San Fransisco bant plastic waterflesje

San Fransisco bant plastic waterflesje

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 12/03/2014
In San Fransico is het binnenkort verboden om wegwerpflesjes met water te verkopen op openbare plaatsen. Het is de eerste Amerikaanse hoofdstad die deze maatregel invoert.
plastic flessenwater San Fransisco
Bron foto: Flickr, cc Zone41

Parken, festivals, food trucks, markten... binnen dit en vier jaar zal je er in San Fransisco geen plastic flesjes water meer kunnen kopen. "Voor de jaren '90 zag je bijna geen plastic flesjes water," motiveert David Chiu, voorzitter van de Board of Supervisors. "Ook toen kreeg iedereen voldoende vocht binnen. Vandaag is flessenwater een miljardenbusiness, die gepaard gaat met heel wat marketing." De afgelopen jaren stopten zes Amerikaanse staten en 140 steden de aankoop van flessenwater met gemeenschapsgeld. San Francisco is de eerste hoofdstad die ook de verkoop ervan verbiedt.

29 miljard flesjes per jaar

Met 29 miljard flesjes per jaar drinken de inwoners van de Verenigde Staten meer gebotteld water dan in welk ander land ter wereld. De correcte cijfers lopen in de verschillende bronnen uiteen, maar voor de productie van al die flessen zijn miljoenen vaten ruwe olie nodig. Dat is het equivalent van de brandstof die nodig is om een miljoen auto's een jaar lang te laten rijden. Slechts 13 procent van de flesjes zou gerecycleerd worden. Vraag is nu welke maatregelen San Fransisco zal nemen om overal voldoende kraanwater voor haar inwoners te voorzien.

Bron: LA Times, Yahoo News en Ryot.org