Workshopaanbod duurzaam textiel

Workshopaanbod duurzaam textiel

Olu Vandenbussche
geschreven door Olu Vandenbusschelaatst aangepast op 26/08/2016
Gentse ontwerpstudio Manel wil een lans breken voor duurzaam textiel door te ontwerpen volgens de filosofie van Slow Design. Manel organiseert een reeks workshops waarin deelnemers tools krijgen aangereikt om zelf duurzame prints te ontwerpen. Er is een aanbod voor professionele ontwerpers, maar ook eentje voor digitale leken én voor creatieve kids. Hieronder alvast onze najaarsworkshops op een rijtje.
Manelprints_Meanwhile below the Surface fabric

Met deze workshops wil de organisatie bijdragen aan een verschuiving van passieve consumenten die zich laten dicteren door trends en grote modemerken naar actieve consumenten die mee nadenken over en gestalte geven aan de kleren die ze dragen.

Introworkshop Digitaal Textielontwerpen

Na een introductie over digitaal textielontwerpen, ga je zelf aan de slag met het programma PicMonkey om een originele print te ontwerpen. Daarbij combineer je eigen tekeningen met meegeleverde motieven, lettertypes en texturen tot een leuke lay-out. Je kiest vervolgens een stof om op te drukken en verstuurt jouw ontwerp naar een milieuvriendelijke textieldrukker. Kort na de workshop krijg je je ontwerp met de post opgestuurd.

 • Locatie: Budalab, Kortrijk
 • Data: do 29/9 (uitverkocht!) en di 8/11, telkens van 18-21u
 • Voor wie? Jongeren en volwassenen zonder voorkennis van het programma PicMonkey en digitaal textielontwerpen
 • Kostprijs: 55€ inclusief creatief materiaal en gratis proefdruk van jouw ontwerp
 • Materiaal: Deelnemers brengen best een eigen laptop mee (min. 1 laptop/2 deelnemers). Voor PicMonkey heb je ook Flash 10.2 of hoger nodig (kan eventueel ter plekke worden geïnstalleerd). Pic Monkey werkt met de volgende browsers: Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari voor OS X, Microsoft Internet Explorer 10 of later. PicMonkey werkt niet op de iPad of iPhone.

Meer info en inschrijven via www.budalab.be

Digitale textielworkshop voor creatieve kids en hun ouders

Krijgt jouw kind maar niet genoeg van tekenen? En wil je zijn/haar kunstwerkjes graag een meer permanente plaats geven in je interieur, of er een originele outfit van maken voor een speciale gelegenheid? Dan is dit de geknipte workshop voor jou! Eerst maakt je kind onder begeleiding een aantal tekeningen. Deze worden ingescand, geretoucheerd en ingekleurd op de computer. Vervolgens maak je hiermee een leuke print, kies je een stofje om op te drukken en wordt het ontwerp naar een milieuvriendelijke textieldrukker verzonden. Kort na de workshop krijg je het stofje met de post opgestuurd!

 • Locatie: Budalab, Kortrijk
 • Data: za 5/11, van 14u-17u
 • Voor wie? Voor creatieve kids van de lagere school (6-12 jaar). Jonge kinderen kunnen deelnemen onder begeleiding van 1 volwassene
 • Kostprijs: 55€/kind (begeleiders betalen niks), inclusief crea-materiaal en gratis proefdruk van jouw ontwerp 

Meer info en inschrijven via www.budalab.be

Basisopleiding digitaal textielontwerpen

Digitale textieldruk laat toe om op een ecologisch verantwoorde en betaalbare manier je eigen ontwerpen te laten drukken op kleine hoeveelheden stof. In deze praktische opleiding leer je over de verschillende lay-outmogelijkheden bij het maken van prints en doorloop je zelf het proces van ontwerp tot drukklaar bestand. Daarbij leer je werken met de programma’s Adobe Illustrator en Photohop. Je verwerft inzicht in waarom bepaalde prints ‘werken’ en andere niet en krijgt tal van tips & tricks om jouw dessins een meer professionele look te geven. Op het einde van de cursus ga je naar huis met jouw unieke print op stof of behang (!) gedrukt!

 • Locatie: Syntra, Sint-Niklaas
 • Data: 12 weken met start op za 15/11, telkens van 9u-12u
 • Voor wie? Voor iedereen, basiskennis Adobe Photoshop en Illustrator is niet nodig.
 • Kostprijs: 650€, 50% korting met kmo-portefeuille of opleidingscheques

Meer info en inschrijven via syntra-mvl.be

Een workshop op maat boeken voor jouw organisatie of event? Neem vrijblijvend contact op via hello@manelprints.com

Manelprints
Manelprints_Dinos & Tools fabric