Bar Circular 2020: herstel de relatie met jouw ICT online

Bar Circular 2020: herstel de relatie met jouw ICT online

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 02/12/2020
Op donderdag 26 november, de vooravond van Black Friday, organiseren we drie boeiende online sessies die je kunnen aanzetten om duurzamer om te springen met je elektronica.

Black Friday

Het concept is overgewaaid uit de Verenigde Staten en wint hier nog flink aan populariteit: 'Black Friday', de dag waarop (web)winkels met 'deals', 'koopjes', 'acties' en 'straffe kortingen' gooien. Zo verleiden ze het publiek om extra te kopen en de jacht op kerstcadeaus alvast in te zetten. 

Op Black Friday worden wereldwijd honderdduizenden smartphones, tablets en laptops verkocht. Maar elektronische apparaten zoals smartphones en tablets hebben een aanzienlijke sociale en ecologische voetafdruk.

Waarom Bar Circular? 

Smartphones en laptops langer in leven houden

De druk op mens en planeet is het grootst in de productiefase van elektronische apparaten: bij het delven van grondstoffen, vanwege de energie die nodig is voor de verwerking ... We kunnen een enorm verschil maken wanneer we die apparaten langer gebruiken.

Op de vooravond van Black Friday 2020, donderdag 26 november, organiseren we daarom drie boeiende online sessies die je zullen aanzetten om duurzamer om te springen met je elektronica! Je leert bij over het productieproces van je smartphone, hoe te ‘digitoxen’ en hoe je je elektronica beter kunt onderhouden.  

Programma / Inschrijven

Je kunt enkel deelnemen als je vooraf inschrijft. We vragen je apart in te schrijven per sessie.

Neem deel aan één of meerdere sessies en herstel de relatie met je ICT!

19:00 tot 20:00 | Wouter Sterkens - Workshop: Ontdek de binnenkant van je smartphone

Elektronische apparatuur heeft een centrale rol gekregen in onze economie en voor onze levenskwaliteit. Deze workshop neemt je mee naar de binnenkant van die apparaten en zal je tonen welke exotische grondstoffen gebruikt worden om ze te laten werken. Je leert hoe onze blik op elektronica zal veranderen naarmate die grondstoffen schaarser worden en welke rol repareren en hergebruik zal spelen om die schaarste tegen te gaan.

>>> Schrijf je hier in voor de sessie van 19:00 tot 20:00

20:00 tot 21:00 | Lieven Demarez & Christophe Ramont - Hoe brengen we ons smartphonegebruik onder controle?

We scrollen met z’n allen gemiddeld anderhalf uur per dag op sociale netwerksites. Bij jongeren ligt die tijd vaak dubbel zo hoog. Waarom doen we dat? Worden we daar echt gelukkiger van? Zijn er manieren om onze smartphones minder te gebruiken en tegelijkertijd hun levensduur te verlengen? Christophe Ramont, bekend van Blind Getrouwd, vraagt tips aan expert Lieven Demarez om bewuster om te gaan met de smartphone.

>>> Schrijf je hier in voor de sessie van 20:00 tot 21:00

21:00 tot 22:00 | Merijn Supply - Digidokter: Onderhoudstips voor je smartphone, laptop of tablet

Als alle EU-burgers hun smartphone 1 jaar langer zouden gebruiken, dan besparen we evenveel CO2 als de uitstoot van 1 miljoen auto's. Een uitdagend idee, maar hoe maak je het waar? In deze sessie krijg je praktische tips om je smartphone, tablet of laptop langer gezond te houden. Je leert hoe je toestellen beter kunt beschermen tegen schade, hoe je de batterij langer laat meegaan, welke updates je beter wel of niet doet en hoe je kunt vermijden dat je toestel trager gaat werken.

>>> Schrijf je hier in voor de sessie van 21:00 tot 22:00

Organisatie

Dit evenement is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Catapa, BOS+, GMF (Gents MilieuFront), Netwerk Bewust Verbruiken, Vormingplus Gent-Eeklo en Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen 

Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle