1. Duurzaamheid: meer dan morrelen in de marge
Panelgesprek - Als we straks geen lampen meer kopen maar licht, en geen wasmachines maar wasuren, is dat te danken aan een Duits-Nederlandse architect: Thomas Rau. Hij ontwikkelde, samen met zijn vrouw Sabine Oberhuber, een model dat onze economie voorgoed kan veranderen. Rau pleit voor een totaal andere manier van denken, consumeren en produceren. We hebben dringend nood aan een nieuw economisch model, waarin enkel prestatie tellen, en geen eigendom meer bestaat.
Met Thomas Rau (architect en auteur van Material Matters) Oana Bogdan (architect en founding partner bij Bogdan&Van Broeck), Piet Colruyt (bestuurder bij Korys en mede-oprichter van Re-Vive en SI² Fund), Ignace Schops (president Europarc Federation en bezieler van het Nationaal Park Hoge Kempen), Sophie De Somere (Onbetaalbaar) en Thomas Van Craen (Managing Director Triodos Bank België). Jonas Muylaert (journalist De Morgen) modereert het gesprek.
- Donderdag 14 december 2017 van 13u30 tot 15u30 in De Vooruit.
- Meer info
2. ZIGO-live: de lobby voor een betere wereld
“Organiseer je!“ klonk het na 8 november. Want losse rafels van individuele verontwaardiging zijn niet genoeg om een polariserende overheid te stuiten. En collectief nee zeggen volstaat niet. Een breed gedragen maatschappijbeeld is de vrucht van onderzoek, opiniestukken, protest en lobbywerk. Het duffe middenveld, dat amalgaam van verenigingen, heeft historisch een streepje voor om met een georganiseerd alternatief te komen. Maar kunnen ze het nog?
In deze Zwijgen is geen optie LIVE te gast: Peter Wouters (Beweging.net), Bie Vancraeynest (Demos vzw), Landry Mawungu (Minderhedenforum), Dirk Van de Poel (Transitienetwerk Middenveld, Vlaams ABVV), Barbara Janssens (Netwerk Bewust Verbruiken) en Geert Six (Artistiek Verantwoordelijke Unie der Zorgelozen).
- zaterdag 16 december van 15u30 tot 17u00 in de Antiekzolder van de Vooruit
- Meer info
3. De macht van de consument: vegetarisme en dierenwelzijn
Panelgesprek - Het aantal vegetariërs, veganisten en vleesminderaars mag dan wel stijgen, het gaat erg langzaam. Voor heel wat mensen blijkt het een te grote stap om af te wijken van de klassieke maaltijd: groenten met aardappelen, rijst of pasta en vlees of vis. Een debat over de macht van de consument, met Alexia Leysen (theatermaakster en drijvende kracht achter Dagen zonder Vlees), Yasmien Naciri (ondernemer en opiniemaker), Wim Lybaert (auteur en televisiemaker) en Tobias Leenaert (oprichter EVA en auteur). Selma Franssen (Charlie Magazine) is moderator van dienst.
- Donderdag 14 december van 18u tot 19u30 in de Vooruit.
- Meer info
4. Duurzame mode: bestaat dat?
Panelgesprek - Als je ervan uitgaat dat kledij modieus moet zijn, hoe kan het dan duurzaam zijn? Wakkeren seizoenen in de mode onze voortdurende consumptiedrang aan? Hoe groot is de impact van de fast fashion industrie op de planeet en haar bewoners en hoe groot de verantwoordelijkheid van de consument? Een interessant debat, met Bruno Pieters (ontwerper - Honestby), Sarah Dimani (modest fashion influencer), Sylvie Van Acker (Sustainability Manager bij H&M), Tine Buysens (CSR Bel&Bo), Frank Dingemans (Kringwinkel Antwerpen, initiatiefnemer van The Empty Shop Antwerpen), Toos Franken (ontwerpster) en Sarah Ceustermans (Schone Kleren Campagne), Inez Louwagie (Netwerk Bewust Verbruiken). Moderator: Sarah Vandoorne (journalist MO*).
- Zaterdag 16 december van 18u30 tot 20u30 in de Vooruit.
- Meer info
5. Is een kortere werkweek haalbaar?
Panelgesprek - Voorstanders zien arbeidsduurvermindering als een instrument om tal van doelstellingen te helpen bereiken: meer werkgelegenheid, meer gendergelijkheid, minder stress en burn-outs, meer tijd voor zelfontplooiing en een betere relatie werk-gezin en een onderdeel van de strijd tegen de klimaatopwarming. Tegenstanders stellen zich luidop vragen bij de haalbaarheid en wenselijkheid van een collectieve arbeidsduurvermindering. Volgens hen is het slecht voor de bedrijven en de werkgelegenheid. Zij verkiezen meer individuele flexibiliteit boven collectieve oplossingen.
- Vrijdag 15 november van 13u tot 14u30 in de Vooruit.
- Meer info
6. Wetopia 2: superdiversity, bringing people together
Panelgesprek - In Wetopia nemen we het heft zelf in handen om onze gemeenschap vorm te geven. Burgers, activisten, kunstenaars, wetenschappers en bestuurders. Als het vertrouwen in de politiek op een laag pitje brandt, is het meer dan ooit nodig dat we een andere manier om de maatschappij te organiseren aanwakkeren. Ondertussen wordt overal al duchtig aan Wetopia gebouwd. Daarom nodigen Curieus en Joke Quintens op het Festival van de Gelijkheid stadsmakers uit om ons in te wijden in Wetopia, waar we samen stad maken.
- Zaterdag 16 december, van 15u30 tot 17u in de Mokabon Vooruit.
- Meer info
7. Vat krijgen op tijd: zinvol leven en zinvol werk
Panelgesprek - We lopen onszelf vaak voorbij en leggen de lat zo hoog dat ze onbereikbaar wordt. We nemen geen tijd om stil te staan bij wat we allemaal 'moeten' en of dat écht zo belangrijk is. Kunnen we ons overleveren aan het geschikte moment en even gas terug nemen wanneer we dat zelf zo aanvoelen? Is dit economisch en maatschappelijk haalbaar? Of kunnen we niet nog efficiënter omgaan met onze kostbare tijd? We gaan in debat met 4 sprekers die elk hun eigen interpretatie hebben van hoe tijd ingevuld en beleefd kan worden.
- Donderdag 14 december van 18u tot 19u30 in Mokabon Vooruit.
- Meer info
8. Wonen in de toekomst
Panelgesprek - “We moeten meer levenskwaliteit gaan realiseren op veel minder ruimte. Het Vlaamse model is het tegendeel: wij verkavelen ons kapot.” Aan het woord is de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck. Kunnen we de pijnlijke Belgische geschiedenis van ondoordachte betonhonger en lintbebouwing nog keren? Of is het kalf al lang verdronken?
- Donderdag 14 december van 13u tot 14u30 in Triodos Bank.
- Meer info
9. Het grote grondstoffendebat
Panelgesprek - Zonder grondstoffen geen eindproducten. Het lijkt evident, maar we staan er amper bij stil. En dat heeft gevolgen, want de plundering van bodemrijkdommen gaat gewoon door. Lokale gemeenschappen worden door mijnreuzen bekampt met oorlogsstrategieën, en de tactiek van de verschroeide aarde zal eerder wel dan niet worden toegepast als deze zorgt voor winstmaximalisatie. Daarnaast raken steeds meer grondstoffen uitgeput en zullen gewapende conflicten alleen maar toenemen.
10. Lekker normaal
De vuistregels van Lekker Normaal ? Lokale, verse, duurzame en seizoensgebonden producten, budgetvriendelijke en makkelijke recepten, veel afwisseling en vooral producten van plantaardige oorsprong. Geen wetenschap of ingewikkeld dieet, maar een eenvoudige levensstijl die perfect past bij je dagelijkse leven. En enkele simpele vuistregels als: eet gevarieerd, ga voor een dagelijkse dosis groenten en fruit en laat het je vooral smaken. Zondigen mag, maar altijd met mate. En vergeet niet: gezond voedsel geeft je meer energie. Eet daarom lekker normaal (www.lekkernormaal.be). Smakelijk.
- Vrijdag 15 en zaterdag 16 december van 13u tot 19u in de Vooruit.
- Meer info
www.festivalvandegelijkheid.be