Food Act: de sociale tafel van overschotten

Food Act: de sociale tafel van overschotten

Ferm
geschreven door Ferm laatst aangepast op 11/05/2017
Vraag en aanbod zijn in onze samenleving niet altijd in evenwicht. Daardoor ontstaan soms overschotten. Voedseloverschotten bijvoorbeeld, die schrijnend zijn omdat ook er ook in onze omgeving mensen zijn voor wie een bezoek aan bakker, slager, kruidenier soms te duur uitvalt. Food Act (OCMW Kortrijk) doet aan voedselherverdeling in de stad. Een meerduidig sociaal project dat wekelijks zo’n 1.100 gezinnen bereikt.
© Artifix

Armoede is complex

In Vlaanderen leeft zo’n 16% van de bevolking onder de armoedegrens. De oorzaken zijn zeer divers: generatiearmoede, tegenslag of ziekte, onverwachte en/of langdurige werkloosheid, diploma’s missen,…  Soms brengt het een het ander mee. Geen geld hebben om dagelijks een gezonde maaltijd klaar te maken, is op langere termijn nefast voor de gezondheid en verhoogt je kansen op tewerkstelling of promotie zeker niet.

Food Act is een voedselhulpnetwerk waarbij voedseloverschotten gerecupereerd worden, rechtstreeks bij de producent en lokale handelaren

Food Act is een initiatief van OCMW Kortrijk in het kader van armoedebestrijding. Arnout Vercruysse, projectverantwoordelijke van Food Act, omschrijft het als volgt: “Food Act is een voedselhulpnetwerk waarbij voedseloverschotten gerecupereerd worden, rechtstreeks bij de producent en lokale handelaren. In samenwerking met bestaande voedselorganisaties in Kortrijk doen we aan herverdeling. Food Act wil inzetten op gezonde maaltijden voor iedereen. Daarom focussen wij op vers voedsel: fruit, groenten en brood. Dat in tegenstelling met voedselbanken die vooral werken met voedsel dat lang houdbaar is zoals koffie, conserven,…" 

"Herverdeling van vers voedsel vraagt om een snelle distributie. Daarom beschikt Food Act over een eigen distributieafdeling waarbij mensen worden tewerkgesteld in het kader van artikel 60. Dit zijn mensen met een bijzonder arbeidszorgprofiel. Op die manier creëert Food Act ook tewerkstelling, een belangrijke pijler in armoedebestrijding. Bij Food Act spreken wij over leerwerknemers. Dat is naast voedselherverdeling een andere economische doelstelling.”

Food Act kiest voor samenwerking

“Het warm water uitvinden, is voor niets nodig”, aldus Arnout. “In Kortrijk zijn een aantal voedselhulporganisaties en welzijnsorganisaties al een tijdlang bezig met voedselverdeling aan diegene die het nodig hebben. Zij hebben hun infrastructuur, hun circuit, een cirkel van vertrouwen van de mensen die ze bedienen. Daarom kiezen wij voor een volle samenwerking met deze organisaties. Soms gaat het om organisaties ontstaan vanuit een sociale nood, andere organisaties doen het vanuit een gelovige inspiratie. Maar ook voor deze organisaties was de aanvulling met ‘fresh food’ welkom.”

Food Act zorgt dat mensen die het nodig hebben deze groenten op hun bord krijgen, zo snel en zo vers mogelijk

Indrukwekkende cijfers

Jaarlijks verwerkt Food Act OCMW Kortrijk zowat een ton aan vers voedsel. Het gaat om zo’n 800 à 900 kg fruit en groenten en gemiddeld zo’n 1.100 broden per week. Dit voedsel wordt gezocht bij producenten: landbouwers, fruittelers, industriële of warme bakkers. “Een gevarieerd groenteaanbod blijft een probleem”, legt Arnout uit. “Vandaar ook een warme oproep aan landbouwers die met een overschot zitten. Wij zijn altijd vragende partij en we weten ook dat landbouwers trots zijn op hun producten. Food Act zorgt dat mensen die het nodig hebben deze groenten op hun bord krijgen, zo snel en zo vers mogelijk. Wij zorgen voor ophaling en verdeling. Een seintje en een goede afspraak volstaan!”

Interesse om mee te werken met Food Act?

Neem dan contact op met Arnout Vercruysse, Food Act OCMW Kortrijk.
 

 

-Lees het volledige artikel in het magazine van KVLV Vrouwen met vaart, editie december 2016-

Auteur: Annick Vansevenant

© Artifix
© Artifix