Op Wielekes klaar om België te veroveren met Mpact

Op Wielekes klaar om België te veroveren met Mpact

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 28/06/2023
Voortaan omkadert mobiliteitsorganisatie Mpact het deelsysteem voor kinderfietsjes Op Wielekes, met veel ambitie!
V.l.n.r. Inez Louwagie (De Transformisten), Angelo Meuleman (Mpact), Caroline Van Peteghem (De Transformisten), Tjalle Groen (Mpact)
V.l.n.r. Inez Louwagie (De Transformisten), Angelo Meuleman (Mpact), Caroline Van Peteghem (De Transformisten), Tjalle Groen (Mpact)

 

Wat is Op Wielekes?

Een “bibliotheek van kinderfietsen”

Jonge fietsers van 2 tot 12 jaar kunnen een fiets lenen bij een Op Wielekes-deelpunt in de buurt. Telkens dat fietsje te klein wordt, kan het worden ingeruild voor een groter exemplaar. De leden van Op Wielekes, die jaarlijks lidgeld betalen, hebben zo altijd toegang tot een goede kinderfiets op maat. Ze kunnen ook hun eigen kinderfiets inruilen voor een jaarabonnement.

Op Wielekes is sociaal:

  • dankzij vrijwilligers die een diverse groep gezinnen uit de buurt verbinden en helpen
  • lid worden kost minder dan een fiets kopen

Op Wielekes is tegelijk ecologisch:

  • de fietsen in het deelsysteem worden efficiënt gebruikt: komt een fietsje terug naar het depot, dan wordt het in orde gezet, daarna kan een andere kleine trapper ermee op pad
  • zo staat Op Wielekes model voor de circulaire economie van de toekomst, waarin producten en materialen een langer leven krijgen
  • het enthousiasme van gebruikers over Op Wielekes markeert een belangrijke trendverschuiving: van bezit naar gebruik (we noemen dat “product als dienst” of “product-as-a-service”)

 

Op Wielekes overal in België

Mpact heeft de ambitie om het aantal Op Wielekes deelpunten voor kinderfietsen in België te verdubbelen tegen 2025.

Tjalle Groen, Mpact vzw

De voorbije jaren heeft De Transformisten vzw de opstartbegeleiding en de omkadering van de Op Wielekes deelpunten voor kinderfietsjes verzorgd. Wat begon als een experiment in Ledeberg (Gent) in 2014 evolueerde tot een Vlaams netwerk met bijna 30 deelpunten en meer dan 1.600 leden, dankzij de goesting en inzet van vele vrijwilligers. Als kleine vzw ging De Transformisten op zoek naar versterking om het Op Wielekes netwerk verder uit te bouwen en beter te begeleiden. Die versterking is gevonden bij mobiliteitsorganisatie Mpact (voorheen ‘Taxistop’). Die vzw heeft een rijke ervaring als organisator van carpoolen en andere diensten zoals autodelen, woningoppas en Mobitwin (de Minder Mobielen Centrales).

Mpact is actief in heel Vlaanderen, Brussel en Wallonië en mikt op een uitbreiding van het Op Wielekes netwerk in heel België, samen met steden, gemeenten en andere lokale partners.

Dit zeggen Mpact en De Transformisten over de beheersoverdracht: 

"Dankzij de circulaire werking van Op Wielekes is fietsen haalbaar en betaalbaar voor zoveel mogelijk kinderen. Mpact heeft de ambitie om het aantal Op Wielekes deelpunten voor kinderfietsen in België te verdubbelen tegen 2025", aldus Tjalle Groen, projectdirecteur Mpact vzw. 

"De Transformisten heeft ‘Hoeveel is genoeg?’ als tagline. De visie van Mpact, met ‘Meer met minder’ als motto, sluit daar nauw bij aan. Mpact werkt aan een efficiënter en eerlijker gebruik van grondstoffen, vooral in de mobiliteitswereld. De organisatie heeft net als De Transformisten voeling met toegankelijke deelinitiatieven. We zijn trots op het pionierswerk dat De Transformisten voor Op Wielekes heeft geleverd. En we zijn ervan overtuigd dat het project bij Mpact in zeer goede handen is en een mooie toekomst tegemoet gaat!", zegt Inez Louwagie, coördinator De Transformisten vzw. 

 

Contact

Beheerders van lokale Op Wielekes depots en oprichters van nieuwe Op Wielekes deelpunten krijgen voortaan ondersteuning van Mpact. De contactpersoon is projectmedewerker Lotte Haerick, bereikbaar via opwielekes@mpact.be (zij checkt ook info@opwielekes.be). 

De Transformisten blijft actief nieuws delen uit het Op Wielekes netwerk en zal Op Wielekes vrijwilligers blijven uitnodigen voor netwerkmomenten. Vragen daarover mogen naar info@detransformisten.be

 

Op Wielekes in Ledeberg (Gent), het depot waar het allemaal begon in 2014
Op Wielekes in Ledeberg (Gent), het depot waar het allemaal begon in 2014