10 alternatieve manieren om te vasten

Op water en brood leven, doen we niet meer. We maken wel nog steeds gebruik van de vastenperiode om onze gewoontes te veranderen. We tippen enkele alternatieve vastenformules, van een autodieet tot 40 dagen restjes eten of shampooloos door het leven gaan.
vasten veertigdagentijd
Bron foto: CC Flickr Anders Adermark

1. 40 dagen zonder vlees

Hoe je eraan begint en waar je lekkere vegetarische recepten kunt vinden, lees je op op de website van EVA.

2. 40 dagen zonder auto

In Oostenrijk noemen ze het 'Autofasten, heilsam in bewegung kommen'. Op de S-Move website vind je massa's inspiratie om ook hier vlot door het leven te fietsen, stappen, treinen, trammen en bussen. Ook met kinderen. De auto? Die mag 40 dagen op winterslaap.

3. 40 dagen zonder plastic

In aanloop naar Mei Plasticvrij kun je al goeie gewoontes aanleren. pas enkele eenvoudige maatregelen toe in je dagelijks leven, of wissel tips uit bij de Facebook-groep Vereniging Voor Minder Plastic.

4. 40 dagen lokaal eten

Koop zo veel mogelijk recht van bij de boer. Aanbieders van lokaal geproduceerde producten vind je onder meer op de BioGenietengids, Recht Van Bij De Boer en Streekproduct.be. In Gent exeperimenteert men zelfs met een volledig stadslandbouwproject.

5. 40 dagen geen nieuwe kleren kopen

Wij stopten ooit een heel jaar met kleren shoppen, dus 40 dagen moet zeker een haalbare kaart zijn. Onze tips voor een groene kleerkast vertellen onder meer waar je tweedehands kleren vindt, waar je kan ruilen en waar je terecht kan om kleren te laten herstellen.

6. 40 dagen de kasten leeg eten

Haal alles, maar dan ook alles uit je voorraadkast en zet het bij elkaar op tafel. Ook de sushi-vellen die je 2 jaar geleden kocht en het blik rode bonen waarmee je ooit een ovenschotel ging maken. Probeer elke dag een maaltijd te koken met wat je al in huis hebt. Wanneer alle groenten op zijn, mag je uiteraard verse kopen.

7. 40 dagen zonder shampoo

Schrijfster Hanna Brooks Olsen gaat zij al zes maanden shampoo-vrij door het leven. Haar ervaring: "Ik heb nu glanzend haar dat veel sneller groeit en er simpelweg beter uitziet. Het enige nadeel is de aanpassingsperiode waar iedereen door moet en die niet echt flatterend is voor de haardos".  Ideaal experiment dus voor de vastenperiode. Ontdek hier hoe je via de No Poo-methode shampooloos de straat op kan.

8. 40 dagen delen, ruilen en tweedehands

Weersta de verleiding om (behalve voeding) nieuwe spullen te kopen. Kijk eens wat je nog in huis hebt dat bruikbaar kan zijn. Zoek uit of je het product tweedehands vindt, of dat je het van iemand kan lenen. Gedeeld:Door geeft een overzicht van nagenoeg alle ruil- en deelinitiatieven in Vlaanderen, van mobiliteit tot voeding, werkplekken en spullen delen.

9. 40 dagen zonder televisie of Facebook

Niet dat er iets verkeerd is aan televisie kijken of scrollen door berichten van (verre) vrienden, maar je verdoet er algauw veel tijd mee. Tijd die je anders zou kunnen gebruiken. Grijp terug naar het TO DO lijstje met (vrijwilligers)werk dat je al zo lang uitstelt.  

10. 40 dagen een goede daad doen

Herontdek de scout in jezelf en doe elke dag van de vasten een goede daad. Breng de oudere buurman een bezoekje, stort geld aan een goed doel of ga voorlezen in de lokale bibliotheek. Tobias Leenaert van Eva schreef een boeiend stuk over de verschillende manieren waarop je een goed doel kan ondersteunen. Ook KVLV geeft met 40 dagen geven een positieve draai aan de vasten.

Succes ermee!

Een vastenformule gekozen? Succes dan! Laat hieronder zeker weten hoe het meegevallen is. En wanneer je je joker hebt ingezet.