De kledingketting: leuk, gratis en duurzaam

De kledingketting: leuk, gratis en duurzaam

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 05/03/2024
Zin om kleding te ruilen met andere mensen in jouw wijk of stad? Organiseer een kledingketting
Foto © Anke Theunissen voor ClothingLoop.org
Foto © Anke Theunissen voor ClothingLoop.org

 

Je kast opruimen en anderen verrassen met kleren die je niet meer draagt? Je garderobe opfleuren zonder een cent uit te geven? Buren leren kennen? De Transformisten heeft de oplossing: zet een kledingketting op!

Het idee is simpel: een grote tas vol kleren reist langs de deelnemers van de kledingketting in een wijk of stad. Komt de tas bij jou, dan is het tijd om te shoppen. Leuke kleren die je zelf niet meer draagt, stop je in de tas. Na 3 dagen breng je de tas naar de volgende deelnemer. Dat wordt zeker een fijne kennismaking.

In Nederland is de kledingketting al heel populair. Daar is het internationale netwerk The Clothing Loop ontstaan. Ook in Vlaanderen groeit de interesse. Doe jij ook mee? Zo help je duizenden kilo’s kleding besparen en de textielconsumptie verduurzamen.

 

HOE KUN JE MEEDOEN?

Op deze kaart kun je zien of je kunt aansluiten bij een kledingketting in jouw buurt. Je kunt ook zelf een nieuwe kledingketting starten. 

 

HOE START JE EEN NIEUWE KLEDINGKETTING? 

Starten met een kledingketting is leuk en makkelijk. Neem jij het initiatief voor een kledingketting in jouw buurt of netwerk? 

  1. Surf naar clothingloop.org
  2. Klik op ‘Begin een nieuwe loop’
  3. Vul je contactgegevens in 
  4. Daarna ontvang je een toolkit voor ketting-initiatiefnemers (Loop Hosts) die je stap voor stap door de opstart van jouw kledingketting loodst 
  5. In de toolkit vind je onder meer een bericht dat je als e-mail kunt verzenden naar buren en vrienden, dat je kunt posten op Hoplr of andere burenfora. Mond tot mond reclame werkt ook, misschien wel het best...
  6. We raden je aan om minimum 15 personen te verzamelen voor je ketting. De maximale groepsgrootte bepaal je zelf! Wordt de groep te groot, dan kun je altijd splitsen 

 

HEB JE VRAGEN? WIL JE TIPS UITWISSELEN? 

De Transformisten vzw werkt samen met The Clothing Loop uit Nederland om kledingkettingen in Vlaanderen te ondersteunen. Daarvoor zet De Transformisten ook lokaal partnerships op, zoals met Ferm vzw.

Heb je een vraag bij de opstart van jouw kledingketting? Wil je tips uitwisselen met andere kledingkettingen? Neem dan contact op met Katrien Voet, inhoudelijk medewerker & inspirator bij De Transformisten via katrien@detransformisten.be

 

Foto ClothingLoop.org
Foto ClothingLoop.org
Foto © Anke Theunissen voor ClothingLoop.org
Foto © Anke Theunissen voor ClothingLoop.org
Ook gepost in: Burgerinitiatieven