Gaat alleen de zon voor niets op?

Gaat alleen de zon voor niets op?

Barbara Janssens
geschreven door Barbara Janssenslaatst aangepast op 10/07/2014
Gratis komt van het Latijnse woord gratiis, dankbaarheid. De laatste tijd duiken overal gratis weggeef acties op. Doen we dat voor de dankbaarheid van de ontvanger? Als tegenreactie op de overconsumptie of omdat we willen ontrommelen?
Boekenruil kasten in Marseille
Originele boekenruilkasten in Marseille

Ik ben een verzamelaar en hamsteraar. Al jaren hou ik zaken bij die ik nog nauwelijks gebruik. Soms met valse hoop (misschien pas ik volgende zomer wel terug in die rok), soms uit toekomstgerichte nostalgie (misschien willen mijn kleinkinderen wel met die puzzel spelen) en soms gewoon door zelf bedachte emotionele waarde (de zetel van mijn eerste kot, het vaasje uit Griekenland, …). Ik zal wel niet de enige zijn die al jaren nog onuitgepakte verhuisdozen op zolder heeft staan. En hoeveel bergingen, garages en zolders staan niet vol met spullen die ooit en ergens wel nog eens gebruikt, gelezen of gehoord zullen worden…

Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht (Gandhi)

Simplify your life

Rust in je huis en hoofd, begint vaak met het prachtige woord ontrommelen. Spullen, kleding, speelgoed dat lang niet gebruikt werd, kan een betere bestemming krijgen. Voor nieuwe noden heb ik mezelf een paar regels opgelegd. Heel wat spullen kunnen gedeeld worden in plaats van aangekocht, boeken probeer ik te ruilen of te ontlenen en kringwinkels en 2dehands.be zijn de eerste stopplaatsen bij nieuwe aankoop. Maar wat doe je met de in dozen gestoken herinneringen en van waarde verstoken hebbedingen. Alles van waarde is weerloos zei Lucebert al. Weggeven is de boodschap. Geven maakt blij. Of het nu aan volslagen vreemden is of aan de buren, of ik er nu rechtstreeks mee in contact kom of via een tussenpersoon, het doet er niet veel toe. Het doorgeven van jouw verhaal, herinnering en weten dat het opnieuw gaat gebruikt worden, werkt blijkbaar.

Gratis en voor niets

De laatste jaren zie je steeds meer geefpleinen, weggeefwinkels, freecycle groepen opduiken. Hier kan je spullen achterlaten die nog gebruikt kunnen worden én kan je ook gratis spullen meenemen. Dus voor wie op zoek is naar gratis spullen of net als ik wil ontrommelen,laat je inspireren door volgende plaatsen of sites.

Freecycle groepen

Freecycle is een wereldwijd netwerk waar spullen gratis worden weggeven. Vroeger werd er vooral via mailingslijsten gewerkt, nu bestaan er verschillende zeer actieve freecycle groepen op Facebook.
Freecycle Antwerp, Freecycle BruggeFreecycle Brussel,  Freecycle Gent, Freecycle Kortrijk,  Freecycle Oost-Vlaanderen, Freecycle OudenaardeFreecycle Roeselaere

Weggeefwinkels

Weggeefwinkels zijn ontmoetingspunten waar je spullen die je niet meer gebruikt heen kan brengen. Iedereen mag de spullen van anderen gratis mee naar huis nemen. Je hebt weggeefwinkels in Gent, Antwerpen, Leuven, Brugge, Brussel, Olmen,Asse, Aalst, Vorselaar ...
www.weggeefwinkels.be

Online weggeven

Ook online wordt er wel wat gratis aangeboden. Vaak moet je de spullen zelf gaan ophalen.
www.online-weggeefwinkel.be, www.gratisoptehalen.nl, www.2dehands.be/gratis

Giveboxen, geefpleinen en boekenruilkasten

De givebox is een publieke open kast waarin buurtbewoners overbodige nog bruikbare spullen anoniem kunnen achterlaten. Sommige geefkasten spitsen zich toe op één bepaald type goederen (zoals de ruil-je-boek-kast of de proviandkast), maar het principe gaat er van uit dat er allerlei soorten spullen in worden geëtaleerd. Geefpleinen toveren een plein in een stad om tot een (éénmalig) geeffestijn. De gratis rommelmarkt zo ongeveer.
Givebox Brussel (Vorst), Givebox Gent (Bloemekeswijk) , Givebox Antwerpen (Dam)  

Boekenruilkast

Er zijn verschillende boekenruilkasten. Je mag er vrij in rondkijken en je boek (nog in goede staat) inruilen voor een ander boek. In de stad Antwerpen heeft elke containerpark een boekencontainer. In de bibliotheken van Lokeren, Sint-Niklaas en Ledeberg zijn er boekenruilkasten. Ook de gemeente Elsene heeft twee boekenboxen (Flageyplein en het gemeentehuis), waar je gratis boeken kunt wisselen. In Antwerpen bouwen de Chaletters kleine boekenhuisjes die verspreid in de stad boeken een tijdelijk onderdak bieden tot ze weer geruild worden.

Meer over ruilen en weggeven vind je op de website van Gedeeld:Door.