Circular Monday op 21 november 2022

Circular Monday op 21 november 2022

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 14/11/2022
Weg met wegwerp! En we kunnen beter dan recycleren. Op naar circulair produceren en consumeren. Dat is de boodschap van Circular Monday, een constructief antwoord op Black Friday.

Twee jaar geleden, in volle coronacrisis, lanceerde De Transformisten het concept van Circular Monday in België. Vanuit ons werk rond genoeg, hergebruik, repareren en delen voelden we een grote verwantschap met die Zweedse campagne. Neem je een kijkje op www.circularmonday.com, dan zie je dat de campagne inmiddels in meer dan 20 landen leeft. Ook dit jaar zetten we Circular Monday in de kijker: op maandag 21 november 2022. 

 

Wat?

Maak van circulair het nieuwe normaal

Babyspullen die je maar enkele maanden nodig hebt huren of lenen in plaats van ze aan te kopen, de kapotte rits van je winterjas (laten) herstellen, je volgende smartphone refurbished kopen, bij een renovatie vertrekken van te hergebruiken materialen, als kerstcadeau kiezen voor een gekoesterd boek uit je eigen boekenkast of een origineel verpakte tweedehands-vondst… Het zijn maar enkele voorbeelden van circulaire consumptie. Telkens gaat het om maximaal inzetten op hergebruik, herstellen of delen en zo weinig mogelijk nieuwe materialen gebruiken voor je product of dienst.

Waarom dat zo belangrijk is? Omdat de sociale impact en de milieu-impact van onze honger naar nieuwe grondstoffen en spullen enorm groot zijn. De oplossing? Maak van circulair het nieuwe normaal en zet hergebruik, repareren en delen centraal.

 

Weg met wegwerp

Circular Monday vindt niet toevallig plaats vlak voor Black Friday, de hoogdag van het hyperconsumentisme. Op Black Friday regent het kortingen voor de consument, waarbij (web)winkels je producten willen laten kopen die je veelal niet nodig hebt. Die praktijk staat haaks op een duurzame en veerkrachtige  economie. Er is immers altijd iemand die de prijs betaalt voor onze koopjes. De initiatieven die deelnemen aan Circular Monday focussen op lokale en circulaire oplossingen. Ze bieden een positief alternatief in deze uitdagende tijden.

 

Circular Monday in België

De Transformisten promoot een economie van genoeg: minder consumeren, spullen langer koesteren, hergebruiken, (laten) herstellen, (ver)huren, delen... We zetten graag iniatieven en ondernemers in de kijker die daar een aanbod rond ontwikkelen. Dat doen we in de aanloop naar Circular Monday op de Belgische pagina's van www.circularmonday.com

Je kunt er enkele trends spotten: 

  • Een (tijdelijke) hippe update voor je interieur? Waarom niet huren? Kan bij Live Light
  • Een unieke handtas kun je zelf maken uit restjes leder bij Purpose Accessoires
  • Schoolgaande kinderen kunnen hun circulaire schooltassen huren bij Hoos
  • Grote spullen vervoeren met je fiets? Brusselaars kunnen lid worden van Remorquable en wanneer nodig een handige fietskar op maat lenen 
  • Ook in Brussel: maandelijks kleren swappen bij Pandri
  • Spullen (laten) herstellen zit in de lift, waar je een hersteller of herstelatelier of Repair Café kunt vinden weet Repair&Share - check hier de handige kaart met herstellers

 

Wil je ook meedoen? 

Als ondernemer of organisatie deelnemen is heel eenvoudig. Dit zijn de spelregels die voor alle deelnemers gelden:

  • Je biedt circulaire producten of diensten (biogebaseerde of herwonnen materialen, tweedehands, verhuur, uitlenen, repareren ...) 
  • Je maakt geen reclame voor / voorziet geen kortingen op ‘Black Friday’
  • Je wil mee communiceren op maandag 21 november 2022 met de vermelding #circularmonday (je kunt ook @detransformisten en @circularmonday taggen) 

Geef een seintje aan onze vrijwilliger Laura Vercammen als je op de website wil. We zien de positieve alternatieven voor lineaire consumptiemodellen graag toenenemen.