Wie wint de slag om de beste brooddoos?

Wie wint de slag om de beste brooddoos?

Rikolto
geschreven door Rikoltolaatst aangepast op 17/10/2018
Gezond en duurzaam eten, da’s goed voor iedereen en vooral voor de planeet. Maar wat is dat? En wat steek je daarvoor best in je brooddoos? Met de brooddozenbattle daagt Rikolto (Vredeseilanden) leraars en leerlingen uit om de strijd aan te gaan met andere klassen: wie maakt de meest duurzame en gezonde brooddoos?

“Meedoen is simpel”, zegt Kaat Van Ongeval van Rikolto. “Je schrijft je klas in via de website en ontvangt meteen een beknopte lesmap die je klas gidst om na te denken over wat een duurzame en gezonde brooddoos inhoudt.”

Die kennis kunnen leerlingen meteen omzetten naar praktijk. Leerlingen van lagere scholen maken een tekening van hun ideale brooddoos en sturen die in. Leerlingen van secundaire scholen vullen hun echte brooddoos en sturen een foto door naar de jury en zetten die op instagram met hashtags #brooddozenbattle #rikolto.

“De wedstrijd is in de eerste plaats een kans voor leraars om met hun leerlingen op ontdekkingstocht te gaan naar het verhaal achter voeding”, zegt Kaat Van Ongeval. “Maar de winnende klassen krijgen een goodfoodiebag vol verrassingen.”

De brooddozenbattle kadert binnen het project GoodFood@School van Rikolto (Vredeseilanden), Fairtrade Belgium en GoodPlanet. Daarmee willen de organisaties tegen 2021 een beleid op iedere school rond gezonde en duurzame voeding.

“Goed eten op school draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl”, zegt Kaat Van Ongeval. “Door leerlingen vertrouwd te maken met voeding en het hele verhaal erachter, werken we aan een eetcultuur waarbij er respectvol wordt omgesprongen met eten en de mensen die ervoor zorgen.”

De Brooddozenbattle loopt tot 1 februari 2019. Inschrijven doe je via www.goodfoodatschool.be. Daar vind je ook de GoodFood@School toolkit die je in 3 stappen op weg helpt om een duurzaam voedingsbeleid uit te werken op jouw school.