Op de koffie bij het nieuwe Deelatelier Rupelstreek

Op de koffie bij het nieuwe Deelatelier Rupelstreek

Stefanie De Bock
geschreven door Stefanie De Bocklaatst aangepast op 17/10/2023
Maak kennis met Bert en Stan, mede-oprichters van herstel- en deelinitiatief Deelatelier Rupelstreek.
Bert Mees van Deelatelier Rupelstreek - beeld Stefanie De Bock
Bert Mees van Deelatelier Rupelstreek - beeld Stefanie De Bock

 

We gingen op de koffie bij Bert en Stan van het Deelatelier Rupelstreek dat binnenkort van start gaat - op International Repair Day 21 oktober 2023 nog wel. Zij stichtten Deelatelier Rupelstreek samen met Miel, Kris en Bies en zoek nu samenwerkingen op met De Transformisten, Repair&Share, Avansa… om hun initiatief te verrijken. Ze kijken ook uit naar Share Fest waar ze kunnen bijleren van andere delers. Het werd een babbel over hun liefde voor repareren, voor de wereld en de mensen die erop wonen.

 

Warm welkom

Een maandagochtend is meestal niet mijn favoriete ochtend in de week, maar dat was deze keer anders. Ik mocht op bezoek bij Bert Mees in Schelle, een gemeente tussen Brussel en Antwerpen, in de streek waar de Rupel in de Schelde uitmondt.

Bert verwelkomt me met een warme glimlach en een warme kop koffie. Hij is net met pensioen, vertelt hij. En meteen weer aan de slag om een deelatelier op te starten? “Het idee speelde al langer in mijn hoofd”, vertelt Bert. “Je moet straks maar eens komen kijken in mijn garage. Het staat daar vol materiaal, unfinished projects en werkbanken. Ik werk graag met mijn handen en repareer spullen. Maar goed gereedschap is duur en soms gebruik je het maar één of twee keer per jaar. Waarom het dan niet delen met de buren of met vrienden? Dan kun je meteen investeren in een iets duurder toestel, eentje dat lang meegaat. Ook het hergebruik van goederen is belangrijk.”

Zo geschiedde. Tijdens een sessie die Avansa faciliteerde rond burgerinspraak in het kader van het klimaatplan van de gemeente Schelle, kwam Bert oude bekenden tegen. Onder andere Stan Scholiers, die net komt binnenwaaien. Samen sloegen ze de handen in elkaar. Via Avansa kwamen ze in contact met De Transformisten en Repair&Share. Zo ontmoetten ze andere delers en konden ze een beroep doen op ons brede netwerk. “We doen mee met de campagne Repair Everywhere en binnenkort komen we ook naar Share Fest. Daar hopen we mensen te leren kennen die met dezelfde dingen bezig zijn en kennis te kunnen delen.”

 

Samenwerking als rode draad

Binnenkort opent het Deelatelier Rupelstreek. “Het moet een plek worden waar mensen samenkomen om te werken, te creëren en te herstellen en zo ook hun kennis en kunde te delen, want dat geeft voldoening, energie en verbondenheid. Iedereen is welkom”, vertellen Bert en Stan.

Mensen zullen er ook zelf, met of zonder ondersteuning, hun defecte spullen kunnen komen repareren. Bert: “Door de jaren heen verzamelde ik best wel wat kennis rond herstel en er zijn heel wat inspirerende boeken waaruit nieuwe ideeën kunnen ontstaan. We bekijken of we op langere termijn workshops kunnen opzetten in samenwerking met andere lokale verenigingen of inwoners. Het Fablab in Hemiksem heeft bijvoorbeeld ook mooie toestellen staan om samen dingen mee te creëren.”

Deelatelier Rupelstreek wordt een plek waar mensen samenkomen om te werken, te creëren en te herstellen en zo ook hun kennis en kunde te delen

Samenwerking is trouwens een woord dat vaak valt tijdens ons gesprek. De locatie alleen al toont hoe samenwerking en gemeenschap in het hart van het nieuwe initiatief ingebakken zitten. Het deelatelier mag minstens een jaar lang lokalen gebruiken van Pegode vzw. Dat is een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt in verschillende projecten. “Daar zijn we zeer dankbaar voor.”

Ook met de lokale gemeentebesturen wil het deelatelier de samenwerking versterken. Het Deelatelier Rupelstreek zal focussen op de gemeenten Schelle, Niel en Hemiksem, die dicht bij elkaar liggen. “Heel wat burgemeesters zijn fan van projecten rond duurzaamheid en klimaat in hun gemeente. Zeker als ze het Burgemeestersconvenant ondertekend hebben. Lokale ambtenaren werken eveneens enthousiast mee. De milieudienst van Schelle geeft bijvoorbeeld logistieke steun aan ons Repair Cafe. Hopelijk kunnen we later via de gemeenten een samenwerking aanknopen met de recyclageparken in de buurt, om materialen te kunnen upcyclen.”

 

Toekomstdromen

Op zaterdag 21 oktober gaat het Deelatelier Rupelstreek van start met een Repair Café in Niel. De initiatiefnemers haken daarmee aan bij de Repair Everywhere campagne van onze zusterorganisatie Repair&Share. Het is niet hun eerste Repair Café en wellicht ook niet hun laatste: “Het doel is om 2 Repair Cafés per jaar te organiseren in de drie verschillende gemeenten. Het zijn concrete activiteiten waar mensen naartoe kunnen komen. Zo leren ze ons kennen en geven we hen het plezier van het repareren mee.”

Bert en Stan dachten grondig na over wat de volgende stappen zijn. Ze willen niet te veel in één keer doen en eerst een duurzame basis vrijwilligers opbouwen: “Eens we iets meer vrijwilligers hebben kunnen we beginnen nadenken over de werking van het deelatelier. De focus ligt voorlopig op het creëren van een gemeenschappelijke werkplek, (nog) niet op het uitbouwen van een gereedschapsbibliotheek.”

De sociale dimensie van de deeleconomie - het toegankelijk maken van materiaal en kennis voor iedereen - willen we ten volle uitspelen

De twee mannen stralen een ongelooflijk enthousiasme uit wanneer ik hen vraag naar hun toekomstdromen voor het deelatelier. Bert vertelt: “de community is belangrijk voor ons, mensen samenbrengen met een gemeenschappelijk waardevol doel. Met die mensen willen we niet alleen ons materiaal, maar ook kennis delen. Iedereen die interesse toont, kan mee de activiteitenkalender bepalen.”

Stan vult aan: “Het is belangrijk dat er een goede mix is in de groep. Jong en oud, man en vrouw, alle verschillende achtergronden... zijn welkom. De sociale dimensie van de deeleconomie - het toegankelijk maken van materiaal en kennis voor iedereen - willen we ten volle uitspelen. Zo willen we gehoor geven aan de oproep van de Fietsersbond om in actie te komen tegen vervoersarmoede. We willen helpen om fietsen betaalbaar en veilig te maken voor iedereen met een fietsherstelplek."

We eindigen de voormiddag in Niel, waar het deelatelier binnen een dikke week echt van start zal gaan in drie grote, lichtrijke lokalen. De kleine toiletten voor de kleuters en de kleurrijke muurschilderingen verraden dat het hier ooit een kleuterschool was, maar dat maakt niet uit. Er staat alvast een fietsbrug klaar. Bert wijst een grote kolomboormachine aan waarmee hij onder meer bijenhotels gaat fabriceren. Wanneer ik mijn ogen sluit, beeld ik me alle mogelijkheden van de locatie in. Het zal er bruisen en zoemen!

 

Op 21 oktober (10u tot 16u) organiseert Deelatelier Rupelstreek een Repair Café in de Franklin Rooseveltstraat 26, Niel

Op 25 november (11u tot 19u) tref je Stan en Bert van Deelatelier Rupelstreek op Share Fest in De Nieuwe Vrede in Berchem

Contact opnemen met het opstartende Deelatelier Rupelstreek kan met een e-mail naar Deelatelierrupelstreek (at) gmail.com

 

Locatie Deelatelier Rupelstreek - beeld Stefanie De Bock
Locatie Deelatelier Rupelstreek - beeld Stefanie De Bock
Deelatelier Rupelstreek - beeld Bert Mees
Deelatelier Rupelstreek - beeld Bert Mees