10 leuke zomeruitstapjes in eigen land

10 leuke zomeruitstapjes in eigen land

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 20/06/2018
Geniet jij van een zomer in eigen land? Er valt ontzettend veel leuks te beleven. We zetten enkele must-do's op een rijtje, van festivals en Repair Café's tot veggie BBQ's en interessante musea.
© Wikipedia Commons

1. Vegan Summer Fest in Gent - 19 augustus

Op zondag 19 augustus vindt het grootste vegan festival in België plaats. Voor de 4de keer vind je op dit Vegan Summer Fest talrijke standjes met heerlijke vegan maaltijden. Omdat de vorige edities zo'n groot succes waren, verhuist het festival deze zomer naar Flanders Expo in Gent. Wat vind je er? Talrijke standjes en food trucks met vegan eten, ngo's, fashion, cosmetica en lifestyle. Er komen ook boeiende sprekers en kookdemonstraties.

  • Zondag 19 augustus in Flanders Expo Gent. Meer info.

2. Design Generation - 6 juni tot 4 november

Deze tentoonstelling in het Brussels Design Museum is een eerbetoon aan het leven, het onze en dat van de designobjecten: alledaagse interfaces, kostbare erfenis van zaken uit het verleden, sociale en esthetische ervaringen, modellen van duurzame productie- en economie, innovatieve voorstellen voor een betere toekomst.

  • Van 6 juni tot 4 november in Brussel: Brussels Design Museum. Meer info.

3. Veggie BBQ-maand - doorlopend in juli

Dit jaar organiseert EVA vzw geen Nationale Veggie BBQ-dag, maar wordt de hele maand juli omgetoverd tot Veggie BBQ-maand! Organiseer zelf een veggie BBQ of kijk eens op de kalender van Eva vzw.

  • Van 1 tot 31 juli in heel Vlaanderen. Meer info.

4. Paradise City Festival in Perk - 29 juni tot 1 juli

Van 29 junit ot 1 juli kan je terecht in Perk bij het kasteel van Ribaucourt voor een mix van elektronische muziek en ecologie. Paradise City festival doet er alles aan om een CO2-neutraal festival te zijn. Groene stroom en generatoren op biobrandstof zorgen ervoor dat de CO2-uitstoot van het festival zo laag mogelijk blijft. Wat je eet op Paradise City, is 100% lokaal, biologisch en fair trade. Bekijk hier de line-up.

5. Triënnale Brugge 'De vloeibare stad' - 5 mei tot 16 september

Vlak bij het standbeeld van Jan Van Eyck duikt Skyscraper (the Bruges Whale) op uit de Brugse reien. De gigantische sculptuur is meer dan alleen een verbeelding van een walvis; het dier is opgebouwd uit afval, verzameld uit de plasticsoep die wereldwijd in de zeeën en oceanen drijft. Hiermee wil StudioKCA de aandacht vestigen op de universele problematiek van vervuiling, die ons allemaal aanbelangt, en de toeschouwer ervan bewust maken dat individuele actie noodzakelijk is.

  • Van 5 mei tot 16 september in Brugge. Meer info.

6. Repareer en Meer in Herzele - Zondag 12 augustus

Repair Café Herzele bestaat 5 jaar en heeft al 50 edities achter de rug, dat wordt gevierd. Daarom organiseren ze op 12 augustus een evenement rond hergebruik, repareren, upcycling, delen en ruilen. Iedereen kan zelf veel doen om bewuster te consumeren. Dat is niet alleen duurzaam maar ook leuk en sociaal. Op dit evenement maak je kennis, leer je bij en beleef je.

Verwacht een leuke dag vol non-profit initiatieven, die te maken hebben met bewuster verbruiken. Je vindt er infostands, demo’s, workshops, filmvoorstellingen en een ruilplein. En natuurlijk wordt er ook gerepareerd! Je maakt kennis met deelplatformen (auto’s, gereedschap, moestuin), je kan planten, zaden, groenten en kledij komen ruilen, jouw kapotte spullen laat je repareren in het Repair Café XL, jij en je kinderen leren leuke dingen maken met afgedankt materiaal, … 

7. Fietstocht Fair Trade Ecocyclo

De Fair Trade Ecocyclo is een fietstocht in de provincie Antwerpen die je, grotendeels via de fietsknooppunten, leidt naar locaties met een link naar fairtrade en lokale, duurzame voeding. Heb je zin om ook eens een Fair Trade Ecocyclo te fietsen? Hier vind je een overzicht van de gemeenten waar er reeds een is gemaakt. Je kan hier de route downloaden.

  • Doorlopend in de provincie Antwerpen. Meer info.

8. Absolutely Free Festival (Genk) - 1 tot 2 augustus

Absolutely Free Festival is een tweedaags zomerfestival aan de voormalige mijnsite C-mine in Genk. AFF gaat vol voor te ontdekken talent uit binnen- en buitenland. Op vrijdag mikt AFF op je dansbenen, op zaterdag is het de beurt aan je gitarenhart! Bij inlevering van minstens 3 gebruikte batterijen of 3 euro ten voordele van het Absolutely Free Forest kom je gratis binnen. AFF kiest bovendien voor fairtrade & lokale voeding, inkleding & upcycling en duurzame oplossingen.

9. Wereldmarkt Nova Mundo - Zondag 12 augustus

De Wereldmarkt Nova Mondo in Eeklo is een duurzame markt met lokale producenten, zuiderse kledij, faire schoonheidsproducten, duurzame handtassen, lokale hamburgers, ambachtelijke ijsjes, Thaise hapjes, plaatselijke hobbyisten, infostanden van organisaties met een project in het Zuiden en lekkere drankjes.

10. WORKFLOW

Het WORKFLOW project is een initiatief in samenwerking met beeldend kunstenaar Wim Wauman en kadert binnen zijn doctoraat: Making Waves: A Play with Arts and Crafts, een onderzoek naar de schijnbare tegenstelling tussen maken en denken. WORKFLOW handelt rond enkele specifieke aspecten van ambachtelijkheid die ingezet kunnen worden voor de ontwikkeling van een duurzaam en/of ‘werkzaam’ samenlevingsmodel. Door kritisch te verwijzen naar massa-productie (consumptie en afval), standaardisering, na-maak, oncomfortabele arbeidsvoorwaarden en -posities, etc… wordt in de tentoonstelling ‘ambachtelijkheid’ losgekoppeld van haar nostalgische bijklank. Centraal staat hierbij de vraag hoe onze omgang met de dingen en met elkaar, als zijnde een cultureel (doch quasi-globaal) verschijnsel, onlosmakelijk verbonden is met onze maatschappelijke visie.

  • Van 21 april tot 2 september in Sint-Niklaas. Meer info.

 

 

Lees meer zomerartikels: