Antwoorden op alle vragen van repareer- en deelinitiatieven over verzekeringen

Antwoorden op alle vragen van repareer- en deelinitiatieven over verzekeringen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 07/05/2021
Incl. info over een collectieve verzekering voor vrijwilligers van Babytheken en Op Wielekes en een update voor Repair Cafés.

Net zoals Repair&Share vzw krijgt De Transformisten van burgerinitiatieven rond delen en repareren vaak vragen over verzekeringen. We onderzochten ook de mogelijkheid om een collectieve verzekering af te sluiten. Dit is wat we al hebben bereikt: 

 

Een Verzekeringen FAQ

Wat betekent ‘Burgerlijke Aansprakelijkheid’? Ben je als Repair Café verplicht om een verzekering te hebben voor je vrijwilligers? Kan een verzekering tussenkomen als een hersteller een fout maakt bij het herstellen van een toestel, waarna dat toestel brand veroorzaakt bij de eigenaar thuis? Zijn vrijwilligers verzekerd als ze affiches gaan ophangen voor de Babytheek, het depot van Op Wielekes klaarzetten, inkopen gaan doen voor een etentje met de vrijwilligers?

We zochten het allemaal uit en zetten de antwoorden bijeen in de Verzekeringen FAQ (vaak gestelde vragen of Frequently Asked Questions) op onze website.

 

Een collectieve verzekering voor de vrijwilligers van Babytheken en Op Wielekes

Voor de vrijwilligers van Babytheken en Op Wielekes konden we een goede collectieve verzekering afsluiten. Meer details over deze verzekering vind je hier.

 

Repair Cafés: de gratis vrijwilligersverzekering is vaak de beste optie

Voor de Repair Cafés lukte het helaas nog niet om een geschikte collectieve verzekering te vinden. Wat leerden we wel uit onze zoektocht?

  • Voor kleine tot middelgrote Repair Cafés, die georganiseerd worden door organisaties zonder personeel, is de gratis vrijwilligersverzekering van de Vlaamse overheid een hele goede optie. Ze vraagt wat administratie, maar ze biedt een uitgebreide bescherming, is gratis en je betaalt ook geen franchise. Betalende verzekeringen bieden doorgaans niet meer bescherming, vragen wel franchise en zijn - uiteraard- betalend. In onze Verzekeringen FAQ vind je meer info over de gratis vrijwilligersverzekering.
  • We zoeken nog verder naar een oplossing voor Repair Cafés die georganiseerd worden door organisaties met personeel of met meer dan 1.000 vrijwilligersuren per jaar. Samen met onze Franstalige collega’s van Repair Together zijn we nog in onderhandeling met 2 verzekeringsmaatschappijen.

 

Nog vragen?

Vragen over verzekeringen waarop de FAQ nog geen antwoord biedt? Stuur een mailtje naar rosalie(at)repairshare.be.

Ook gepost in: Producten & Diensten