Word Superdeler in Roeselare

Word Superdeler in Roeselare

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 25/01/2022
Spullen delen, elkaar helpen en zo de buurt versterken, VOC Opstap vzw in Roeselare experimenteert er ten volle mee. Wist je dat je het vrijetijdsmateriaal van Opstap kunt huren voor een TalentO (of een prikje)?

TalentO

VOC Opstap vzw is actief in de regio Midden-West-Vlaanderen en ondersteunt maatschappelijk kwetsbare groepen op vrijetijdsvlak. Met jeugdwerk, ontmoeting, buurt en vrijetijdszorg ijvert de organisatie voor een goede kwaliteit van leven voor iedereen. 

In Roeselare zet VOC Opstap mee z'n schouders onder de lokale gemeenschapsmunt 'TalentO'. Het doel van TalentO: de talenten van elk mens meer laten renderen en circuleren. Hoe het werkt? Heel eenvoudig:

  • Door je vrijwillig in te zetten voor de gemeenschap, bijvoorbeeld door iemand te helpen of door mee te werken aan een buurtactiviteit, kun je TalentO verdienen 
  • Nadien kun je met de TalentO terecht bij enkele lokale handelaars en organisaties 
  • Word je zelf geholpen? Dan geef je TalentO (door) 

 

Superdelers

VOC Opstap vzw wil niet alleen talenten meer laten renderen en circuleren, maar ook spullen! 

De organisatie heeft heel wat vrijetijdsmateriaal, sportgerief en bureaumateriaal. In plaats van dat materiaal alleen voor eigen activiteiten in te zetten, staat het onder de noemer 'Superdelers' ook ter beschikking aan mensen die materiaal willen huren. Dat kan voor een klein prijsje of voor een TalentO. Want het is toch te gek dat je een tent koopt als je maar één kampeeruitstapje plant? Of dat je een puzzel koopt die je maar één keer wil leggen? 

In de traditie van TalentO, waarbij mensen elkaar helpen, wordt materiaal delen gekoppeld aan diensten uitwisselen. Hoe dat werkt?

  • Buurtbewoner A wil zijn familiefeest graag opvrolijken met spelletjes zoals een sjoelbak en reuze-mikado. Dat lukt met een klein budget. Hij huurt ze bij VOC Opstap vzw en betaalt een kleine vergoeding (in euro of TalentO). Verder zijn er geen kosten (bv. lidgeld of waarborg) aan verbonden 
  • De sjoelbak en mikado kan A niet zomaar ophalen met de fiets 
  • Buurtbewoner B helpt graag. Als vrijwilliger van Opstap brengt hij de sjoelbak en reuze-mikado met een bakfiets naar A. B krijgt als dank een kleine vergoeding in de vorm van TalentO

Superdelers draagt bij aan het sociaal contact én aan de circulaire economie, waarin we zuiniger omspringen met materialen en grondstoffen. Mensen helpen elkaar, meer mensen hebben toegang tot handige spullen, minder mensen kopen overbodige spullen. Lees hier meer over de werking en de voordelen.

Superdelers is een project van Muntuit, het netwerk van gemeenschapsmunten. Naast TalentO in Roeselare werkt ook Buurtijd in Berchem eraan mee. De Transformisten en Peerby zijn partners; de Vlaamse Overheid ondersteunt.

 

Meer weten? 

Op deze webpagina kun je doorklikken naar het document 'Uitleenmateriaal en huishoudelijk reglement'. Daar zie je alle spelmateriaal, kampeermateriaal, bureaubenodigdheden, sportgerief enz. die VOC Opstap vzw uitleent op een rij. Je vindt er ook de (lage) tarieven en de regels. 

Ook gebruikers van Peerby.be (een handig platform voor wie spullen wil delen met buren) kunnen het aanbod van VOC Opstap vzw terugvinden.

Heb je vragen, wil je iets lenen? Neem gerust contact met superdelers@vocopstap.be of bel naar 051.20.65.59. 

Ook gepost in: Onze projecten