Versterk de Klimaatzaak met jouw klimaatgetuigenis

Versterk de Klimaatzaak met jouw klimaatgetuigenis

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 08/05/2023
België komt zijn internationale klimaatbeloftes niet na. Vzw Klimaatzaak wil dat via de rechtbank veranderen, met de steun van bijna 68.000 mede-eisers en medestanders.
Klimaatzaak gaat in hoger beroep (2021, foto VRTNWS)
Klimaatzaak gaat in hoger beroep (2021, foto VRTNWS)

 

België komt zijn internationale klimaatbeloftes niet na. Vzw Klimaatzaak is opgestart om dat via de rechtbank te veranderen. Meer dan 58.000 burgers werden mede-eiser. Na een zoektocht en procedureslag van bijna 6 jaar kon de Klimaatzaak in maart 2021 eindelijk voor de rechtbank verschijnen. In juni 2021 oordeelden rechters in het voordeel van de Klimaatzaak: het Belgische klimaatbeleid is zo ondermaats dat het onze mensenrechten schendt. Omdat de rechters die uitspraak niet koppelden aan bindende uitstootreducties voor de Belgische overheden, besliste vzw Klimaatzaak on om hoger beroep te gaan (zie ook VRTNWS-artikel). Dit is de korte samenvatting van een lang traject met vele stappen, hier lees je er meer over.

 

Word medestander, steun de beroepsprocedure  

De Klimaatzaak heeft een groot draagvlak van burgers die een daadkrachtig, rechtvaardig klimaatbeleid willen. Dat doet de organisatie ondertussen met steun van bijna 68.000 burgers, want de voorbije jaren schaarden nog eens bijna 10.000 mensen zich achter de Klimaatzaal als medestander. Ook jij kunt medestander worden - gratis. 

Als je weet dat vzw Klimaatzaak volledig afhankelijk is van giften en dat een beroepsprocedure uitvechten best duur is, dan wil je misschien (ook) financieel steunen. Met 10 euro help je de zaak al vooruit! Via deze pagina kun je makkelijk doneren.

 

Deel jouw klimaatgetuigenis

Waarom is het zo belangrijk dat de Klimaatzaak onze overheden dwingt tot ambitieuze emissiereducties? Omdat we geen tijd te verliezen hebben: de klimaatcrisis laat zich al pijnlijk voelen. Ook in België. Dat merken heel veel mensen – gewone Belgen, zoals jij en ik –  elke dag. Er zijn opvallende gevolgen zoals hittegolven, overstromingen, mislukte oogsten. Er zijn ook minder zichtbare gevolgen voor onze natuur, ons welzijn, onze samenleving. 

Meer dan 300 mensen stuurden al een getuigenis in over de impact van de klimaatcrisis op hun privé- of beroepsleven, hun directe omgeving. De komende dagen en weken zet vzw Klimaatzaak graag nog meer klimaatgetuigen op de kaart. Heb jij een verhaal? Deel het met vzw Klimaatzaak via dit formulier.

 

Klimaatzaak - Klimaatgetuigenissen
Klimaatzaak - Klimaatgetuigenissen