Eva van Velzen, Lieven D'hont, Zineb Delsa
v.l.n.r. Angelo Meuleman, Eva van Velzen, Lieven D'hont, Zineb Delsa
Foto boven: Mpact / onder: Babytheek (c) Sien Verstraeten
Foto boven: Mpact / onder: Babytheek (c) Sien Verstraeten