Schrobben met een bamboe tandenborstel

Schrobben met een bamboe tandenborstel

Francesca Van Daele
geschreven door Francesca Van Daelelaatst aangepast op 07/01/2016
Elk jaar worden twee miljard plastieken tandenborstels weggesmeten. Beeld je deze gigantische samengehoopte massa plastic in. Ik legde afgelopen kerst een bamboe Humble Brush voor mezelf onder de boom.

De tandenborstel oogt mooi, voelt goed en misschien inspireer je er anderen mee op het volgende logeerpartijtje.

De Humble Brush is een tandenborstel die zich in vele opzichten onderscheidt van de conventionele tandenborstel. Laten we hem even scannen van top tot teen. Te beginnen bij de harige kop waarvan de borstelharen vrij zijn van Bisphenol A. BPA is een bouwsteen voor plastic. Enkele landen hebben deze schadelijke stof al verboden, maar in België wordt ze nog gebruikt in verschillende plastic spullen. Het houten handvat dient als houvast, leidraad, leistok. Elke keer je je houten vriend vastgrijpt, ga je een kleine verbintenis met de natuur aan. Het is een houvast voor je milieubewuste levenshouding. Een leidraad voor je visie. Een leistok dat je route mee bepaalt. Afhankelijk van het aantal keren je je tanden poetst word je herinnerd aan de keuze die je maakte toen je de bamboetandenborstel aanschafte. Hoe simpel een kleine verandering kan zijn. Het oogt mooi, het voelt goed en misschien inspireer je er anderen mee op het volgende logeerpartijtje.

Biologisch afbreekbaar en composteerbaar

Bamboetandenborstels lijden niet aan het fabriekstrauma waarmee veel langwerpige schrobbers kampen. De bamboetandenborstels maken geen deel uit van massaproductie. Ze worden ecologisch geproduceerd en hoeven daarom niet onder te doen voor conventionele schrobbers. Het materiaal is biologisch afbreekbaar en de verpakking bestaande uit gerecycled materiaal is zelfs composteerbaar. Biologisch afbreekbaar en composteerbaar, twee begrippen die niemand onbekend klinken. Maar wat is het verschil tussen de twee nu eigenlijk? Het zijn verwante processen, maar toch verschillen ze enorm van elkaar. Het meest voorname verschil zit hem in het tijdsbestek. Composteerbaar vraagt slechts drie tot vier weken en gebeurt op een natuurlijke manier. Er bestaan ook composteringsbedrijven. Zij moeten het product in twaalf weken tijd tot 95% kunnen verwerken om het onder de noemer compost te laten vallen. Biologisch afbreekbaar vraagt maanden, zo niet jaren.

Waardig afscheidJe bent afgeschreven als tandenborstel en wordt gedumpt in een grote plastic zak. Hier vertoef je enkele dagen in het gezelschap van allerlei onwelriekende geurtjes en misschien zelfs kleurtjes. Daarna wacht je buiten in de koude de komst van een luidruchtige vuilniskar op. Een onbekende man zwiert je mee de kar in om daar samengeperst te worden en geen lucht meer te krijgen. De eerstvolgende keer dat je opnieuw zult ademen, bevind je je op een vuilnisbelt en wenste je dat je nooit meer hoefde te ademen. 
Zou jij graag een dergelijke tandenborstel zijn? Het heengaan van de bamboetandenbortstel is namelijk veel waardiger. Ten eerste hoort hij niet in de vuilnisbak en scheidt zijn weg reeds daar al met die van de conventionele tandenborstel. Waar dump je hem dan? Simpel, in je tuin. Je begraaft hem.

Bamboeriet

Bamboe valt niet onder de houtsoorten maar onder de grassoorten. De grasstengels verhouten en breiden zich  fluks uit. Het is het snelst groeiende spul op aarde en kan snel worden geoogst. Hiervoor is zonnelicht en -warmte voldoende. Bamboe maakt van nature antibacteriële stoffen aan. Daarom zijn er geen bestrijdingsmiddelen als pesticiden of kunstmest nodig om het te kweken. Dit alles maakt het produceren van bamboe zeer goedkoop en misschien nog belangrijker: zonder gevaar voor het bos en enorm duurzaam.

Lees ook het artikel 'Getest: Bamboe sokken'