KVLV-lid Davinia test de capsulekleerkast uit

KVLV-lid Davinia test de capsulekleerkast uit

Ferm
geschreven door Ferm laatst aangepast op 05/04/2018
Heb jij ook meer kleding dan je nodig hebt? Een capsulekleerkast bestaat uit een beperkt aantal kledingstukken die je onderling makkelijk kunt combineren. KVLV-lid Davinia testte uit of ze een heel trimester zou kunnen overbruggen met een duurzame garderobe van amper 37 stuks.
© KVLV

Een capsulekleerkast bestaat uit een beperkt aantal kledingstukken die je onderling makkelijk kunt combineren. Naargelang de seizoenen pas je je kleerkast aan en wissel je stuks in. Het idee komt uit de wereld van de modebloggers en de achterliggende gedachte is dat we veel te veel onnodige spullen kopen. Gevolg: een uitpuilende, onoverzichtelijke kleerkast vol ongedragen stuks. Met een beperkte garderobe hoef je minder na te denken over outfits, bespaar je veel geld, koop je bewuster en doe je de kreunende kledingindustrie én het milieu een groot plezier, luidt het. Gedaan met al die impuls- en miskopen dus! Lees hier hoe je de capsulekleerkast toepast.

KVLV-lid Davinia testte uit of ze een heel trimester zou kunnen overbruggen met een duurzame garderobe van amper 37 stuks

Davina test de capsulekleerkast uit

Een mooi initiatief, maar hoe haalbaar is zo'n capsulekleerkast? KVLV-lid Davinia probeerde het voor ons uit. Samen met styliste Sandra van Kleur- en Stijlatelier koos ze 37 stuks uit haar bestaande garderobe. Schoenen en handtassen werden meegeteld, lingerie, sport- en slaapkledij niet. Daarmee moest ze het drie maanden lang doen. Stuks inwisselen was uit den boze, shoppen -uiteraard- ook. Davinia (38) woont in Stekene met haar man Kenny en dochter Linna (2). Ze werkt als Management Assistant. Wij stelden haar net voor de start enkele vragen…

Wat is je stijl?
"Casual, maar met veel kleur. Werken doe ik het liefst in een jeans met een truitje en comfortabele schoenen. Uit eten ga ik in een jurk en pumps."

Ben je trendgevoelig?
"Vroeger wel. Ik heb jaren in Venetië gewoond, waar ik werkte als juwelenmaakster. Dankzij die jaren in Italië heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld en kan ik snel inschatten me wel en niet staat. Nu ik wat ouder ben, kijk ik minder naar trends en meer naar kleuren."

Hoeveel kledij heb je?
"Veel, vrees ik. Twee kasten vol. Waarvan zeker een derde aan sjaals en sokken, want ik ben een echte koukleum. (lacht) Maar ik ben geen onbezonnen shopper: ik weet perfect welke stuks er in mijn kast hangen."

Heb je vaak keuzestress?
"Op weekdagen kies ik mijn kledij 's avonds. Dat duurt niet langer dan vijf minuten. Ik weet meestal goed wat ik wil, ga vooral af op mijn gevoel. Heb ik een etentje of feestje, dan kies ik op het moment zelf. En ook dat gaat vlot. Ik ben niet het type om heel mijn kleerkast binnenstebuiten te keren.”

Waarom wil je de uitdaging aangaan?
“Vooral omdat het mijn nieuwsgierigheid prikkelt. Een kleerkast met 37 stuks lijkt me echt onmogelijk. Anderzijds is dit misschien wel een goede manier om eens stil te staan bij de hoeveelheid kledij die ik heb en koop en na te gaan hoeveel ik effectief nodig heb. Hoe ouder ik word, hoe meer ik bezig ben met duurzaamheid, dus ik sta ervoor open om daar bewuster mee om te gaan.”

Zie je het zitten, die capsulekleerkast?
"Volgens mij wordt dat enorm moeilijk! Ik denk eerlijk gezegd niet dat het me gaat lukken. Zeker omdat de verleiding van mijn volle kast in de buurt blijft. De testperiode valt ook in de solden. Het zal ongetwijfeld moeilijk zijn om niets te kopen."

Zo beleefde Davinia het experiment

Hoe is het gegaan?
"Ik ben blij dat het voorbij is. (lacht) De eerste tien dagen waren echt lastig. Ik ben gewend om elke dag een volledig nieuwe outfit uit de kast te trekken en nu had ik niet eens genoeg voor een hele week! Ik miste ook kleur. Dat had een enorme impact op mijn gemoed. Eerlijk is eerlijk: na tien dagen heb ik zo'n tien extra kledingstukken toegevoegd. Vooral bovenstuks, zodat ik meer kleur en afwisseling had. En toen ging het een pak beter. Een capsulekleerkast van 50 stuks is voor mij dus ideaal. Dat op zich vond ik al erg leerrijk. Drie maanden geleden zou ik dat nooit geloofd hebben."

Betekent dit dat je de capsulekleerkast gaat behouden?
"Toch niet. (lacht) Het voelde voor mij iets te veel als een beperking. Ik ben wél anders gaan denken over de inhoud van mijn kleerkast. Sommige stuks draag ik nooit maar hou ik gewoon bij omdat er een leuke herinnering aan vastzit. Terwijl ik eigenlijk heel compact kan leven. Ik heb tien jaar in het buitenland gewoond en ben in die tijd ook tien keer verhuisd. Mijn motto was toen: waar ik geen foto's van heb op mijn gsm is niet belangrijk genoeg en gaat dus niet mee. Daar heb ik tijdens het experiment veel aan teruggedacht. Ik heb me dan ook voorgenomen om een grote schoonmaak te houden in m'n kast."

Was het moeilijk om niet te shoppen?
"Eigenlijk niet. We hebben niet zoveel tijd gehad om eens weg te gaan dus ik ben niet echt in de verleiding gekomen. Online shoppen doe ik sowieso niet."

Wat heb je hieruit geleerd?
"Dat het toch wel gemakkelijker en rustgevender is om iets minder keuze te hebben én te weten dat alles onderling bij elkaar past. Het is ook efficiënter. Ik was al een snelle beslisser maar nu kon ik nog beter kiezen. Het capsuleprincipe ga ik zeker blijven toepassen als ik op reis ga. Ik pak altijd outfit per outfit in, in plaats van te kiezen voor stuks die onderling inwisselbaar zijn. Ik ben echt wel anders gaan denken over hoe je combinaties kunt maken."

 

Lees het volledige artikel in het KVLV-magazine Vrouwen met Vaart, editie april 2018.