Je geboortelijst voor het klimaat?

Omdat elk kind recht heeft op een kwaliteitsvolle toekomst, biedt Klimaatzaak aan aanstaande ouders de mogelijkheid een geboortelijst te openen. Bij de geboorte worden vrienden en familie uitgenodigd een gift te doen aan Klimaatzaak of om mede-eiser te worden. Zangeres en kersverse mama Selah Sue is de eerste om haar geboortelijst vol babyspullen in te ruilen voor een lijst ten voordele van een gezond klimaat.
© Klimaatzaak

Met zijn ondertussen meer dan dertigduizend mede-eisers bereidt Klimaatzaak een rechtszaak voor. Het wil de verschillende overheden in België verplichten de gemaakte internationale klimaatafspraken na te komen en vooral: een versnelling hoger te schakelen in het realiseren van die doelen. Klimaatzaak is daarom per definitie een rechtszaak voor een betere toekomst en wie kan die beter vertegenwoordigen dan onze kinderen? Het gaat over de wereld van vandaag, maar nog meer over de wereld van morgen en de wereld die we hen nalaten.

Selah Sue steunt Klimaatzaak

"27 jaar lang heb ik van dag tot dag geleefd", vertelt Selah Sue. "Maar een kindje dat schopt in je buik, verplicht je om over de toekomst na te denken. Zijn toekomst, maar ook – en steeds meer – onze gezamenlijke toekomst. Dag per dag leven is plots geen optie meer. Deze kleine man verdient het beste voor nu en later. Daarom moet ik mijn ogen durven openen voor wat er in de wereld gaande is."

Als de overheid geen versnelling hoger schakelt, hebben al onze individuele inspanningen weinig effect. Daarom kies ik voor een geboortelijst bij Klimaatzaak

Net als de meeste mensen schudde Selah Sue alarmberichten over de toestand van het klimaat of over onrecht in de wereld nogal makkelijk van zich af. Ze zag het wel, geloofde het ook, maar het raakte haar niet echt. "Ik besloot optimistisch te zijn. Ik zag ook nog geen grote gevolgen. De voorspelde natuurrampen bleven voorlopig uit. Bovendien: als het binnen vijftig jaar pas echt erg wordt, dan ben ik er misschien niet meer?"

Drie zaken brachten daar verandering in. De documentaire Cowspiracy, de verkiezing van Donald Trump, maar bovenal: haar eerste zwangerschap. ‘Mijn wereldbeeld is gekanteld. Ik heb opzoekingen gedaan, heb me niet zomaar laten leiden door alle mogelijke meningen, maar gekeken naar wat de wetenschap vertelt over het klimaat. Er is maar één mogelijke conclusie: zonder daadkrachtig optreden van onze overheden loopt het heel erg fout. Ik wil dat niet. Hoe zal ik ooit aan mijn kind kunnen zeggen: ik wist het en heb er niets aan gedaan?"

"Ik besef ook: het is makkelijker op de boodschapper te schieten dan op de boodschap. Want ja, mijn optredens en reizen hebben hun ecologische impact. Thuis probeer ik dat te compenseren. We eten geen vlees, hebben ons huis verbouwd, onze auto aangepast en we kopen zo veel mogelijk ecologische producten. Maar ik besef ook: als de overheid geen versnelling hoger schakelt, hebben al onze individuele inspanningen weinig effect. Het is de reden waarom ik kies voor een geboortelijst bij Klimaatzaak. Van over de hele wereld krijg ik nu al cadeautjes toegestuurd. Dat is hartverwarmend. Maar het meeste plezier doe je mijzelf en mijn zoontje met een bijdrage aan Klimaatzaak. Een rechtszaak kost geld en deze rechtszaak is te belangrijk om niet te winnen. Het is onze manier om de overheid eindelijk te verplichten om samen te werken, doortastende maatregelen te nemen en van onze economie een baken van groene investeringen te maken.’

Kindje op komst?

Gefeliciteerd! Misschien heb je de nodige babyspullen al in huis en wil je ook je geboortelijst volledig of gedeeltelijk aan Klimaatzaak schenken. Samen gaan we de strijd aan tegen de klimaatverandering zodat we een gezonde en leefbare planeet kunnen nalaten aan onze kinderen. Het mooiste cadeau voor je kind is immers een hoopvolle, leefbare toekomst. Open een gepersonaliseerde geboortelijst via geboortelijst.klimaatzaak.be

Wens je meer info over onze geboortelijsten? Aarzel niet contact op te nemen via sarah@klimaatzaak.be.