Wim Lybaert zet biologische groenten en aardappelen in de kijker van 17 tot en met 25 september

Wim Lybaert zet biologische groenten en aardappelen in de kijker van 17 tot en met 25 september

Bio Mijn Natuur
geschreven door Bio Mijn Natuurlaatst aangepast op 06/09/2016
TV-moestuinier Wim Lybaert zet graag zijn schouders onder de nieuwe groente- en aardappelencampagne. Het doel is om van iedereen een enthousiaste biogroenten- en bioaardappeleter te maken, en om je warm te maken om echt duurzamer en meer bij de boer te gaan kopen. ‘Biologisch van bij ons én biologisch uit het seizoen, dat is klimaatslim, milieuvriendelijk en heel erg smakelijk,’ aldus Wim.

Beleef bio van 17 tot 25 september

Van 17 tot en met 25 september 2016 kan je ontdekken hoeveel liefde, zorg en vakmanschap ondernemers steken in biologische groenten en aardappelen. Overal in Vlaanderen kan je deelnemen aan boeiende bezoekjes aan biobedrijven. Je hebt de keus uit zo'n 30 activiteiten: opendeurdagen, picknicks, workshops en proeverijen… Zo ervaar je de praktijk voor bio in levende lijve.

www.biomijnnatuur.be staat vanaf begin september helemaal in het teken van biologische groenten en aardappelen. Wat maakt biogroente bio? Hoe gaat een bioboer om met onkruid? Hoe worden biologische groenten eigenlijk geteeld? Hoe zit dat met die schimmelziekte bij aardappelen? Wat zijn de populairste groenten in België? En belangrijker: wat zijn de 'schoonste' groenten om te eten? En wat weet je over aardapelrassen? Deze en andere vragen worden beantwoord in de uitgebreide infofiches groenten en aardappelen.

Ook de bioboerderijen en biowinkels zetten hun schouders onder de campagne. De winkels promoten tijdens de tiendaagse campagne het rijke aanbod van bio - een aantal doet dat met interessante kortingacties. En in heel Vlaanderen openen de poorten van bioboerderijen zich wagenwijd om je te laten proeven van heerlijke bioproducten, om je kennis erover bij te schaven of om in een workshop met bioproducten aan de slag te gaan.  

Extraatje op Dag van de Klant

Op de Dag van de Klant, zaterdag 24 september, trakteren ongeveer 60 deelnemende biowinkels hun klanten op een Bijzondere Groentegids met verrassende recepten. De moeite om in huis te halen! Zoek een biopunt in je buurt via http://www.biomijnnatuur.be/biopunten. 

‘Amai, d’r steekt veel liefde in bio!’

Als moestuinier in hart en nieren teelt Wim Lybaert zelf groenten en aardappelen zonder kunstmest of chemische pesticiden. Hij begrijpt dan ook goed waarom de bodem cruciaal is voor bioboeren. ‘Als je een gezonde bodem hebt, kan je heerlijke én gezonde groenten telen. Dat getuigt van een langetermijnvisie.’
Wim ging op bezoek bij de familie Noë-Sucaet van bioboerderij ’t Livinushof in Sint-Margriete. Samen staan ze trots op de campagneaffiche. Het gezin Noë teelt o.a. heerlijke pompoenen, uien en kolen in kerngezonde grond. Hij is onder de indruk van hun vakmanschap. Wat hen drijft, is hun liefde voor een levende, vruchtbare bodem en het plezier van lekkere en gezonde groenten.

Organisatie

Deze campagne is een initiatief van de sectororganisatie BioForum Vlaanderen, met de steun van de Vlaamse Overheid. Door drie keer per jaar één bioproduct in de kijker te zetten wil BioForum Vlaanderen mensen beter informeren over wat bio bijzonder maakt.