Project 't Werkkot

Project 't Werkkot

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 30/01/2023
We gaan in de Limburgse regio Kempen en Maasland op zoek naar mensen die geloven in een gereedschapsbibliotheek en zin hebben om mee te denken (en te doen)
Foto achter Werkkot logo: detail uit 'Tools' van Andrew Fogg op Flickr, gedeeld met Creative Commons licentie CC-BY-2.0
Foto achter Werkkot logo: detail uit 'Tools' van Andrew Fogg op Flickr, gedeeld met Creative Commons licentie CC-BY-2.0

 

Waarom een boormachine in huis hebben als je die toch maar 4 keer per jaar gebruikt? 

In heel wat woningen ligt werkgereedschap dat niet of amper wordt gebruikt. Het gereedschap neemt ruimte in, die de bewoners misschien liever inzetten voor andere spullen of activiteiten. En uiteraard heeft niet iedereen budget om zelf degelijk werkmateriaal aan te kopen. Een gereedschapsbibliotheek waar je werkgereedschap kunt lenen, zoals je een boek haalt in de bib, kan een aantrekkelijk alternatief bieden. 

De Landelijke Gilden gelooft sterk in de troeven van een gereedschapsbibliotheek. En de organisatie gelooft ook dat Limburg er klaar voor is! 

Samen met partners, waaronder De Transformisten, brengt de Landelijke Gilden buurtbewoners samen om te dromen en plannen te maken. Die oefening gaat over zoveel meer dan werkgereedschap, ze raakt ook aan sociale cohesie, zelfredzaamheid, persoonlijke ontwikkeling, participatie in de samenleving.

Wat? 

Het project heet 't Werkkot. En er hoort een concreet beeld bij, dat dromen in gang zet:

't Werkkot is een fysieke plek in een dorp of gemeente, gedragen door een open vrijwilligerswerking, waar bewoners werkmaterialen kunnen lenen om te klussen, te repareren of te renoveren. In die gereedschapsbibliotheek wordt niet alleen gereedschap gedeeld, maar ook kennis en ervaring rond klussen.

Het is een plek waar klussers samenkomen, tips en advies geven en krijgen. Dorpsbewoners zetten er hun talenten in en geven workshops. Daarnaast zijn er ook opleidingen voor de vrijwilligers en leden. De vrijwilligers en leden zijn van essentieel belang om het concept vorm te geven, initiatieven op te zetten en bij te dragen aan de sfeer. Iedereen is welkom!

't Werkkot helpt buurtbewoners vooruit én de planeet. Het geeft burgers toegang tot een breed gamma aan werkmateriaal dat anders individueel zou worden aangekocht. Door het te delen, wordt het gereedschap efficiënter gebruikt en kunnen gebruikers samen kiezen voor duurdere kwaliteitsvolle toestellen die langer meegaan. Zo gaat 't Werkkot overconsumptie van goedkope wegwerptoestellen tegen.

Meer gebruikers zullen aan de slag kunnen met geschikt werkmateriaal voor onderhoud en herstellingen, ook mensen die geen budget of plaats hebben om materiaal te kopen. Hte project creëert een stimulerende, informele leeromgeving waar mensen vaardigheden verwerven en talenten ontplooien. Het maakt niet alleen persoonlijke ontwikkeling mogelijk, maar zorgt ook voor participatie en zelfredzaamheid.

Waar?

In Maasmechelen, Peer en Pelt in de Limburgse regio Kempen en Maasland 

Wie?

Een project van De Landelijke Gilden samen met burgers die zin hebben om mee na te denken en te doen 

Dankzij

Subsidies van de provincie Limburg, Vlaanderen en Europa en een goede samenwerking met De Transformisten 

Contact 

Aanspreekpersonen zijn Katrien Weckx van De Landelijke Gilden katrien.weckx@landelijkegilden.be en
Sarah Van Riel van De Transformisten sarah@detransformisten.be

 

partners 't Werkkot
partners 't Werkkot