“Sommige babyspullen heb je maar enkele weken nodig”

“Sommige babyspullen heb je maar enkele weken nodig”

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 22/01/2018
Een baby op komst, dat betekent heel wat nieuwe spullen in huis. Maria heeft voor haar 2 zonen, Frodo (21 maanden) en Storm (4 maanden), heel wat babyspullen aangekocht. Maar een babybad, kinderwagen, speeltapijt, verschoonmat,... heb je slechts voor een korte tijd nodig. Ontlenen bij de Babytheek zou voor Maria de ideale oplossing zijn.
© Netwerk Bewust Verbruiken

Babytheek, de bibliotheek voor babyspullen

In de Babytheek, de bibliotheek voor babyspullen, kan je binnenkort babygerief ontlenen. Net zoals je naar de bibliotheek gaat om boeken te ontlenen, kan je naar de Babytheek om spullen voor je kleine spruit te ontlenen. Het project wil zo bijdragen aan de deeleconomie, want waarom een kinderwagen aankopen als je die binnen enkele maanden toch niet meer nodig hebt? Ontlenen is dan de ideale oplossing. Dat is voordelig voor het klimaat (want er hoeven minder spullen aangekocht en geproduceerd te worden) en voor je portemonnee.

Maria is fan van de Babytheek. Samen met haar man en 2 zonen (Frodo van 21 maanden en Storm van 4 maanden) woont ze in Brussel. Sommige spullen zijn volgens Maria de moeite waard om aan te kopen, want met 2 kinderen kan je die misschien 4 jaar gebruiken. Maar spullen die je niet lang nodig hebt, zou ze heel graag ontlenen in een Babytheek. “Een bedje, draagzak en babybad zijn enkele benodigdheden die ik graag ontleend zou hebben. Ik had die maar enkele maanden nodig dus het was niet de moeite om deze aan te kopen”, zegt Maria.

We hebben 3 kinderwagens aan de deur staan. Momenteel kunnen we die alledrie goed gebruiken, maar binnen enkele maanden zullen we die niet meer nodig hebben

Alle babyspullen op een rijtje

Pas als je een eerste baby krijgt, besef je hoeveel spullen je allemaal nodig hebt. Er bestaan allerlei lijstjes met spullen die handig zijn bij de komst van een eerste baby. “Veel spullen wil je wel aankopen, maar je weet meestal nog niet zeker of je ze nodig gaat hebben. Als je naar een babywinkel gaat, kom je niet slimmer buiten. Er zijn 1000’en modellen van tal van verschillende benodigdheden. Wij hebben heel wat praktische spullen aangekocht die we zeker dachten nodig te hebben: een bed, kinderwagen, maxicosi voor in de auto, babybad, kleertjes, doekjes en luiers, verschoonmat,...”

Eens de baby er kwam, besefte Maria dat ze nog heel wat spullen nodig bleek te hebben. “We kochten een speciaal soort kussen zodat de baby tussen mijn man en mij kon slapen. Eigenlijk te laat, want de baby paste er na 3 weken niet meer in. Een wippertje hebben we bij de komst van mijn eerste zoon aangekocht, maar dat bleek een slecht model te zijn. Voor mijn tweede zoon hebben we dan een ander model aangekocht. We kochten ook een loopwagentje aan, maar daar bleek Frodo al snel uit te groeien. We hebben 3 kinderwagens aan de deur staan. Momenteel kunnen we die alledrie goed gebruiken, maar binnen enkele maanden zullen we die niet meer nodig hebben.”

“Genoeg voorbeelden om aan te tonen dat een Babytheek heel handig is. Sommige spullen moet je gewoon even kunnen uittesten. Andere spullen heb je gewoon maar zo’n korte tijd nodig en nadien niet meer. Uitlenen zou dan ideaal zijn”, zegt Maria. De komst van een baby is bovendien een grote hap uit het budget. Enkel de basisspullen die je nodig hebt, kosten al heel wat. Enkele spullen ontlenen bij de Babytheek voor 20 euro per jaar, lijkt volgens Maria heel handig voor jonge ouders.

Steun de Babytheek

De Babytheek is een project van Netwerk Bewust Verbruiken en het Gemeenschapscentrum Elzenhof in Brussel. Om de Babytheek mogelijk te maken, hebben we jouw hulp nodig. Steun de Growfundingactie via www.growfunding.be/babytheek en maak de Babytheek mee mogelijk!