Duurzame geboortelijst

Duurzame geboortelijst

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 22/08/2022
Heel wat duurzame (web)winkels bieden tegenwoordig geboortelijsten aan, maar er bestaan nog veel andere cadeauformules. We sommen de verschillende mogelijkheden op.
my fair baby geboortelijst
Illustratie: Katerina Voitko - www.runak.eu

 

 

Geboortelijst bij een duurzame (web)winkel

Voor je baby ter wereld komt, ben je druk in de weer met op te lijsten wat je baby allemaal nodig heeft. Ook die keuze kan ecologisch verantwoord zijn. Leg je geboortelijst bij een duurzame speciaalzaak met een breed assortiment aan ecobijtringen, milieuvriendelijke flesjes, fairtrade kleertjes, herbruikbare luiers en dekentjes uit milieuvriendelijke stoffen. (Web)winkels als PakskeEcobaby, Super Green Me, Villa Kakelbont, Doekjes en Broekjes, Kudzu, Kiddybips, Klein Spook, Blabloom en De Luierhoek geven de mogelijkheid om geboortelijsten samen te stellen. 

Je kan je geluk delen met kinderen en moeders die het minder gemakkelij

k hebben, door het geboortegeld aan een goed doel te schenken.

Alternatieven voor een geboortelijst

Met een geboortelijst stimuleer je familie en vrienden om nieuwe producten te kopen. Voor de productie en het transport van al deze spullen moeten (schaarse) grondstoffen ontgonnen worden, wat een impact heeft op het milieu. Bedenk welke baby-artikelen je écht nodig hebt, en of je ze misschien niet tweedehands kan vinden. Omdat de meeste mensen sowieso graag een cadeautje geven, kan je hen ook andere  mogelijkheden bieden. Vraag tweedehands geschenken. Wie weet hebben je vrienden nog wel een verzorgingskussen over van hun kinderen, speelgoedjes, kleertjes of een draagmand. Zelf geen tijd of zin om alles tweedehands bij elkaar te zoeken, dan kan dat ook via Mic Mac Minuscule. Of start een rekening waarop iedereen mee kan sparen voor iets groot, zoals een bakfiets, een speelvriendelijke tuin, een set herbruikbare luiers... Misschien willen jullie als jonge ouders mee bouwen aan de toekomst van jullie kind, door met het geboortegeld een kindvriendelijk crowdfundingproject in je buurt te ondersteunen. Lees er meer over op SocrowdGrowfunding, KissKissBankBank. Daarnaast kan je mensen die op kraambezoek komen ook vragen of ze een zelfbereide maaltijd of kraamkost willen meebrengen. 

Spaar de wereld van je kind: open een duurzame babyrekening

(Groot)ouders openen vaak een spaarrekening voor hun nieuwe (klein)kind, om hem/haar extra mogelijkheden te geven eens ze de eerste volwassen stapjes in de wereld zetten. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat spaargeld niet slaapt bij de bank. De Bankwijzer van FairFin en partners linkt de investeringen van heel wat banken aan klimaatverandering, mensenrechtenschendingen en belastingontduiking. Terwijl je net een duurzame en sociaal rechtvaardige wereld wenst voor je (klein)kind. Het goede nieuws is: er zijn alternatieven. Triodos Bank heeft de Kinder Toekomst Plan spaarrekening; VDK biedt de Jovo Spaarrekening aan; ook Argenta heeft een aanbod sparen voor je (klein)kind.

Steun het goede doel

Je kan je geluk delen met kinderen en moeders die het minder gemakkelijk hebben, door het geboortegeld (of een deel ervan) te schenken aan een goed doel. Vraag je familie en vrienden om het traditionele cadeau te vervangen door een geschenk ten voordele van kinderen die het harder kunnen gebruiken. UNICEF stuurt iedereen die een gift doet op naam van jouw kindje een bedankingsboodschap. Via de Feest-pagina van SOS Kinderdorpen kan je kinderen in het Zuiden ondersteunen van bij de geboorte tot aan hun studie. 

Met de geboortelijst van Natuurpunt kunnen vrienden en familie met een centje bijdragen aan de actie Bos voor iedereen, die ijvert voor meer ademruimte en speelterreinen. Door de Memisa te steunen ga je mee de strijd aan tegen moedersterfte in het Zuiden. Een kind in het Zuiden structureel ondersteunen kan via Plan België, of dichter bij huis via Moeders voor Moeders. In Leuven aanvaardt Kirikou giften voor haar werking voor kwetsbare gezinnen (inzamelen materiaal voor baby's en kinderen).

Last but not least: ook ons eigen sociaal en duurzaam project Babytheek aanvaardt graag giften om het netwerk van laagdrempelige deelpunten te blijven uitbreiden.

Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle