Zo maak je jouw huis klaar voor de winter

Zo maak je jouw huis klaar voor de winter

placeholder
geschreven door Lianne Brunkenlaatst aangepast op 19/10/2016
De zomerzon hebben we al lang achter ons gelaten. Het is steeds kouder geworden en dus zitten we veel meer binnen. Dat zul je ook merken op de energiefactuur. Hoe voorkom je een torenhoge energiefactuur en zorg je dat je de apparaten in huis zo efficiënt mogelijk werken? Deze 5 tips helpen je een stukje verder.
Netwerk Bewust Verbruiken

1. Houd de verwarming vrij
Zorg dat er geen gordijn voor de verwarming hangt of er kleren of handdoeken op de radiator hangen om te drogen. Op die manier kan de warmte niet de ruimte in en moet je de verwarming hoger zetten om dezelfde temperatuur te krijgen.

2. Kies voor energiezuinige lampen
Vervang gloei- en halogeenlampen voor spaarlampen of ledlampen. Warme witte leds zijn gezellig voor in huis en een aantal leds zijn ook dimbaar. Vergeet niet de lichten uit te doen als je de kamer verlaat.

3. Draai de verwarming een graad lager
Een verwarming op aardgas verbruikt ontzettend veel energie. Door de verwarming al één graden per dag kouder te zetten, kun je wel 5% op de totale verwarmingskosten besparen. Ook door alle deuren dicht te maken, alleen de kamer waar je bent te verwarmen en de temperatuur als je overdag weg bent te verlagen, kun je tientallen euro’s besparen.

4. Maak de gaten dicht
Door kieren en naden in de muur komt koude lucht binnen. Zorg dus dat deze allemaal gedicht zijn met kit. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar zorg er wel voor dat je ook genoeg ventileert. Droge lucht wordt sneller verwarmd dan vochtige lucht. Dus het is goed af en toe het raam open te zetten. Bovendien is het ook beter voor je gezondheid om regelmatig frisse lucht binnen te laten. Ook de ruimte onder de deur moet niet opgevuld worden.

5. Plak radiatorfolie
Door folie op je radiator te plakken voorkom je dat de warme lucht via de koude muur naar buiten gaat. De folie stuurt deze lucht weer terug de kamer in. Hierdoor blijft de warmte beter behouden waardoor de verwarming minder hard hoeft te werken.

6. Neem een andere energieaanbieder
Wist je dat je door over te stappen naar een andere energieleverancier honderden euro’s per jaar kunt besparen? Vooral als je al jaren bij dezelfde energieaanbieder zit. Energie vergelijken is bovendien erg makkelijk. Je vult de gegevens in en kunt direct overstappen.