Schuiframen isoleren

Schuiframen isoleren

Rick Moggré
geschreven door Rick Moggrélaatst aangepast op 17/06/2016
Maak je veel gebruik van je achtertuin en wil je deze meer betrekken bij de rest van je woning? Dan zijn schuiframen een uitstekende optie. Schuiframen zorgen voor een ruimtelijke en moderne doorgang van je woning naar je achtertuin. Over het algemeen zijn schuiframen niet de best isolerende ramen. Toch is er veel verbetering mogelijk. Lees hier wat je kunt doen om schuiframen beter te isoleren.
Schuiframen

Tochtstrips
Om je schuiframen beter te isoleren kom je met tochtstrips al een heel eind. Deze goedkope oplossing plaats je snel en gemakkelijk zelf in de sponningen van het schuifraam. Deze strips houden de tocht grotendeels tegen wat ten goede komt aan de temperatuur binnenshuis. De schuiframen gaan hierdoor wel iets stroever open maar blijven daarentegen wel weer beter openstaan. Tochtstrips zijn verkrijgbaar bij iedere bouwspecialist in de buurt. 

Dubbel glas
Nieuwe schuiframen worden standaard met HR++ glas geleverd voor een optimale isolatie. Oudere schuiframen zijn vaak voorzien van enkel glas. Dit verschil is duidelijk zichtbaar in je stookkosten. Enkel glas laat veel meer kou door dan dubbel glas waardoor je de verwarming op volle toeren moet laten draaien in de wintertijd. Daarom wordt er aangeraden om je enkel glas te vervangen door dubbel glas. HR++ isoleert tot wel 4 keer beter dan enkel glas. Het is dus niet noodzakelijk om compleet nieuwe schuiframen te plaatsen. Enkel het glas vervangen doet al wonderen.

Voorzetramen
Een andere optie is het gebruik van een voorzetraam. Deze wordt geplaatst voor het schuifraam waardoor er een luchtspouw ontstaat. Dit voorzetraam zorgt ervoor dat de kou en tocht beter wordt tegengehouden. Een voorzetraam wordt meestal geplaatst aan de binnenzijde van de schuifraam. Enige kanttekening hierbij is dat ook de gevel mogelijk aangepast moet worden. Doordat het schuifraam dikker wordt moet er ook de ruimte zijn om de schuiframen te kunnen openen.

Geschikt voor alle woningen
De keuze voor nieuwe ramen zijn afhankelijk van je woning of je geplande aanbouw. Schuiframen zijn geschikt voor vrijwel alle woningen. Woon je in een appartement met balkon of in een rijtjeshuis? Een schuifraam zorgt in iedere woning voor een zeer moderne look met veel lichtinval en een goede doorgang van je woning naar de achtertuin of balkon. Door het lichtinval zorg je ook nog eens dat je meer warmte binnenlaat wat zorgt voor een snellere opwarming van je huis en dus een verlaging van de stookkosten. Schuiframen worden standaard geleverd met HR++ glas wat de warmte nog beter vasthoud en zorgt voor een uitstekende isolatie. Beschik je over oudere schuiframen? Dan helpen de bovenstaande tips zeer goed om je schuifraam beter te isoleren.