Zomeren op het ritme van de tijd

Zomeren op het ritme van de tijd

placeholder
geschreven door Anna Bernburglaatst aangepast op 10/10/2016
Naast de bloemetjes worden dezer dagen ook de terrasjes met bijhorende muziek en drankjes buitengezet. De dagen zijn lang, de nachten net iets te kort en je agenda staat propvol. Gelukkig kan je met een slimme dagindeling min of meer uitgerust het einde van de zomer halen.
Simplify Life vroege ochtend
Een bed vol inspiratie voor een vroege ochtend.

Sta een half uurtje vroeger op en plan op voorhand wat je gaat doen. Staat er nog afwas van de vorige avond? Moet je de was nog wegleggen? Of moet je nog rekeningen betalen? Na een frisse schep ochtendlucht krijg je op dat half uur heel wat gedaan.

“Gaan we een terrasje doen?”, “BBQ @ my place, vanavond om 19u, breng zelf iets mee (veggie!)”, “Morgen een afterwork drink? Veel te vertellen!”. Misschien herken je dit wel. De zomer brengt allerlei leuke activiteiten met zich mee. Je kan lekker lang genieten van de avondzon, je kan zonder jas naar je werk fietsen en... je kan geen nee zeggen. Je agenda zit vol. Gevolg: de afwas stapelt zich op en je favoriete kledingstuk ligt verwaarloosd in de wasmand. Nog een snelle douche en hop, je bed in, weer veel te laat. ‘s Morgens snooze je de wekker een paar keer weg om dan gehaast uit je bed te vallen. Hinkelend doe je je broek aan, speel je een snelle hap naar binnen en met een licht schaamtegevoel trek je de deur weer achter je dicht. Zo kan het niet meerJe beslist om het heft in eigen handen te nemen, maar hoe? 

Mijn trucje: leef wat meer op het ritme van de natuur en het daglicht en deel je tijd goed in.

  • Ga een half uurtje vroeger slapen, plan voor jezelf in om hoe laat je in bed wilt liggen en zorg dat je avondritueel tegen dan afgerond is. Start dus niet op het moment dat je al in je bed moest liggen.
  • Sta een half uurtje vroeger op. Plan ook hier op voorhand wat je gaat doen. Staat er nog afwas van de vorige avond? Moet je de was nog wegleggen? Of moet je nog rekeningen betalen? Na een frisse schep ochtendlucht krijg je op dat half uur heel wat gedaan.
  • Geef jezelf de tijd om te wennen aan dit nieuw ritueel. Plan eens een uitgebreid ontbijt om je dag rustig te starten of ga eens sporten. Denk na over wat de dag kan brengen en hoe je je dag wilt invullen.
  • Wil je echt ‘all the way’ gaan? Haal dan het boek Helweek van Erik Bertrand Larssen. Merel van de Groene Meisjes testte het boek al voor je uit, je leest haar ervaringen op de blog van De Groene Meisjes.

Doe het jezelf niet aan om hiermee te starten in de winter. De nachten zijn lang en de dag komt maar traag op gang. In de zomer daarentegen zal de vroege ochtendzon je aanmoedigen en je uit je bed lokken om de dag vroeg te starten. Wordt het een jaarlijkse zomerstrategie? Of houd je het heel het jaar vol? Dat hangt volledig van jou af, succes!

 

Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen en geneugten van een eenvoudiger leven in kijker. Laat je inspireren door de getuigenissen op www.simplifylife.be en ontdek alles over delen, ruilen, repareren en upcycling. Een project in samenwerking met Vlaams-Brabant klimaatneutraal.