Boek 'Transitie, onze welvaart van morgen'

Boek 'Transitie, onze welvaart van morgen'

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 13/12/2016
Dirk Barrez neemt in zijn boek de welvaart van morgen onder de loep. Hij gaat op zoek naar antwoorden en oplossingen voor een meer sociale, economische en democratische wereld.

Het is goed leven in de welvaartsstaten die vorige eeuw ontstonden. We kenden een sterke economische groei en ontwikkelden de nodige sociale intelligentie om de vruchten ervan te verdelen. Dat goede leven loopt echter tegen de eindigheid van onze aarde aan. De klimaatverandering, de uitputting van grondstoffen, hongersnood, ongelijkheid, de falende economie, een afwezige overheid, oorlogen, de vluchtelingencrisis ... Op allerlei vlakken worden de grenzen van wat aarde, samenleving en democratie kunnen verdragen in ijltempo doorboord. En zo belanden we in een wereld waarin het moeilijk en onaangenaam leven is.

Transitie is een boek voor ieder die geeft om de toekomst en de opbouw van duurzame leefsystemen.

Zitten we gevangen in het perfecte dilemma waarbij het kiezen is tussen sociaal rechtvaardig zijn en de planeet opblazen, of ecologisch duurzaam zijn met miljarden mensen in armoede? In 'Transitie' verdedigt Dirk Barrez van niet. Er is een uitweg, op voorwaarde dat we snel omschakelen naar een betrouwbare, stabiele economie die welvaart voortbrengt met tot tien maal minder broeikasgassen en materiaalgebruik tegen 2050. Die transitie wordt op tal van vlakken een fantastische tocht en een fascinerende uitdaging.

Dirk Barrez was ruim 20 jaar tv-journalist en reportagemaker voor VRT. Hij is auteur en hoofdredacteur van PALA.be, een website die antwoorden zoekt voor een meer sociale, ecologische en democratische wereld. Hij stond mee aan de wieg van diverse maatschappelijke initiatieven, zoals o.a. TransitieNetwerk Middenveld.

Geïnteresseerd in het boek? Bestel hier een exemplaar via Uitgeverij Pelckmans Pro.

Dit boek is een co-uitgave met TransitieNetwerk Middenveld en kwam mee tot stand dankzij Beauvent, Febecoop, Linx+, P&V, Triodos Bank en Vredeseilanden.