Simplify 2019, dat doe je zo!

Simplify 2019, dat doe je zo!

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 13/12/2018
Het is weer tijd om onze goede voornemens uit de kast te halen. Is jouw lijstje voor het nieuwe jaar al gemaakt? Netwerk Bewust Verbruiken somt 9 stappen op richting een eenvoudiger leven in 2019. Een bucket list, digital detox, nieuw voedingspatroon,... en ook al stond 'me-time' in de top 10 van meest irritante woorden, ook deze krijgt een plaats in onze lijst! Simplify Life, dat doe je zo:

1. "Offline is the new luxury"

Belgen zijn verslaafd aan hun smartphones, dat blijkt uit een onderzoek van Deloitte naar wereldwijd mobiel telefoongebruik. In België kijken de inwoners gemiddeld 34 keer per dag op hun mobiel. Bij jongeren tussen 18 en 24 jaar kan dat zelfs oplopen tot 100 keer per dag. Voor we het weten, hebben we die gsm weer in de hand. Hoe begin je dan aan zo'n digital detox?

Er zijn verschillende manieren om jouw gsm even aan de kant te laten liggen. Probeer bijvoorbeeld één dag per week om 24 uur zonder internet door te brengen. Je zal versteld staan van wat je in die dag allemaal gedaan krijgt! Daarnaast bestaan er ook apps die ervoor zorgen dat je niet té veel tijd doorbrengt op jouw favoriete apps. Met de ‘AppDetox’ kan je jouw favoriete apps voor bepaalde tijd blokkeren. Heb je wat meer sociale druk nodig om jouw smartphone minder te gebruiken? Dan kan je jouw vrienden inschakelen met ‘Shutapp’. Laat deze app weten hoeveel tijd je niet naar jouw smartphone wil kijken. Kijk je toch? Dan krijgen jouw vrienden een berichtje. Christine Wittoeck, schrijfster van het boek Start to Digital Detox, geeft je hier nog enkele gouden tips om minder naar jouw schermpje te kijken.

Ofwel is het HELL YEAH, ofwel is het nee

2. Maak een Bucket List

Gaan zwemmen met je mama, de reis plannen die je altijd al wou maken, eindelijk eens die kamer opruimen, een weekend in de natuur met de familie, meer water drinken, een nieuw boek lezen, een nieuwe hobby starten,…  lijst het allemaal op in jouw nieuwe bucket list. De dagelijkse rush weerhoudt ons er vaak van om tijd te maken voor nieuwe leuke plannen. Het opstellen van een bucket list kan je helpen om op zoek te gaan naar wat je nog graag wil doen in het leven én helpt je leuke vooruitzichten te maken voor het komende jaar. Door goed na te denken wat je allemaal op jouw bucket list wil, denk je na wat voor jou echt belangrijk is in het leven. Of zoals Stephen Covey het schreef in zijn boek ‘The 7 habits of highly effective people’: “Begin with the end clearly in mind.”

3. Ofwel is het "HELL YEAH", ofwel is het "nee"

Eén van de 15 geboden voor een eenvoudig en duurzaam leven van Netwerk Bewust Verbruiken is ‘leer nee zeggen’, een gouden tip die je elk jaar kan opnemen in jouw goede voornemens. Heb je ook tijd te kort omdat je altijd 'ja' zegt? Leer 'neen' zeggen, en ontdek het leven met meer tijd. Soms is het goed om nee te zeggen, want zo kies je voor wat je écht belangrijk vindt. “Ofwel is het HELL YEAH, ofwel is het nee”, zei Derek Sivers

4. Doe al het overbodige weg

De meeste bezittingen die je in huis hebt, gebruik je bijna nooit. Begin eens met alle overbodige spullen te verzamelen in een doos. Denk dan eens goed na of je deze spullen ooit nog zal gebruiken. Heb je ze niet meer nodig? Schenk ze dan aan een goed doel, breng ze naar de kringloopwinkel, geef ze aan vrienden of familie, schenk ze aan een deelplatform of verkoop ze op tweedehandswebsites. Want al die overbodige spullen in huis slorpen jouw energie op zonder dat je het weet. Je zal ervan versteld staan hoeveel deugd het doet om al die ongebruikte spullen niet meer te hebben. Die nieuwe ruimte in jouw huis, zal automatisch zorgen voor meer ruimte in je hoofd. Met deze tips van opruimcoach Nele Colle kan je snel aan de slag gaan.

Ook al stond het woord ‘me-time’ in de top 10 van meest irritante woorden, het is en blijft een concept dat wonderen doet voor jouw energieniveau!

​5. “Make a joy jar”

Doe wat je blij maakt! Zet een geluksbokaal in jouw huis. Al de leuke momenten, groot en klein, schrijf je op een briefje en steek je in de ‘joy jar’. Eind 2018 kan je dan nog even nagenieten van alle mooie momenten van het voorbije jaar.

6. Stilstaan is vooruitgaan

Geef jezelf eens wat tijd cadeau. Heel veel mensen werken vijf dagen op vijf, brengen de kinderen naar school en naar de hobby's, bezoeken familie in het weekend, doen de boodschappen, het koken, het kuisen en de was,… en voor je het weet is de week weer voorbij. Plan minstens één keer per week een moment in voor jezelf. Ook al stond het woord ‘me-time’ in de top 10 van meest irritante woorden van 2017, het is en blijft een concept dat wonderen doet voor jouw energieniveau! Nog inspiratie nodig? Deze 5 boeken helpen je om de dagelijkse rush te ontlopen. We gingen ook ten rade bij Eva Brumagne, schrijfster van het boek Opgeruimd Leven.

7. 'Waarom moeilijk doen, als het ook samen kan" (Loesje)

Geef minstens één complimentje per dag, help iemand die het moeilijk heeft, doe vrijwilligerswerk, ga samentuinen met je buren,… Er zijn zoveel dingen die je kan doen om anderen te helpen. Want dingen samen doen en anderen helpen, verhoogt ook jouw eigen levenskwaliteit!

8. Eet gezond en bewust

Positieve energie op korte en lange termijn begint bij gezonde voeding. Er zijn héél wat zaken die vaak in de top 10 van goede voornemens belanden: minder koffie drinken, minder suiker, minder fast food,… Maar het kan ook MEER: meer groenten, meer fruit, meer water, meer lokale voeding, meer bio,… Voeding heeft niet alleen een impact op jouw lichaam en geest, maar ook op de wereld. Kies daarom eens voor lokale voeding, fairtradeproducten, vegetarisch of vegan, producten die niet in plastic verpakt zijn,… Ook dat kan een leuke uitdaging zijn voor het nieuwe jaar.

9. Niet perfect is ook goed

Last but not least: Zet je doelen realistisch. Bij examens moet je maar 50% hebben om geslaagd te zijn. Als mensen goede voornemens maken, gaan ze vaak voor 100%. Deze tip kregen we in 2017 mee van psychologe Hilde Christiaens, lees hier het volledige interview met Hilde.