“Dit is het boek dat ik zelf had willen lezen toen ik verzoop in mijn leven met drie kinderen en een drukke baan”, zegt Eva Brumagne. Zoveel jaren later heeft ze wel wat inzichten opgedaan over hoe je dat combineren best aanpakt en over wat je helpt om niet te verzuipen in je eigen leven. Eva hoopt dat dit boek haar lezers een duwtje in de rug kan geven om daarin te lukken.
Ontspullen, bullet journals, technologie,… vind je hiermee rust in het leven?
Eva: “Ik denk dat je het best begint met ontspullen. Dat is niet gemakkelijk maar nog altijd iets eenvoudiger en minder in your face dan een jaarplan maken bijvoorbeeld. Ontspullen geeft een zichtbaar, langdurig resultaat met relatief weinig inspanning. Wanneer je inziet hoeveel van je kostbare tijd eigenlijk gaat naar de spullen die je hebt (omdat je tijd moet investeren om ze aan te kopen, te onderhouden, te organiseren, op te bergen, te repareren, te strijken en te wassen enz), dan wordt het een stuk gemakkelijker om ze los te laten. En vooral: heel bewust te kiezen voor wat je wel wil houden.”
Dit is het boek dat ik zelf had willen lezen toen ik verzoop in mijn leven met drie kinderen en een drukke baan
Sommigen zeggen dat er juist meer tijd kruipt in het ontspullen en dergelijke? Hoe vind je hier voor jezelf een evenwicht in?
"In mijn boek vind je de inzichten die het resultaat zijn van een lange weg die ik zelf heb afgelegd. Ik heb geen toverstokje dat jou helpt om tijd en balans te vinden. Dat moet je zelf doen. En dat kan, stapje voor stapje, door de oefeningen te maken en de tips toe te passen die ik in mijn boek beschrijf."
"Soms betekent dit inderdaad eerst tijd investeren. Bullet journalen bijvoorbeeld neemt aanvankelijk wel een beetje tijd in beslag. Maar na een tijdje ben je ermee weg en loont die tijd. Een bullet journal is een uitstekende manier om overzicht te houden op je to do’s en je planning, zodat je hoofd rustiger wordt. Hetzelfde geldt voor ontspullen. Je kan ervoor kiezen om niets te doen aan je berg spullen, zodat die elk jaar een beetje aangroeit en langzaam maar zeker je huis en je leven opeet. Of je maakt tijd om die berg kleiner te maken en er komt letterlijk en figuurlijk ruimte vrij in je leven."
Welke tip geef je het vaakst mee?
“De belangrijkste tip is dat je wat je belangrijk vindt, moet plannen. Vrije tijd of me-time valt zelden uit de lucht. Door iets te plannen en te visualiseren, wordt het echt. Een concreet voorbeeld: je hebt een vage droom over een lange fietsreis maken met je kinderen. Het zal een droom blijven zolang je er geen plan van maakt. Dat plan moet haalbaar en concreet zijn. Zo krijgt een droom vaste vorm. Dat geldt ook voor kleine dingen. Lees je graag romans en vind je geen tijd? Zoek dan een leesclub in je buurt en plan de bijeenkomsten in je agenda. Maak elk weekend twee uurtjes tijd om te lezen door die in je agenda op te nemen. Zo maak je tijd.”
In je boek praat je over JOMO (the joy of missing out). Hoe raad je mensen aan om hiermee om te gaan?
“Vaak is nee zeggen aan een uitnodiging of een activiteit, net tijd maken voor jezelf. JOMO gaat volgens mij vooral over bewust nee zeggen aan wat niet in jouw doelen past. Het is belangrijk om je een beeld te vormen van wat je wint, door niet deel te nemen. Bijvoorbeeld: je gaat niet mee uit op vrijdagavond, maar je plant die avond in met dat boek dat je al zo lang graag wil lezen, een warm dekentje op de bank, een heerlijk theetje erbij… Zo wordt het alternatief ook heel aantrekkelijk en je maakt zo tijd voor wat jij waardevol vindt. Niemand heeft tijd om alles te doen. Je moet altijd kiezen.”
Vrije tijd of me-time valt zelden uit de lucht. Door iets te plannen en te visualiseren, wordt het echt
Kan je één reden geven waarom jouw boek mensen op weg zou kunnen helpen?
“Dit is een zeer praktisch, hands-on boek. Via korte stukken tekst die je wat achtergrond geven en veel voorbeelden, schets ik een uitdaging. Er volgen veel oefeningen en praktische tips, waardoor het een heel praktisch boek is dat je uitdaagt om in actie te schieten. Die reacties krijg ik geregeld. Iemand die het boek net heeft gekocht, stuurt me dan een enthousiast berichtje met een foto van een hoop kleren en schrijft dan: Kijk, ik zit nog maar op p. 39 en zie die stapel al! Dat vind ik geweldig. Ook wie niet graag of niet veel leest, geraakt moeiteloos door dit boek.”
Wat als je van nature niet zo’n planner bent en eerder een ‘go with the flow’-type bent?
“Een duidelijk plan hebben betekent niet dat je een controlefreak bent of moet worden. Helemaal niet! Dat ben ik zeker ook niet. Ik hou van het onverwachte. Maar goed weten wat voor jou belangrijk is en daar je leven op afstemmen, geeft zin aan je leven en dat gevoel van zin maakt dat je je gelukkig voelt. Ik zeg daarover: je wordt veel gelukkiger van door je leven te zeilen dan te dobberen. Al zeilend kom je ergens en zie je wat (lacht).”
Jouw boek komt voor velen van pas tijdens de feestdagen, want velen gaan nog meer nieuwe spulletjes aankopen. Welk advies zou je aan iemand geven die op cadeautjesjacht gaat tijdens de feestdagen?
“Mijn tip is: geef je tijd cadeau. Dat is het mooiste, meest waardevolle en duurzame wat je iemand kan geven. Zo kan je een kind in plaats van speelgoed een belevingscadeau geven: een dagje samen naar zee, samen een leuke workshop volgen, samen naar het dinomuseum in Brussel gaan etc. Volwassenen kan je ook je tijd geven, door jonge ouders een aantal babysitbeurten te schenken bijvoorbeeld. Je kan een vriendin die de boel niet meer georganiseerd krijgt, helpen door een dagje samen te ontspullen enz. Je kan zoveel leuke dingen bedenken om samen te doen met iemand die je graag ziet.”
Neem zeker eens een kijkje op de blog van Eva Brumagne, of bestel haar boek 'Opgeruimd leven'.
Lees ook: