"Ontspullen is nee zeggen tegen de dingen die je niet nodig hebt"

"Ontspullen is nee zeggen tegen de dingen die je niet nodig hebt"

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 22/10/2018
Een overvolle agenda, het eeuwige opruimen moe zijn,... Opruimcoach Nele Colle vindt rust in de chaos. Wat de oorzaak ook is van de chaos in je huis of planning, met haar 5 tips vind je de ruimte en tijd die je nodig hebt.
Professional Organizor Nele Colle - www.ontspulcoach.be

Anders nadenken over spullen

Ontspullen is leren 'nee zeggen' tegen de dingen die je niet nodig hebt

Nieuwe spullen kopen is gemakkelijk, omdat ze goedkoop en beschikbaar zijn. Waar we vroeger leerden om zuinig en spaarzaam te zijn, kunnen we nu alles kopen aan een lage prijs. Nele Colle startte als Professional Organizer (opruimcoach) en focust zich onder andere op ontspullen: "Het doel van spullen is dat ze gebruikt worden. Ik heb zelf een hele tijd de pennenzak uit mijn jeugd bewaard, uit de gedachte 'ooit gaan mijn kinderen deze gebruiken'. Nu mijn kinderen naar school gaan, gebruiken ze uiteindelijk een andere pennenzak. Dus waarom lag die al die jaren in mijn kast? Je kan ongebruikte spullen beter wegdoen zodat ze nuttig gebruikt worden."

Volgens Nele moeten we anders gaan denken over spullen. "Ontspullen is leren nee zeggen tegen de dingen die je niet nodig hebt. Tegen acties zoals 2+1 gratis, goodiebags, spaaracties,... Als steeds meer mensen nee zeggen, gaan producenten begrijpen dat ze geen onnodige spullen moeten maken die snel in onze kasten belanden."

Overzicht en rust

"Het geeft een bevrijdend gevoel om iets te kunnen wegdoen. Consuminderen en ontspullen geeft je overzicht en rust. Spullen die ik niet meer gebruik, breng ik naar de kringloopwinkel, zet ik op tweedehandssites, geef ik weg,... Door spullen weg te doen en de rust te ervaren die dat bezorgt, doe je op den duur minder aankopen én koop je bewuster de dingen die je echt nodig hebt."

Ontspullen gaat volgens Nele over zoveel meer. "Door bewust om te gaan met spullen in je leven, begin je bewuster te leven. Het gaat ook over tijd vinden voor jezelf, je leven weer op de rails zetten, herontdekken wat je graag wil doen."

Ontspullen gaat over zoveel meer. Door bewust om te gaan met spullen in je leven, begin je bewuster te leven

5 tips om te ontspullen

  1. Veel mensen beginnen met een opbergsysteem te kopen, maar dat is eigenlijk de laatste stap. Je moet eerst gaan sorteren - dan doe je spullen weg - wat er uiteindelijk overblijft, berg je op
  2. Om te sorteren helpt het om te visualiseren wat je hebt, door bijvoorbeeld al je spullen van een bepaalde categorie te verzamelen en uit te stallen. Dat kan je bijvoorbeeld doen met je T-shirts met korte mouwen, lange mouwen, boeken,...
  3. Pak het niet te groots aan: doe het stap voor stap
  4. Leer nee zeggen tegen dingen die je niet nodig hebt
  5. Houd een doel voor ogen: waarom wil ik dit? Wat wil ik anders in mijn leven?

Opruimcoach

De job van opruimcoachcoach is iets nieuws. "De nood om te ontspullen is er, maar veel mensen moeten de drempel nog over om effectief te gaan betalen voor een opruimcoach. Mijn klanten zijn heel positief. Het geeft mensen een boost. Het helpt je weer vat te krijgen op je leven of meer duidelijkheid over wie je bent en wat je eigenlijk echt wil doen, bijvoorbeeld bij drukte of een burn-out."

"Een investering in een professional organizer is bovendien een eenmalige investering. Het kan wel een aantal sessies in beslag nemen, maar het is niet zoals een poetsvrouw die elke week terugkeert. Ik geef je dat duwtje in de rug en reik je enkele handvatten aan, maar eens je het onder de knie hebt, ben ik als opruimcoach overbodig."

Gun jezelf eens een professional organizer / opruimcoach voor een blijvende verandering. Neem hier contact op met Nele:

www.nelecolle.be
info@nelecolle.be
www.facebook.com/ontspulcoach