Voor de volgende generaties festivalgangers

Voor de volgende generaties festivalgangers

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 22/02/2023
Heel wat festivals doen al inspanningen om duurzamer te werken. Maar het kan altijd beter. Ecofest deelt graag tips met festivals en festivalgangers. We willen de volgende generaties toch ook laten genieten van festivals?

Deze tips zijn gedeeld door Ecofest.
Ecofest is bereikbaar voor wie meer wil weten. Check alvast de informatie op www.ecofest.be.

 
Afvalbeheer

Peukenvrij met zakasbakjes

In Vlaanderen belanden er elke dag 100.000 peuken op de grond. Je komt ze overal tegen: op straat, in de natuur, in treinstations, langs snelwegen …en uiteraard ook op evenementen. Het duurt 2 tot 15 jaar voordat peuken afgebroken zijn en ook dan blijven er nog micro- en nanoplastics over die in het milieu terechtkomen. Peuken worden dus best opgeruimd en dat vraagt een inspanning van de organisator en van de festivalgangers... 

De oplossing? Ervoor zorgen dat er zo min mogelijk peuken op de grond komen. Zakasbakjes zijn daarbij handig. Hermetisch afgesloten en te hergebruiken. Rokers kunnen zo makkelijk peuken verzamelen en bijhouden tot ze de eerstvolgende vuilnisbak tegenkomen.

Tips voor events

  • Maak een smokers & non-smokers lane wanneer de bezoekers aankomen. Hierdoor deel je gemakkelijk het zakasbakje uit
  • Bestel asbakjes die lang kunnen meegaan en die de bezoekers ná je event ook nog kunnen gebruiken
  • Bedruk het asbakje met een leuke catchfrase en je huisstijl, vermijd het vermelden van een jaartal
  • Vraag de bezoeker bij de volgende editie om het zakasbakje weer mee te nemen (minder kosten voor events)
  • Links/mogelijke leveranciers: https://www.simbiotico.eco/en/ecospot/biataki-eco-ashtray

Handige links voor wie (gepersonaliseerde) zakasbakjes wil kopen of aanbieden 

 
Herbruikbare bekers (en hygiëne)

Er zijn twee opties voor het gebruik van bekers op events. Ofwel herbruikbare bekers, ofwel plastic wegwerpbekers waarvan je minstens 90% moet inzamelen en recycleren. Voor beide soorten worden allerlei slimme inzamelsystemen bedacht. Herbruikbare bekers komen zo niet in het vuilnis en wel bij de afwas terecht. Plastic bekers worden netjes gerecycled waardoor er geen materiaalverlies is. Door Covid-19 is er uiteraard extra aandacht voor het hygiëne-aspect.

Handige links naar meer info: 

 
Catering

Vegan Foodtrucks

Wil je de CO2-voetafdruk van jouw event of festival gemakkelijk verlagen? Kies dan voor vegan burgers. Voor elke vegan burger stoot je 10 keer minder CO2 uit dan waneer je voor een burger van rungdsvlees kiest. Tegenwoordig vind je lekkere vegetarische en veganistische catering door foodtrucks waar zelfs de grootste vleeseter geen ‘nee’ tegen zegt.

Handige links: 

 
Watertaps en siropen 

Met een watertap serveer je lekker gekoeld plat en bruisend water op jouw event. Je spaart ruimte uit in je koeling, bent verlost van het gesleur met flessen, én je bewijst het milieu een goede dienst. Je hoeft je bovendien nooit meer zorgen te maken over bestellingen: met een watertap blijft het water eindeloos naar je toe stromen, en is het altijd fris. 

Wist je dat frisdrank voor meer dan 80% bestaat uit...water? Zelf limonade maken is dan ook heel gemakkelijk: je neemt een portie siroop, mengt deze met bruisend water en klaar is kees. Met siropen en een watertap op je evenement zorg je zo voor duurzame frisdrank. Niet alleen handig, maar ook nog eens heel lekker. Naast de klassieke siropen (vlierbloesem, bessen, ice-tea ..) is er ook gember, cranberry rozenbottel, rabarber en meer.

Handige link:

 
Energie

Bolt is een energieplatform dat lokale en groen stroom aanbiedt. Dankzij Bolt kan een festival bv. Werchter Parklife volledig op groene stroom draaien (met een mobiele zonne-installatie en netstroom van 3 lokale energie-opwekkers) in plaats van op dieselgeneratoren. 

Link: