Starten met autodelen: Tim Asperges vertelt

Starten met autodelen: Tim Asperges vertelt

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 21/12/2017
Tim Asperges, blije inwoner van Herent en papa van drie, besloot enkele jaren geleden de tweede auto van het gezin te delen. Ondertussen bestaat zijn autodeelgroep uit vijf deelauto’s en vijftig gebruikers.
Tom Asperges en leden van de autodeelgroep Herent
© Dirk Allaert

Het gezin Asperges gebruikte de tweede auto amper. Maar aangezien er in Herent geen Cambio of andere autodeelsystemen bestonden, konden ze geen beroep doen op andere auto’s voor de weinige extra verplaatsingen. Tim besloot zelf een autodeelsysteem op te zetten. Via mond-aan-mondreclame bereikte hij al snel een vijftal gezinnen die mee instapten in het systeem. Dankzij steun van Autodelen.net, het Vlaams Netwerk Autodelen, verspreidde hij flyers bij geïnteresseerden en organiseerde hij een infoavond.

De kers op de taart van onze lokale autodeelgroep blijft het sociaal contact. Ik heb dankzij dit initiatief heel wat nieuwe buren leren kennen

Praktisch

Ondertussen blijft de groep aangroeien. De reservaties voor de autodeelgroep gebeuren online via Cozycar, een onderdeel van Autodelen.net specifiek voor buurtinitiatieven. Elke gebruiker betaalt een vaste kost per kilometer, afhankelijk van welke wagen ze gebruiken. Er wordt geen winst gemaakt door de eigenaar van de auto. Wel worden de vaste en variabele kosten vergoed door de gebruikers. Daarnaast is elke auto verzekerd via een verzekering aangepast aan het autodeelsysteem. Deze verzekering is niet duurder voor de eigenaar van de auto, maar dekt de gebruikers wel bij schade.

Voordelen van autodelen

“Veel mensen stellen zich nog vragen bij autodelen. In de eerste plaats moeten mensen een auto als gebruiksvoorwerp leren bekijken. En aanvaarden dat iemand anders, die je vertrouwt, met je auto rijdt. Het vraagt een andere manier van denken, maar je krijgt er heel wat voor terug. De parkeerdruk neemt af, je hebt veel minder kosten en je leert nieuwe mensen kennen. Als eigenaar financier je de kosten momenteel nog voor, aangezien de afrekening na het verbruik wordt opgemaakt. Je handelt dus in onderling vertrouwen, maar dat versterkt de band onderling."

Zelf starten

Zin om zelf je auto te delen? Tim geeft je graag enkele tips:

Leer een auto als een gebruiksvoorwerp te bekijken

  1. Informeer je bij Cozycar.
  2. Neem zelf initiatief.
  3. Begin klein: start met mensen die je goed kent en informeer hen goed.
  4. Pas je gewone autoverzekering aan naar een autodeelverzekering.
  5. Je bent vertrokken!
  6. Wordt je groep een succes? Vraag je gemeente mee te communiceren over je autodeelgroep!

Zelf geen auto, maar zin om een auto te delen? Simpel, maak je lid op Cozycar om in te stappen in een autodeelgroep in je buurt.

 

Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen en geneugten van een eenvoudiger leven in kijker. Laat je inspireren door de getuigenissen op www.simplifylife.be en ontdek alles over delen, ruilen, repareren en upcycling. Een project in samenwerking met Vlaams-Brabant klimaatneutraal.