10 x fair fashion in Brussel

10 x fair fashion in Brussel

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 13/12/2017
Je winkelt graag in Brussel, zowel in ketens als kleinere boetiekjes, maar je stelt je vragen bij de oorsprong van de kledij? Je kan versteld staan hoeveel modemerken bezig zijn met duurzaamheid. Duurzaamheid in mode is mogelijk als de arbeidsrechten in de kledingfabrieken worden nageleefd, milieuvriendelijke stoffen worden gebruikt en de CO2-uitstoot wordt beperkt. Gastblogster Kristien Mertens somt 10 adresjes op in Brussel die inzetten op duurzaamheid:

Deze lijst werd opgemaakt op basis van de informatie verkregen via de website van de Fair Wear Foundation (FWF). Dat is een onafhankelijke, non-profitorganisatie die zich bezighoudt met het verbeteren van de werkomstandigheden in kledingfabrieken. De Schone Kleren Campagne beschouwt de Fair Wear Foundation als het meest vooruitstrevende controle-initiatief in de kledingsector. Op de bedrijvenpagina van FWF kan je voor alle aangesloten modemerken en ketens opzoeken hoe ver ze staan.

1. JBC

JBC is een Belgisch familiebedrijf met zo'n 145 winkels verspreid over België, Luxemburg en Duitsland. Ze zijn lid geworden van de FWF in april 2015. Ze engageren zich om te groeien naar een meer duurzaam kledingbedrijf. In Brussel vind je een JBC in Westland Shopping Center en in Docks Bruxsel Shopping District. 

2. Suitsupply

Suitsupply is een modebedrijf gespecialiseerd in maatpakken. Op de ladder van duurzaamheid zijn ze naar de top aan het reiken. Er wordt met geen enkele leverancier gewerkt die niet gecontroleerd is geweest. Ze zijn al sinds juli 2007 lid van de Fair Wear Foundation en scoren zeer hoog. Je vindt Suitsupply in de Marnixlaan in Brussel.

3. Mayerline

Mayerline is een Belgisch modemerk dat vrouwenmode aanbiedt. Hun actief engagement bestaat erin respect te tonen voor de planeet en haar inwoners. Ze zijn lid van de Fair Wear Foundation sinds 2010. Mayerline heeft verschillende filialen in Brussel.

4. Kings Of Indigo

Kings Of Indigo is een duurzaam jeansmerk. Het merk scoort hoog voor ecologie en arbeidsomstandigheden door onder andere het gebruik van duurzame ruwe materialen. Op hun website kan je zien in welk land elke stap binnen het productieproces gebeurt. Het merk wordt verkocht bij RESERVOIR Shop en Kusje (Elsene) en bij Blender01 en Mr. Ego (Brussel).

5. Filippa K

Filippa K is een Zweeds modemerk ontwikkeld door Filippa Knutsson. Het biedt Scandinavische mode aan voor zowel vrouw als man. Sinds 2008 is het merk lid van FWF. Zo bewaken ze meer dan 90% van hun productieketen. De boetiek Filippa K vind je in de Antoine Dansaertstraat in Brussel.

6. Vaude

Vaude is een modern familiebedrijf dat zich toespitst op sportkledij en sportaccessoires. Ze zijn sinds 2010 lid van FWF en zijn zeer transparant met veel kennis en controle over het productieproces. Voor sportkledij van Vaude kan je terecht bij Richard Lecomte (Elsene), La Maison du Velo (Schaarbeek), AS Adventure (Basilix, Koekelberg).

7. Bel&Bo

Het modemerk Bel&Bo maakt deel uit van een Belgisch familiebedrijf en telt 96 filialen in België. Sinds december 2014 zijn ze lid van de FWF. Ze staan voor betaalbare kledij maar zeker ook voor duurzaam ondernemen. Daarnaast hebben ze verschillende eigen projecten waarmee ze een verschil willen maken. Ze organiseren bijvoorbeeld elk jaar een 'dopjesactie' ten voordele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Voor de dichtsbijzijnde Bel&Bo-winkel moet de Brusselaar al wat verder trotten, je vindt ze onder andere in Sint-Pieters-Leeuw en in Asse.

8. CKS

CKS is onderdeel van FNG, een Benelux-modegroep met activiteiten in heel Europa. De groep verdeelt modemerken voor dames en kinderen. Ze staan voor eerlijke productie en werken samen met FWF. Kledij van het merk CKS kan je kopen bij INNO (Nieuwstraat en Sint-Lambrechts-Woluwe).

9. Fred & Ginger

Ook dit merk is onderdeel van FNG. Bij Fred & Ginger vind je kledij voor kinderen en vrouwen. Voor dit merk moet je helemaal naar de Basiliekstraat in Halle. Tip: Met de trein duurt het slechts 10 minuten.

10. Friday

Onze laatste in de lijst is een Belgisch retailconcept en ook weer van FNG. Ze omschrijven deze multi-brand formule als 'het kleine zusje van CKS'. Voor kledij van Friday moet je naar Woluwe Shopping Center.

Tekst: Kristien Mertens

 

Lees ook: