Tien maatregelen voor betere producten

Tien maatregelen voor betere producten

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 16/10/2018
Het is goedkoper om een nieuw product aan te schaffen, dan om jouw kapot toestel te laten herstellen. Bovendien gaan toestellen vaak sneller kapot. Daarom stelde Netwerk Bewust Verbruiken samen met Bond Beter Leefmilieu 10 beleidsmaatregelen op voor betere producten.

De wasmachine van je ouders vroeger ging tientallen jaren mee. Die van jou houdt er tegenwoordig al na gemiddeld 7 jaar mee op. En hoeveel keer heb je de laatste jaren een nieuwe smartphone gekocht? Het is een duidelijke trend: producten gaan steeds minder lang mee. De vervangingssnelheid is sterk toegenomen terwijl de kwaliteit net afneemt. Netwerk Bewust Verbruiken stelde samen met Bond Beter Leefmilieu tien beleidsmaatregelen op om producten langer en beter te gebruiken. Deze maatregelen geven vorm aan de circulaire economie, een economie waarin producten en grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt worden.

De tien maatregelen

  1. Maak het verplicht om consumenten voor de aankoop van een elektrisch apparaat te informeren over de verwachte levensduur ervan
  2. Verplicht producenten om informatie te geven over de manier waarop je hun producten kunt openmaken en hoe je de kritieke onderdelen kunt repareren of vervangen.
  3. Verplicht fabrikanten om essentiële onderdelen op voorraad te hebben en tegen een schappelijke prijs te leveren.
  4. Zorg ervoor dat kopers van ‘slimme apparaten’ gedurende de hele levensduur die de fabrikant aangeeft, software-updates ontvangen
  5. Verlaag de btw op reparatie van apparaten van 21% naar 6%. 
  6. Reken bij de verkoop van een product een hergebruiksbijdrage aan
  7. Breid het aantal plaatsen voor sociale tewerkstelling in kringloopcentra uit zodat de Vlaamse doelstelling van 7kg hergebruik per inwoner kan worden gehaald.
  8. Verander de wetgeving rond garantie zodat bij een defect toestel de bewijslast de volledige 24 maanden bij de producent ligt.
  9. Breid de totale garantieperiode uit voor apparaten waarvan verwacht mag worden dat ze aanzienlijk langer dan twee jaar meegaan.
  10. Roep een controleorgaan in het leven om bewuste sabotage en slecht design van toestellen op te sporen en te beboeten.

Lees het volledige artikel van Bond Beter Leefmilieu hier.

Ook gepost in: Producten & Diensten