Babyborrel

Babyborrel

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 17/01/2018
Toeters en bellen, slingers en ballonnen, je baby's feestje is goed begonnen. Met deze tips maak je er een (h)eerlijke dag van, met milieuvriendelijke drankjes en hapjes voor de gasten.
my fair baby babyborrel feest
Illustratie: Katerina Voitko - www.runak.eu

 

 

Vermijd afval

Kartonnen borden, plastic bekers en papieren tafelkleden besparen je een pak afwas, maar zorgen voor een berg afval die absoluut niet hoeft. Vermijd dus wegwerpspullen en voedingswaren die overdreven verpakt zijn. Niet voldoende servies in huis? Leen het van vrienden en familie of huur het bij een lokaal bedrijfje (googlen op 'verhuur feestmateriaal'). Misschien vind je via WijDelen wel iemand in je buurt die zijn/haar borden en glazen een dagje wil uitlenen. Oude, gebloemde kommen borden zorgen voor een romantische sfeer. Kijk eens bij je grootmoeder in de kast, of tik in de Kringwinkel een leuke set op de kop. Glazen bokalen zijn multifunctioneel: je kan ze gebruiken om drankjes, slaatjes en dessertjes in op te dienen. Kies je toch voor wegwerp, geef dan de voorkeur aan bekers, borden en bestek uit biologisch afbreekbare materialen. Smijt kurken na het feestje niet in de vuilbak, maar breng ze naar een van de 400 inzamelpunten van Le Petit Liège. Deze vzw verwerkt oude kurken tot ecologisch isolatiemateriaal.

Het aanbod aan biologische en fairtrade producten wordt steeds groter en je kan het steeds vaker kopen in de reguliere supermarkt. Van chips, nootjes, koekjes, bier, wijn en koffie bestaan hele lekkere fairtrade varianten.

(H)eerlijke hapjes en gerechten

Ook met de keuze van hapjes kan je gemakkelijk een verschil maken. Het aanbod aan biologische en fairtrade producten wordt steeds groter en je kan het steeds vaker kopen in de reguliere supermarkt. Van chips, nootjes en koekjes bestaan hele lekkere fairtrade varianten. Je vindt ze onder meer bij Oxfam Wereldwinkels en bio-voedingswinkels. Ecoplan geeft een overzicht. Via de BioGenietenGids kan je bioboeren, -bakkers, -slagerijen en groentewinkels in je buurt opzoeken. De website van EVA vzw heeft een uitgebreide lijst met creatieve recepten voor vegetarische en veganistische hapjes, gerechten en desserten. Elk jaargetijde brengt andere groenten en fruit voort. Koop je ze in een ander seizoen, dan zijn ze waarschijnlijk ingevoerd uit landen als Kenia, Peru of Nieuw-Zeeland. Op de seizoensgroentekalender van Velt lees je welke producten in welk seizoen bij ons groeien. Zelfgemaakte cakes, koekjes en taarten zijn altijd een topper. Geef waar mogelijk (bijvoorbeeld voor chocolade of suiker) de voorkeur aan lokale, biologische en/of fairtrade ingrediënten. Voor fairtrade dessertideeën moet je op de website van Oxfam Wereldwinkels zijn.

Duurzaam drinken

Als de drank is in de man, is de wijsheid in de kant. Serveer je gasten daarom 'wijze' drankjes. Bij een babyborrel horen doorgaans bubbels. Fairwine en Vinomundo hebben een uitgebreid gamma aan fairtrade en bio schuimwijnen. Je kan de gasten ook fairtrade bier serveren, of de ingrediënten van een standaard cocktail vervangen door fairtrade alcohol, suiker en fruitsap. Kies lokale, biologische fruitsappen of fairtrade sappen uit het Zuiden. Je kan heel gemakkelijk zelf frisdrank maken door een karaf kraantjeswater met een scheutje diksap, (zelfgemaakte) siroop, blaadjes munt of schijfjes citroenen om te toveren ot een overheerlijke verfrissende drank. Klik hier voor inspiratie. Gebruik herbruikbare rietjes uit metaal of bamboe of composteerbare wegwerprietjes uit zetmeel. Of nog beter: laat de rietjes achterwege. Een pousse-café of pousse-thé bij de dessertentafel? Fairtrade koffie en thee smaken minstens zo lekker en je steunt er eerlijke handel mee.

Inkleding van het feest

Er bestaan ballonnen uit FSC-rubber met een fairtrade label, gemaakt van 100% plantaardige materialen. De ballonnen breken binnen de zes maanden volledig af. Slingers en versiering kan je gemakkelijk zelf knutselen. Stik vlaggetjes uit resten stof of knip figuren uit kleurrijke magazines en hang ze samen aan een fleurig lint. Hang een koord op en leg driehoekige gekleurde papiertjes of lapjes klaar, waarop de gasten een wens voor de baby kunnen schrijven. Geef de aankleding een groen tintje door een klimopslinger over de tafel te laten lopen of glaasjes met veldbloemen te plaatsen.

Geschenkjes en suikerbonen

In een andere artikel op deze website tonen we je duurzame alternatieven voor doopsuiker en de bijhorende doopsuikercadeautjes. Je krijgt ook tips voor milieuvriendelijke geboortekaartjes.

Zelf op babybezoek?

Misschien vind je in het artikel "babylijst" milieuvriendelijke geschenken waarmee je de ouders een plezier kan doen. Andere mogelijkheden zijn een bon voor een avondje babysitten, een geboortemand met lekkere fairtrade producten of een zelfgemaakt slabbetje, Liever een boeketje bloemen? Kies dan voor Blije Bloemen, die gekweekt zijn met respect voor mens en milieu.

Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle