5 uitleendiensten voor spullen

5 uitleendiensten voor spullen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 28/08/2018
De bibliotheek kennen we allemaal. Het systeem om geen boeken aan te kopen, maar ze te ontlenen in een bibliotheek is vanzelfsprekend. Waarom kunnen we dit concept niet gebruiken voor andere spullen? Kinderfietsen, babyspullen, skigerief, werkmateriaal,... voor steeds meer spullen bestaat een uitleendienst:
© Canva

Netwerk Bewust Verbruiken stelt de waarde van bezit en de nood aan nieuwe aankopen in vraag. Onze activiteiten stimuleren het hergebruik, herstel en delen van spullen. De huidige productie- en consumptiepatronen in grote delen van de (Westerse) wereld overstijgen de beschikbare capaciteit van de aarde. De massale ontginning, verwerking en transport van grondstoffen en niet-hernieuwbare energiebronnen die nodig zijn om in al onze zogenaamde behoeften te voorzien, hebben verregaande effecten op het milieu. Het delen en ontlenen van spullen vermindert de massaconsumptie, en kan zo bijdragen aan een milieuvriendelijkere wereld. Kinderfietsen, babyspullen, skigerief, werkmateriaal,... voor steeds meer spullen bestaat een uitleendienst, we sommen ze hieronder voor jou op.

Kinderfietsen, babyspullen, skigerief, werkmateriaal,... voor steeds meer spullen bestaat een uitleendienst

1. Babyspullen

Baby's groeien ontzettend snel. Daarom heb je bepaalde spullen, zoals een babybadje, slechts enkele maanden nodig. Waarom moet je het dan aankopen als je het slechts zo'n korte tijd kan gebruiken? Een uitleendienst voor spullen is de ideale oplossing.

De Babytheek is een bibliotheek voor babyspullen in het gemeenschapscentrum Elzenhof in Brussel. Dit is een project van Netwerk Bewust Verbruiken en GC Elzenhof dat in het voorjaar van 2018 van start gaat. In Boom kan je terecht bij Boempetat!, een ruilwinkel voor babyspullen van 0 tot 3 jaar. In Westerlo (Antwerpen) kan je terecht voor babyspullen bij de ruilwinkel Mooi, in Eeklo bij BabyBazaar en in Hasselt bij Het Wisselke. Bij Happy Kiddo in Gent kan je babykleren ontlenen voor een bepaalde tijd, dat kan ook in Brussel bij TaleMe

2. Gereedschap

Ook werkmateriaal en gereedschap wordt steeds meer ontleend. Waarom een boormachine in huis hebben als je die toch maar 4 keer per jaar gebruikt? Tournevie is een uitleendienst voor gereedschap in Molenbeek. In ruil voor een jaarlijks lidmaatschap van € 40 (of € 20 per maand) krijg je ongelimiteerde toegang tot een breed assortiment kwaliteitsgereedschap om te klussen, repareren of renoveren. In Gent kan je werkmateriaal ontlenen bij de Pastory, in Kortrijk bij de Instrumentheek en in Mechelen bij de Klusbib. Ook bij Peerby kan je (naast heel wat andere spullen) gereedschap lenen van mensen in jouw buurt.

3. Kinderfietsen

Koopt u geen nieuwe fiets voor uw kind omdat het er toch te snel uitgroeit? Staat uw gang vol met fietsjes in afwachting tot het volgende kind erop kan rijden? Een uitleendienst voor kinderfietsen biedt de oplossing. Bij het Gentse fietsdeelsysteem Op Wielekes van Netwerk Bewust Verbruiken kan je voor een jaarlijks lidmaatschap een fietsje ontlenen. Als de fiets te klein is, kan je deze komen omruilen. Momenteel vind je een Op Wielekes in Ledeberg (Gent), een Flora Op Wielekes in Merelbeke, A'pen Op Wieltjes in Antwerpen,...

Er zijn ook andere deelsystemen voor kinderfietsen in Vlaanderen: Velokadee in Leuven, Mini Velo in Roeselare, Fietsbiebs in Beernem, Brugge, Langemark, Oostende, Oostkamp, Torhout, Westkust, Zonnebeke, Diksmuide en Brugge. Ook in Turnhout en Mol vind je een Fietsbieb, en de Fietsotheek in Mechelen.

4. Speelgoed

In Kuurne kan je terecht bij de Speel-O-Theek, een uitleendienst voor speelgoed. Voor een lidmaatschap van 20 euro per jaar, kan je tal van speelgoed ontlenen. Maar geen nood, deze Spelotheken zijn er overal in Vlaanderen. Bij AgainAgain! kan je online speelgoed voor de kinderen ontlenen. Je bestelt online het speelgoedabonnement naar keuze en een paar dagen laten ontvang je jouw pakket met speeltjes. Drie maanden later ruil je je pakket in voor een volgend pretpakket. In Roeselare kan je terecht bij GOED, een initiatief van Huis van het Kind, voor spelmateriaal en speelgoed.

5. Auto's

Autodelen wordt steeds gemakkelijker. Er bestaan verschillende autodeelsystemen. Enerzijds heb je organisaties die auto's aanbieden, zoals Cambio, Partago voor elektrische wagens of Bolides. Anderzijds kan je particulier autodelen, waarbij je jouw eigen wagen beschikbaar stelt of die van iemand anders af en toe gebruikt. Meer info over particulier autodelen vind je bij Autodelen.net

 

Nog meer spullen ruilen, delen en ontlenen? Neem eens een kijkje op ons overzicht. Ken je zelf nog een interessante uitleendienst? Laat het weten aan sofie@bewustverbruiken.be

Babytheek
De Babytheek is een uitleendienst voor babyspullen in Brussel, een project van Netwerk Bewust Verbruiken en GC Elzenhof. De Babytheek gaat open in het voorjaar van 2018.
Op Wielekes
Op Wielekes is het deelsysteem voor kinderfietsen van Netwerk Bewust Vebruiken.