10 deeltips voor Global Sharing Week

10 deeltips voor Global Sharing Week

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 14/06/2017
Van 4 tot 11 juni is het wereldwijd internationale deelweek. Deze ‘Global Sharing Week’ wil de aandacht vestigen op een ander soort economie: één waar duurzaamheid en het delen centraal staan. Wil je zelf graag iets delen? Met deze 10 tips zetten we jou op weg:

Het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek heeft de voetafdruk van de Vlaamse consument berekend (zie artikel van MO* Magazine). Daaruit blijkt dat er jaarlijks gemiddeld twintig ton CO2 in de lucht wordt gestoten om de consumptie van de gemiddelde Vlaming mogelijk te maken. Maar we hoeven niet steeds meer te consumeren. Er ontstaan steeds meer deelinitiatieven waardoor je geen nieuwe spullen of diensten hoeft te kopen. Met deze 10 tips kan je aan de slag gaan:

1. Goederen ruilen, delen en huren

Een boormachine, een ladder, een grasmachine,… allemaal spullen die we niet héél vaak nodig hebben. Waarom zou iedereen een boormachine in huis moeten hebben, als je die toch niet vaak gebruikt? Daarom bestaan er deelplatformen waar je snel en gemakkelijk spullen kan delen. Of je kan natuurlijk ook altijd eens bij jouw buren aanbellen! Ontdek hier alle mogelijkheden om goederen en spullen te delen.

De ‘Global Sharing Week’ wil de aandacht vestigen op een ander soort economie: één waar duurzaamheid en het delen centraal staan

2. Fietsen en auto's delen

De laatste jaren zijn autodelen en fietsdelen aan een opmars bezig. De diensten zijn perfect te combineren met openbaar vervoer, en daardoor een belangrijke schakel voor een duurzaam mobiliteitsbeleid. Hier vind je een overzicht van alle deelsystemen voor auto's, fietsen, autoritten en parkeerplaatsen in België.

3. Huizen delen

Gemeenschappelijk wonen is een overkoepelende term voor woonvormen waar burgers met een zekere mate van betrokkenheid samenleven. Enkele voorbeelden hiervan zijn gedeelde woningen, kangoeroewonen, cohousing, ecovillages,... Hier vind je een overzicht van de bestaande initiatieven in België.

4. Voedsel delen

Voedselresten delen, samen groenten kweken of collectief aankopen bij lokale bioboeren,... Het is goed voor het land, de boeren, je portemonnee en de sociale contacten. Hier vind je een overzicht van de bestaande initiatieven.

5. Gedeelde werkruimtes

Freelancers, zelfstandige ondernemers en werknemers van bedrijven delen steeds vaker met anderen een werkruimte en infrastructuur. Hieronder vind je een overzicht van enkele coworkingplekken, hackerspaces en fablabs in Vlaanderen en Brussel.

6. Delen en ruilen op reis

Ook op reis bestaan er heel wat mogelijkheden om te ruilen en delen. Ideaal om lokale mensen te leren kennen en geld te besparen op je verblijf- en vervoerskosten. Hier vind je een overzicht van alle bestaande deelinitiatieven op vakantie.

7. Kennis en vaardigheden delen

Via internet, herstelbijeenkomsten en creatieve ontmoetingsplekken kunnen mensen heel wat van elkaar leren. Hier vind je een overzicht van alle initiatieven die mensen bij elkaar brengen om kennis en vaardigheden uit te wisselen.

8. Economische deelmodellen

Crowdfunding, crowdsourcing, de deeleconomie, co-creatie,... steeds meer ondernemers combineren de 'oude' en 'nieuwe' economie tot een duurzaam model. Hier vind je een overzicht van economische modellen rond sharing.

9. Media en cultuur delen

De Free Culture-beweging is een wereldwijde beweging van mensen en organisaties die (voornamelijk op internet) informatie, bestanden en programma's verspreidt onder een copyleft-, Creative Commons- of andere minder restrictieve licentie dan het normale auteursrecht. Hier vind je een overzicht van de bestaande kanalen.

10. De geefkast

In een geefkast geef je de spullen die je zelf niet meer nodig hebt weg. Daarnaast kan je zelf ook altijd gaan snuisteren in de geefkast of er iets tussenstaat dat jij kan gebruiken. Een interessant boek, een oude dvd, een gezelschapspel,… Netwerk Bewust Verbruiken geeft je tips om zelf een geefkast te installeren op jouw werk, in jouw organisatie, vereniging, school,… 

 

-Netwerk Bewust Verbruiken verzamelde alle deelinitiatieven op de website www.gedeelddoor.be-

Fietsdeelsysteem Velo in Antwerpen