Scharrelkids: Ga je mee buiten spelen?

Scharrelkids: Ga je mee buiten spelen?

placeholder
geschreven door Natuuracademielaatst aangepast op 06/02/2014
Frisse lucht, vuile modderhanden en van alles ontdekken. Kinderen vragen om natuur, avontuur en een tuin om in te spelen! Het Centrum Voor Natuur- en milieueducatie (CVN) wil kinderen weer naar buiten lokken en lanceert daarom verschillende workshops voor kinderen én ouders onder de noemer Scharrelkids.
lekker je handen vuil maken
Lekker je handen vuil maken

Scharrelkids

Scharrelkids is bedoeld om ouders en grootouders met hun (klein)kinderen de natuur dichtbij te laten beleven. Je krijgt tips en je doet inspiratie op voor een leuk en leerzaam verblijf in de natuur. Buiten bewegen, beleven en ontdekken, de prikkelende sensaties van alles wat er te zien, te voelen en te ruiken is. Je komt toch zeker ook?!

Waarom?

Omdat de kinderen van nu 50% minder buiten spelen dan twintig jaar geleden. Dit komt door de televisie, computer en verstedelijking. Maar ook omdat de ouders van nu minder tijd hebben en de kinderen een vol programma hebben met allerlei clubjes en activiteiten. De realiteit is dat je kinderen niet meer zo de straat op kunt sturen, maar ook de mentaliteit ten aanzien van veiligheid ('pas op' en 'wees voorzichtig') en vuil worden is veranderd. Daarbij komt dat er simpelweg steeds minder (speel)natuur is door verstedelijking, maar ook door de trend om alle ruimte functioneel in te richten.
Nochtans wijzen verschillende onderzoeken uit dat vrij buitenspelen ontzettend waardevol is voor kinderen.

Waar kan ik zelf een workshop volgen? 

In West-Vlaanderen en de regio van de Vlaamse Ardennen organiseren we zelf heel wat activiteiten. Dit doen we samen met de Provincie West-Vlaanderen en met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. De lijst met activiteiten vind je terug op de gloednieuwe website www.scharrelkids.be.

Kan ik een Scharrelkidsworkshop boeken? 

Ben je actief in een socio-culturele organisaties zoals Femma of Okra? Werk je voor Vormingplus? Wil je voor het oudercomité van een school een workshop organiseren? Dan kan je een Scharrelkidsworkshop reserveren. We hebben 4 afgelijnde workshops waar je uit kan kiezen. De twee workshops voor gezinnen (ouders met kinderen)  kunnen doorgaan in een inspirerende tuin of een stuk natuur in jouw buurt. We hebben ook twee workshops voor volwassenen met meer achtergrond informatie. Alle worskhops zijn interactief en belevend opgebouwd. Alle informatie hierover vind je op www.scharrelkids.be. Voor meer informatie kun je krijgen bij Ann D'heedene: ann.dheedene@c-v-n.be of 050 82 57 26.

Ook gepost in: Huis & Energie