Duurzaam isoleren met hennep

Wist je dat een bekend plantje gebruikt wordt om woningen 100% natuurlijk te isoleren? Dit plantje heet hennep. Lees hier hoe hennep als isolatie gebruikt wordt en waarom.
Duurzaam isoleren met hennep
Duurzaam isoleren met hennep

Hennep groeit tot maar liefst 4 meter in ongeveer 100 dagen zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest te gebruiken. Hierdoor is het productieproces 100% natuurlijk.

Hennep groeit als onkruid

De plant hennep is voor verschillende doeleinden te gebruiken. Maar wist je ook dat hennep als hoogwaardig isolatiemateriaal kan dienen? De vezels en de harde stukken schil worden gebruikt om isolatiemateriaal van te maken. Hennep groeit onwijs snel, tot maar liefst 4 meter in ongeveer 100 dagen zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest te gebruiken. Hierdoor is het productieproces 100% natuurlijk. Maar wat hennep al helemaal natuurlijk maakt is dat hennep lucht zuivert door tijdens de groei grote hoeveelheden CO2 om te zetten in zuurstof. Daardoor helpt hennep zelfs mee aan het bestrijden van het klimaatprobleem.

Waar bestaat het materiaal uit?

Het isolatiemateriaal wat van hennep gemaakt wordt is verkrijgbaar in rollen en in platen van verschillende diktes. Deze worden vervolgens op maat gemaakt door een elektrische zaag of speciaal mes. Het materiaal wordt naast de vezels en harde schil soms ook ondersteund door steunvezels. Hierbij moet je denken aan polyester of zetmeel. Ook wordt er wel eens gebruik gemaakt van maïsmeel om het materiaal te verstevigen. Het materiaal wordt uiteindelijk gebruikt voor muurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie.

Voordelen van hennep isolatie

Naast dat isoleren met hennep een zeer natuurlijke en duurzame isolatiemethode is zijn er nog meer voordelen aan dit materiaal:

  • goede akoestische isolatie
  • weinig tot geen energie nodig bij de productie
  • hoge vochtweerstand omdat het een natuurlijk materiaal is
  • hennep heeft schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen
  • hennep isolatie geurt niet

Daarnaast heeft hennep een middelhoge isolatiewaarde en doet dus niet onder bij andere materialen. Er zijn natuurlijk wel materialen met een zeer hoge isolatiewaarde maar een middelhoge isolatiewaarde is gemiddeld. Hennep isolatie is relatief duur maar is dan ook zeer duurzaam. Goedkopere opties zijn de veel voorkomende isolatiesoorten zoals glaswol en steenwol. Deze varianten zijn minder prijzig maar ook een stuk minder duurzaam. Ook is hennep nog niet een populair materiaal waardoor er maar enkele specialisten isoleren met hennep. Maar als je een natuurlijke en duurzame woning wilt is het de overweging meer dan waard.