Peking tijdens de oogstmaand: een bezoek aan de boerenmarkt

Peking tijdens de oogstmaand: een bezoek aan de boerenmarkt

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/08/2016
Heel augustus gaat collega Laura in de Chinese hoofdstad Peking op zoek naar duurzame initiatieven. Omdat augustus ook wel de oogstmaand genoemd wordt, gaat ze een kijkje nemen op de Bejing Farmer Market. Daar brengen lokale boeren hun biologische producten aan de man.
china boerenmarkt

De locatie van de boerenmarkt verandert elke week. Op die manier bereikt ze inwoners van over heel Peking. In het community centre kan je ook op niet-marktdagen terecht voor verse producten aan een eerlijke prijs.

'De stad' en 'de boeren', het lijken twee verschillende werelden. Ik vraag me af hoe de hoofdstad van China beide weet te verbinden. Wanneer je door Peking loopt, kan je overal terecht om voeding te kopen. Kraampjes, ook wel 'Chinese Streetfood' genaamd, zijn ideaal voor een klein hongertje. Niet altijd aan te raden voor westerlingen met een zwakke maag, maar het zijn wel erg belangrijke spelers. Voor velen blijft de supermarkt de snelste keuze om eten in te slaan. De winkels variëren erg in grootte en bieden producten aan heel erg lage prijzen aan. In de supermarkt vind je alles bij elkaar. Maar waar komen al deze producten vandaan? En op welke manier worden de aangeboden groenten geteeld?

Ruraal China in de stad

Ik ga op zoek naar alternatieve manieren om voeding te kopen. Op zondagochtend trek ik met de metro van mijn stekje in West Peking naar het Oosten, om een uur later uit te komen in een shopping centre. Niet meteen wat ik zocht. Van iemand die de Engelse taal wat onder de knie heeft, krijg ik een duidelijke wegbeschrijving naar de 'Beijing Farmer Market', alias 'the country fair' genoemd. Deze wekelijkse voedselmarkt brengt sinds 2010 gezonde lokale producten naar Peking. Een team van negen personen ondersteunt zo'n 40 boeren om persoonlijk hun producten aan de man te brengen, onder meer via standjes van lokale ngo's. De missie van de begeleidende organisatie is om duurzame landbouw te creëren en te promoten, en om ruraal China te verbinden met de stad. Via uitwisseling en ontmoeting groeit deze plek. Bezoekers hebben er de mogellijkheid om vers, lokaal voedsel te krijgen tegen een eerlijke prijs. En niet onbelangrijk: er is transparantie, door direct contact met de boer.

Geëngageerde twintigers

De locatie van de markt verandert elke week. Er is er één in het midden van de week en eentje in het weekend. Door voor verplaatsing te kiezen, bereikt de markt inwoners van over de hele stad. Daarnaast kan je ook terecht bij een community centre. Onder het motto 'be friends with farmers' geeft het centrum de mogelijkheid om ook op niet-marktdagen verse producten aan een eerlijke prijs te kopen. In het community centre worden regelmatig bijeenkomsten en activiteiten georganiseerd, om de relatie tussen de aankoper en boer te versterken. De winkel wordt uitgebaat door jonge vrijwilligers, de bezoekers variëren van jong tot oud. "We zien hier meestal mensen tussen de 20 en 30 jaar", vertelt een medewerker me. "Zij zijn heel erg geïnteresseerd in lokale en biologische voeding. Het topic wordt steeds hipper hier in de stad." Hoewel de meesten nog naar de supermarkt trekken, zag ik opvallend veel volk op de markt en in de winkel. Het community centre heeft ook net een klein ander gebouw in een ander district in Beijing. De vraag is dus groeiende.

Tot volgende week!
Laura

Lees hier alle verhalen van Netwerk Bewust Verbruiken in China