5 najaarscursussen voor een duurzamer leven

5 najaarscursussen voor een duurzamer leven

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 26/08/2014
Met het nieuwe schooljaar in het vooruitzicht stellen ook heel wat organisaties hun educatief aanbod voor volwassenen voor. Wij snuisterden in de opleidingskalenders van onze lidorganisaties en selecteerden vijf boeiende lezingen en cursussen van komend najaar.
duurzame cursussen
Bron foto: Flickr cc Sebastiaan ter Burg

 

CVN: de natuur in

Wie: Het Centrum Voor Natuur- en milieueducatie geeft al bijna 50 jaar geeft vormingen voor volwassenen, over natuur, milieu en duurzame ontwikkeling. Het hele jaar door kan je in heel Vlaanderen terecht voor lezingen, cursussen en natuurwandelingen.
Onze favoriet: Bushcraft skill sharing weekend
Op het programma: Spoorzoeken, bomen kappen zonder kettingzaag, (houtbewerkings-) technieken uit vroegere tijden, eten uit de natuur, het gebruik van kruiden tot het maken van een natuurlijke slaapplaats.
Wanneer en waar: 10 tot 12 oktober 2014. Meerdaalwoud, De Kluis 1, 3051 St.-Joris-Weert
Meer info: www.c-v-n.be

 

Eva vzw: plantaardig koken

Wie: Dit najaar starten opnieuw enkele kookworkshops bij EVA vzw. Iedereen kan zijn gading vinden, of je nu een absolute beginner bent in vegetarische voeding, op zoek bent naar meer inspiratie of graag wat meer veganistisch zou koken.
Onze favoriet: Veganise it!
Op het programma: Meer plantaardig eten betekent ook minder kaas, melk en eieren in je maaltijd. Tijdens de workshop leer je met plantaardige melk en room werken, maak je kennis met ingrediënten zoals miso en gistvlokken en ontdek je hoe je eieren kan vervangen in gebak en andere bereidingen.
Wanneer en waar: 22 oktober of 26 november 2014. CVO Kisp, Holstraat 62, 9000 Gent.
Meer info: www.evavzw.be

 

Dialoog: duurzaam bouwen

Wie: Dialoog is een onafhankelijke vzw die particulieren en zelfstandigen onder meer via vormingen informeert over duurzaam bouwen, verbouwen en wonen.
Onze favoriet: Programma van de bouwheer
Op het programma: Leer je bouw- en woonwensen formuleren binnen een duurzaam kader. Duurzame bouwstijlen, bouwmethoden, woonconcepten, akoestiek, kleurbeleving en kindvriendelijk bouwen komen allemaal aan bod.
Wanneer en waar: verschillende data en locaties in Vlaanderen
Meer info: wwww.dialoog.be

 

Velt: tuinieren en koken

Wie: Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. In Vlaanderen en Nederland telt Velt 100 lokale afdelingen, die elk heel wat interessante lezingen, cursussen, workshops en uitstappen organiseren.
Onze favoriet: Zelf zaden telen.
Op het programma: Tijdens deze lezing krijg je een introductie over wat zaadgoed precies is, en waar je op moet letten als je zelf zaden wilt gaan telen, winnen en bewaren. Van een aantal groentes worden specifieke praktische tips gegeven.
Wanneer en waar: 7 oktober 2014. Vrijtijdscentrum, Vlamingveld 40, 8490 Jabbeke
Meer info: www.velt.be

 

Vibe: bio-ecologisch bouwen

Wie: Het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen geeft informatie over milieuverantwoord en gezond bouwen. Vibe organiseert geregeld infoavonden, studiedagen en studiereizien rond het thema.
Onze favoriet: Werken met natuurverven
Op het programma: Wat zijn nu in feite natuurverven en welke voordelen bieden ze? Kan je ze binnen en buiten gebruiken, en waar moet je dan op letten? Waar kan je best welke verven gebruiken en hoe bereid je een ondergrond voor? Tijdens de demo mag je ook zelf de verfkwast ter hand nemen om te verven, voelen en rieken.
Wanneer en waar: 25 september 2014. Ecohuis Antwerpen, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout
Meer info: www.vibe.be