Verslag Share Fest - in woord

Share Fest bood kansen om delen te ontdekken, te doen en te vieren. Hier vind je korte verslagjes van de workshops en andere activiteiten. Onderaan delen we presentaties. Foto's en een videoverslag vind je op deze pagina

 

ONTDEKKEN

Hoe verandert delen de buurt, de wereld?

De deelnemers aan Share Fest werden verwelkomd door Hanne Vissers van stad Antwerpen - Team Commons en Katrien Voet van De Transformisten. Katrien ziet delen als een strategie om zorg te dragen voor de planeet en voor elkaar, ook voor de volgende generaties. Ze toonde een video die haar inspireert: ‘Your Ancestor’ van songwriter en theatermaker Nynke Laverman

Daarna ging een panel met Charlotte Franckx van stad Antwerpen - Team Commons, Fabienne Toussein van Babytheek Gezinsbond Antwerpen en Artemis Kubala van impact-onderneming Blenders in gesprek over manieren waarop delen een buurt kan veranderen, zelfs de wereld. Stefanie De Bock van De Transformisten modereerde. Een quote:

We zijn zoveel meer dan consumenten. Waar we voor pleiten is beter dan ‘we gaan het met minder moeten doen’. We willen geen ongedifferentieerde economische groei, die leidt tot burn-outs en armoede, maar groei van zorg voor elkaar.
Artemis Kubala, Blenders

 

Deel-safari

Tijdens de Deel-safari ontdekten Share Fest deelnemers diverse warme deelinitiatieven in Berchem op een geleide wandeling met vier stops: 

1) Café Curieus, een coworking- en ontmoetingsplek, je kunt er ook stickers oppikken waarmee je (op je brievenbus of elders) aangeeft welke spullen je wil delen
2) Buurthuis Posthof met onder meer het ruilsysteem Buurtijd, de gereedschapsbibliotheek GeriefBieb en het open naaiatelier NaaiPunt
3) Bibliotheek De Poort, een dynamische bib die ook fungeert als zadenbib, stekjesbib, maakbib en ontmoetingsplek
4) Coop Centraal, een democratische buurtsupermarkt

Dynamische tocht door een bruisende buurt waar heel wat ondernemende burgers zich inzetten voor meer verbinding, tussen mensen, tussen mens en planeet.
​Charlotte Vanhoutte, deelnemer

 

Kledingketting

De kledingketting is een leuke manier om zelden gedragen kleding te ruilen in je buurt. Hoe dat precies werkt vertelden ervaren initiatiefnemers Nichon Glerum van Clothing Loop (NL) en Esther Schenk die een Clothing Loop of kledingketting organiseert in Deurne.

Wist je dat we in België gemiddeld 95 kledingstukken in onze kleerkast hebben liggen (zonder ondergoed en sokken) waarvan we ongeveer 35 kledingstukken dragen? De modewereld verleidt ons om telkens weer nieuwe kleren in huis te halen, met een hoge ecologische kost. Daarover én hoe het anders kan, met tweedehands, hergebruiken en ruilen, gaf deze sessie handige tips.

 

Hoe samen beheren en eerlijk delen?

Hoe kunnen we hulpbronnen zoals voedsel, water, ruimte, kennis, spullen… samen beheren en eerlijk delen? Kan een gemeenschap zich voeden met vangsten uit een visvijver zonder de vijver leeg te vissen? Elisabeth Hirner & collega’s van Commons Lab nodigden deelnemers uit om in een visvijver te duiken, met bijhorende sociale dilemma’s zoals: hoe kan er op basis van gelijkwaardigheid aan commoning worden gedaan? Hoe groot mag een groep zijn die een common beheert?

  • Commons Lab deelt later de speluitleg (open source)

 

Mogelijkheden van ruimte delen

Burgers gaan op zoek naar niet-commerciële ruimtes waar ze buren kunnen ontmoeten, plekken om samen te werken of te koken, een stuk groen om bomen te planten, groenten en kruiden te zaaien… Waar ze die ruimte vinden, hoe ze die samenwerking horizontaal kunnen organiseren, daarover ging het gesprek met Tomas Uten van Beweging.net Antwerpen - project Vast-Goed, Femke & Margo van Klimplant - Voedselbos Boskruit en Eefke Saris van voedselbewegingscollectief De Beek. Caroline Van Peteghem van De Transformisten modereerde.

  • Het verslag van het gesprek is onderaan toegevoegd

 

Hoe verandert delen de economie?

Delen wint aan populariteit. De Green Deal Huren en Delen op initiatief van Wij delen vzw en Vlaanderen Circulair geeft de huur- en deelmarkt extra stimulansen. Lieven D’hont van Wij delen, coördinator van de Green Deal Huren en Delen, kwam toelichten welke trends we vandaag zien en wat de toekomst brengt.

Producten zo ontwerpen dat ze makkelijk te onderhouden zijn, lang meegaan en herstelbaar zijn (“ecodesign”) is belangrijk om de markt te laten bewegen naar meer huren en delen. Ook het gebruiksgemak en de toegankelijkheid van huur- en deelservices verhogen (“naar Bol.com niveau brengen”) is volgens Lieven een wissel naar een duurzame toekomst. En op lange termijn denken… Het boek 'The Good Ancestor' van Roman Krznaric (beschikbaar in Nederlandse vertaling ‘De goede voorouder’) is daarbij een fijne inspiratiebron.

  • Meer informatie vind je in de presentatie onderaan

 

Stad als mogelijkmaker

Deze Share Fest workshop door Hanne Vissers van stad Antwerpen - Team Commons is uiteindelijk geannuleerd.

  • Wie broedt op een deelinitiatief en ondersteuning wil van stad Antwerpen, kan onderaan de presentatie van Team Commons raadplegen 

 

DOEN

Klimaatgesprek

Opbouwende gesprekken aangaan over klimaat, consumentisme, genoeg, delen? Dat leer je vooral door vaak te oefenen. Dat gebeurde dan ook in deze inspiratiesessie door Maxime en Marije van KlimaatContact. De deelnemers leerden gesprekken opbouwen volgens deze zes principes: 

1) Luister
2) Niet hoofd, maar hart
3) Meebewegen met weerstand
4) Omarm ambivalentie
5) Plant zaadjes, trek niet aan het gras
6) Zorg goed voor jezelf

 

Steun vinden voor je deelinitiatief

Hoe vind je medestanders? Kun je een crowdfunding opzetten? Hoe werkt Growfunding? Tine Marguillier van Growfunding legde het uit. Deelnemers wisselden ervaringen uit.

Mijn doel is steeds: de collectieve energie opzoeken, uitwisselen met anderen en andere organisaties. Laten we niet alleen onze successen maar ook onze mislukkingen delen, daar kunnen we veel uit leren. 
Deelnemer Peter Metten, De Zachte Omwenteling en Festival van Verbinding

  • Onderaan vind je de presentatie van Growfunding terug 

 

Vrijwilligers vinden voor je deelinitiatief

Nieuwe vrijwilligers aantrekken is geen makkelijke klus. In deze workshop van Avanse regio AntwerpenOppepper gaf Erwin Vermesen handige tips en tricks waarmee je organisatie aan de slag kan.

Ik was blij dat ik dingen kon leren in die workshop.
Deelnemer Zineb Delsa

  • Onderaan is de presentatie toegevoegd

 

Vrijwilligers motiveren

Hoe zorg je ervoor dat elke vrijwilliger zich thuis voelt, zich betrokken weet? In deze workshop van Avanse regio Antwerpen & Oppepper gaf Erwin Vermesen inzicht in de motivatie van vrijwilligers en hij reikte tools aan om het samenwerken te stroomlijnen vb. afspraken op papier zetten.

In het gesprek met de deelnemers bleek niet iedereen gewonnen voor het opmaken van formelen afspraken, contracten… Heel wat burgerinitiatieven, zoals deelinitiatieven, organiseren de samenwerking met hun vrijwilligers graag informeel. Besluit: hanteer tools op maat van jouw organisatie.

  • Onderaan vind je de bijhorende presentatie 

 

Start een deelinitiatief

Zin om een deelinitiatief op te starten? Leer tips en handleidingen kennen van ervaren doeners in deze workshop door Liesbet Veulemans van Avansa regio Antwerpen en Sarah Van Riel van De Transformisten, coördinator project Babytheek

  • De presentatie van Liesbet en Sarah is onderaan toegevoegd 
  • Je vindt ook de bijlage over deelinitiatieven in het buurtwerk onderaan terug 

 

Kledingruil & stekjesruil

Dankzij vrijwilligers van De Beek vzw konden deelnemers aan Share Fest kleding ruilen. Je kon ook er ook planten of stekjes ruilen.

 

VIEREN

Inspiratiemarkt

Op de Inspiratiemarkt van Share Fest kon je nader kennismaken met 

1) Repair&Share, dat opkomt voor het Recht op Repareren en het ICT-deelinitiatief Deel IT voorstelde
2) Babytheek Gezinsbond Antwerpen
3) Klimplant - Klimaatplatform Antwerpen
4) Mpact - platform voor deelmobiliteit, huisruil...
5) Beweging.net Antwerpen 
6) Catapa, o.m. over het recht om nee te zeggen tegen mijnbouw en #stopexpresdefect
7) Wooncoop, wooncoöperatie 
7) De Transformisten

 

Deel-show

Buurtwerker Niki Poppelaars van Buurtwerk Posthof ging achter de draaitafels staan als Deel-DJ en acteur-presentator-omdenker Alain Rinckhout kroop in zijn rol als veilingmeester om het warme deelfeest af te sluiten.

 

 

Hier vind je presentaties en verslagen van Share Fest