Fashion Revolution Week in Gent

Fashion Revolution Week in Gent

Jonathan Janssens
geschreven door Jonathan Janssenslaatst aangepast op 16/04/2019
Het is tijd voor een moderevolutie, en jij kan hier toe bijdragen. #WhoMadeMyClothes

Fashion Revolution Week, de jaarlijkse, wereldwijde campagne die oproept voor een eerlijke, veilige en meer transparante mode-industrie,  loopt dit jaar van maandag 22 tot zondag 28 april.

De stad Gent zet zich al jaren in voor ethische mode, en ook dit jaar zet een breed partnerschap zich in om voor Fashion Revolution-campagne in Gent. Met een actie van 60 HOGENT-studenten mode -en textieltechnologie op de Korenmarkt, een Fair Fashion Nocturne en een comedyshow geven we invulling aan deze week.

Stel de stoute vraag: Wie maakt mijn kleding?

De fashion industrie is net zo transparant als het water van de rivieren waarin de textielfabrieken hun afwalwater lozen. Niet dus. En informatie is macht. Merken hebben die informatie, maar consumenten en werknemers niet. Vandaag geldt steeds meer: wie niet communiceert, heeft iets te verbergen. Tegelijk is de fashion industrie héél imago-gevoelig. Berichten over onveilige fabrieken, hongerlonen of slavenarbeid kunnen ze missen als kiespijn. 

Daarom doen duizenden mensen het volgende tijdens Fashion Revolution Week:

 • Draai je kledij binnenstebuiten, zodat het label duidelijk zichtbaar is;
 • Trek hier een foto van;
 • Post die foto op facebook of instagram, tag het merk en gebruik de hashtag #WhoMadeMyClothes

Door wereldwijd deze oproep te verspreiden, zetten we samen de merken onder druk om transparant te werken en goede arbeidsomstandigheden te voorzien. Doe jij mee?

5 event-tips in Gent tijdens de Fashion Revolution Week

 1. Flashmob op de Korenmarkt (24/04 - 12u)

  Op woensdag 24 april, om 12 uur, organiseren de studenten mode-en textieltechnologie een flashmob in het hartje van Gent op de Korenmarkt om de voorbijgangers duidelijk te maken dat zij duurzame studenten zijn. Ze hebben zelf een T-shirt gestikt met stofresten en gepimpt met leuke fashion elementen, maar ook met quotes die de wantoestanden in de sector aanklagen of met hoopvolle quotes die duiden op een nieuwe aanpak.

  Vanaf dan start de countdown tot de 'Be Aware Award'. Via de facebookpagina van HOGENT textieltechnologie zie je een countdown en kan de 'Be Aware Award' live gevolgd worden.
   

 2. An Boone over duurzaam ondernemen (24/04 - 17u)

  In de Fashion Revolution Week komt straffe madam en bezielster van Mr. Manchette An Boone op bezoek in Supergoods Gent om te vertellen over de uitdagingen van duurzaam ondernemen en waarom zij kiest voor eco en fair.

  Neem een kijkje op het FB-event
   

 3. Fair Fashion Nocturne (25/04 - 18u)

  Eén jaar na het Fair Fashion Fest zetten het Industriemuseum en Gent Fair Trade eerlijke mode weer helemaal in de kijker. Kom te weten hoe jij jouw kleerkast duurzaam kan inrichten, hoe jij kan bijdragen aan schone kleren en maak kennis met inspirerende voorbeelden uit Gent.

  Ontdek alles op https://gentfairtrade.be/agenda/fair-fashion-nocturne
   

 4. Eco-comedy (26/04 - 20u)

  Speciaal voor Fashion Revolution Week, werkt Steven Vromman samen met Gent Fair Trade om zijn voorstelling op 26/04 een Slow vs Fast Fashion-toets te geven.

  Lees meer op https://gentfairtrade.be/agenda/het-einde-van-de-wereld
   

 5. Fashion Revolution Week @Just Hazel (24-27 april)

  De dames van Just Hazel zetten 3 dagen lang hun winkel in het teken van Fashion Revolution Week. Met een Instax Photobooth, een DIY haargummi-workshop, een brievenactie en een meet and greet maken ze van de brabantdam het epicentrum van de Fashion Revolution Week in Gent.

  Neem een kijkje op hun Facebookevent.

Kan je niet genoeg krijgen van Fair Fashion?

Op Gentfairtrade.be vind je alle Gentse Fair Fashion-winkels en activiteiten rond eerlijke kleding in Gent.