Een groen huis, vanbuiten én vanbinnen

Hoewel een tuin voor veel biodiversiteit en leven zorgt, beschikken sommige huizen niet over één. Maar er bestaan een oplossing. Het is namelijk mogelijk om de buiten- én de binnenkant van je huis te bedekken met groen. Enkele tips om eraan te beginnen.
Groen huis

Groen is goed voor het milieu. Bomen en planten zuiveren de lucht doordat ze fijnstof en andere schadelijke stoffen als CO2 opnemen uit de lucht en omzetten naar zuurstof. Naast de praktische voordelen van groen, ziet het er ook nog eens heel goed en gezond uit en isoleert het zeer goed. Genoeg reden om meer groen in en op je huis te verwerken.

Groene gevels kunnen ook aan de binnenkant van de woning worden gemaakt. Het plaatsen van een mossen- of plantenwand kan de luchtkwaliteit sterk verhogen.

Groendaken

Een groendak is een duurzame en natuurlijke dakbedekking die bovenop je bestaande dakbedekking wordt gelegd. Deze kan verschillende soorten groen bevatten. Gebruikelijk zijn kleine planten als vetplanten en mossen, maar in sommige gevallen zien we ook bomen terug op daken. In dat geval dient er wel vaak een versteviging van het dak te worden uitgevoerd.

Groene gevels

Ook de gevel van je woning kan bedekt worden met groen. Dit kan met zowel mossen als planten. Groene gevels kun je zelf laten groeien, of vooraf laten groeien op een speciale plaat die vervolgens aan de gevel bevestigd wordt. Indien je er voor kiest om het groen op de gevel zelf te laten groeien, is het aan te raden om eerst de gevel te laten impregneren. Zo kunnen de planten en mossen zich niet in de gevel vestigen en voorkom je schade aan de gevel. Groene gevels zorgen voor de zuivering van de lucht en geven daarnaast een hele originele uitstraling mee aan de gevel van een woning.

Haal groen ook naar binnen

Groene gevels kunnen ook aan de binnenkant van de woning worden gemaakt. Het plaatsen van een mossen- of plantenwand kan de luchtkwaliteit sterk verhogen. Daarnaast is het bekend dat groen zorgt voor verbeteringen in de werkprestaties, iets wat elke werkplek in principe goed zou doen. Binnen bedrijven wordt dit nu en dan al toegepast, maar ook voor particulieren is het een prachtige toevoeging aan het interieur.

Subsidie

Groene gevels en daken worden steeds meer gestimuleerd. Gemeenten hechten veel waarde aan een groene omgeving en willen mensen die hieraan meewerken op een bepaalde manier belonen. Om deze reden is er bij een aantal gemeenten een bedrag beschikbaar gesteld voor subsidie voor het aanleggen van groene gevels en daken. Om het nog aantrekkelijker te maken om je huis aan te pakken kunnen groene daken ook nog aangevuld worden met zonnepanelen. Zonnepanelen werken namelijk het beste als ze op dak staan waar de temperatuur gemiddeld rond de 25 graden is. Op een zwart dak kan de temperatuur in de zomer oplopen tot wel 80 graden, bij een groen dak blijft deze hangen rond de 30 graden. Zonnepanelen kunnen bij deze temperatuur tot wel 16% meer stroom opwekken. Ook voor het plaatsen van zonnepanelen wordt bij sommige gemeenten een subsidie aangeboden.

Een groen huis is dus een investering die zeker de moeite waard is. Het staat leuk en is goed voor het milieu. Groen laten plaatsen op je huis hoeft ook niet zo duur te zijn, in sommige gevallen wordt het gesubsidieerd door de gemeente. Denk ook aan het aanvullen van het groen met andere duurzame middelen zoals zonnepanelen om het helemaal af te maken.

Groene gevel
Groene binnengevel